20 януари 2009

Супа топчета

Необходими продукти:

За топчетата:

300 гр. кайма смес
1/3 кафена чашка ориз
1 малка глава настърган лук
чубрица
чер пипер
брашно

За бульона:

3-4 картофа
1/2 стрък праз
3 средни моркова
1 чушка
1 домат
1 кафеена чашка ориз
целина/по желание/
пипер смес
сол

За застройката:

1/2 кофичка кисело мляко
1 жълтък

Начин на приготвяне:


В една голяма тенджера задушаваме нарязаните на дребно: чушка,праз,настъргания домат, целината и настърганите моркови, сипваме вода и слагаме да се вари.
Междувременно приготваме каймата.Замесваме хубаво каймата с едно яйце, 1/3 кафеена чашка ориз , една глава настърган на дребното ренде лук, малко сол, пипер и стритата между длани чубрица.Омесваме добре и правим топчета които овалваме в брашно.
Когато зеленчуците в тенджерата са понамекнали, добавяме малко сол към водата, овалваме топчетата в брашно и ги пускаме в кипящата течност.
Оставяме топчетата да поврат петнадесетина минути, след което добавяме нарязаните на кубчета картофи, и след още 15мин. останалия ни ориз . Варим още десет-петнайсет минути, горе-долу да се свари ориза. Добавяме млян чер пипер и сол на вкус и изключваме котлона.
Забъркваме застройка от един жълтък и 1/2кофичка кисело мляко. Добавяме и един черпак топла супа, като хубаво разбъркваме застройката.
Когато сме готови, изключваме котлона и започваме много внимателно и бавно да сипваме застройката в супата, за да не се пресече. Объркваме хубаво цялата смес с черпака, след което оставяме още малко на котлона да поври. Поръсваме с нарязан пресен магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB