07 май 2009

Апулски фокачачини с картофи, домати и маслини



Продукти:
1бр.яйце
2ч.ч. и 1к.ч брашно
1ч.ч. картофено пюре
3с.л. зехтин
7г. суха мая или 1/2п.свежа мая
1ч.л. сол
50мл. топла вода
200мл. хладък айрян


1бр. малък домат нарязан на ленти
1к.ч. нарязани на половина черни маслини
зехтин
риган
ситна морска сол за поръсване

Приготвяне:

Маята разтваряме във топлата вода със зехтина и оставяме около 10 мин.да шупне/образуват се мехурчета/.Брашното пресяваме и объркваме с картофеното пюре,докато стане на "трохи". Правим кладенче и добавяме шупналата мая ,яйцето разбито с айрян,солта и омесваме еластично тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на четири топки и слагаме в намазнена тава.Леко притискаме с ръце да се образува плоска питка.Намазваме фукачините със зехтин.Нареждаме доматите,маслините и поръсваме със морска сол и риган.Оставяме да втаса още 30 мин.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл

Идеята е на Марабу от Гответе с мен.Направени са промени в рецептата.

Патладжанени тимбалчета



Продукти:

2бр. патладжан/около килограм/
5бр. яйца
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене
1/2ч.ч. нарязани домати
1/2к.ч. нарязан копър
1к.ч. настърган кашкавал
3скл. чесън
сол
растителна мазнина за намазване на тимбалчетата

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на тънки ленти/около 3мм/.Оставяме да престои около час в подсолена вода.Отцеждаме и оставяме да се подсушат патладжанените ленти.Гриловаме патладжана в намазнен грил тиган.Приготвяме сместта за пълнежа от яйцата,нарязания лук,сиренето,доматите и подправките.Със четка намазваме всяко тимбалче с мазнина.Облепваме с лентите патладжан и разпределяме сместта в тимбалчетата.Печем на водна баня,докато се стегне сместта.Изваждаме от тимбалчетата,обръщаме ги в тавичка,поръсваме с кашкавал и леко запичаме.

Рецептата е за 8бр. тимбалчета
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB