19 май 2009

Зеленчуци с ориз



Продукти:
2бр. тиквички/около 700-800гр/
500гр. гъби
1ч.ч. бейби морковчета
1/2ч.ч. нарязан пресен лук или праз
1к.ч. царевица
1к.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязан пресен пипер
3к.ч. ориз
1с.л. оцет
растителна мазнина
къри
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме тиквичките на колелца с дебелина 2-3мм.Във тенджера загряваме мазнина и слагаме тиквичките.Запържваме докато омекнат.Изваждаме тиквичките с решетъчна лъжица и слагаме в тавичка.Разстиламе ги така,че да покрият дъното.Във същата мазнина запържваме пресния лук,нарязаните пънчета на гъбите,гъбите,доматите,нарязания пипер.Заливаме със 9к.ч.гореща вода и 1с.л.оцет.Варим около 10мин.
През това време запържваме ориза.Когато е готов го разстиламе върху тиквичките.Заливаме със горещия зеленчуков бульон и зеленчуците.Поръсваме с подправките.Печем с силно загрята фурна.
Тавичката е с размери 28см на 18см.

Сладкиш "Крем карамел" със стафиди /Кодрит Кадир/





За крем карамела:
1 ч.ч. захар
7бр. яйца
800мл. прясно мляко
1п. ванилия

За блата:

2бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. растително масло
1к.ч. какао/настърган шоколад или шоколадов чипс /
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1шепа стафиди


за карамела:

1ч.ч. захар

Изсипваме 1ч.ч. захар по дъното на кексовата форма, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното и стените на формата.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Изливаме върху карамела.
От продуктите за блата приготвяме кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела.Поръсваме със стафидите.Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Пече се около един час.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме тавичката за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, с нож се освобождаваме страните и обръщаме в поднос.
1ч.ч=250мл
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Рецептата е от тук.Внесени са някои промени съобразно моя вкус и за да се получи сладкиша с повече крем карамел.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB