24 май 2009

Двуцветно шоколадово парфе



Продукти:

за кафевия шоколадов крем:

300гр. шоколадов кувертюр/натурален шоколад/
200мл. течна сметана
250мл. прясно мляко
4ч.л. желатин
50мл. вода за желатина

за белия шоколадов крем:

100гр. бял шоколад
300мл.прясно мляко
200мл. течна сметана
1/2ч.ч. захар
120мл .кондензирано мляко
1п. ванилия
4ч.л. желатин
50мл. вода за желатина

Приготвяне:

Първо приготвяме бялата смес.Накисваме 2ч.л желатин в студена вода и се оставяме да набъбне, след което разтваряме на водна баня. Разстопяваме на водна баня белия шоколад,добавяме захарта,кондензираното мляко,прясното мляко и ванилията.Бъркаме докато се разтопи захарта.Прибавяме разстопения желатин към сместа и разбъркваме добре.Разбиваме със миксер сметаната.Леко на тънка струйка прибавяме шоколадовата смес.Бъркаме докато стане хомогенна сместта.Обливаме формата със студена вода и изсипваме вътре сместа.Прибираме в хладилник да се стегне/за около1 1/2ч/.

Накисваме 2ч.л. желатин и оставяме да набъбне,след което разтваряме на водна баня.Растопяваме на водна баня тъмния шоколад,добавяме прясното мляко,растопения желатин и бъркаме до еднородност на сместа.Разбиваме със миксер сметаната.Леко на тънка струйка прибавяме шоколадовата смес.Бъркаме до хомогенност на сместа.

Преди да изсипем тъмната смес,проверяваме дали се е стегнала бялата смес.Изсипваме крема и оставяме в хладилник да се стегне.Когато е готово парфето,потапяме за секунда в гореща вода,слагаме тортена чиния и обръщаме.Украсяваме по желание.

Ако се получат малки бучици по време на приготвянето на крема,сместа се прецежда през цедка.
1ч.ч.=250мл
форма с диаметър 20см.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB