30 август 2009

"Лодка" от мляно месо



Продукти:

700гр. мляно свинско месо
1бр. яйце
1бр.сварен настърган картоф
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.л. сол
чер пипер

за плънката:

2бр. дебърцини или 4бр. винервурс
3бр. сварени яйца
3-4бр. малки кисели краставички
1шепа сварена царевица
парченца топено сирене
1л. горчица
моркови
1домат нарязан на резени
кашкавал за поръсване


Приготвяне:

Омесваме мляното месо с яйце,картоф,хлебни трохи,лук,чер пипер и сол.Оставяме да отлежи няколко часа.Намазваме форма за кекс с мазнина.На дъното слагаме лента хартия за печене,така че да се показва от двете срещуположни страни.Разстиламе сместа по дъното и стените на формата,да се образува "лодка".
Нареждаме резените дебърцини и половинките сварено яйце.Объркваме топеното сирене с горчица и слагаме върху яйцето.След това допълваме "лодката" с останалите продукти.
Отгоре нареждаме резените домати.
Печем в силно загрята фурна.Накрая поръсваме с кашкавал и леко запичаме.

Използвана е форма за кекс 25см на 8см.
Ако,направите .....с готова кайма е възможно да се образува сос,който трябва да отлеете.

Царевична фокача с кашкавал и маслини




Продукти:

2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно

за закваската:

100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване


Приготвяне:

В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.

1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче

Сладкиш с овесени ядки и сини сливи



Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
2с.л. растителна мазнина
100мл прясно мляко
1ч.ч. фини овесени ядки
1ч.ч. бяло брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

10-12бр сливи нарязани на четири
3с.л. захар
2с.л. корнфлейкс
1к.ч. фини овесени ядки
1к.л. канела

Приготвяне:

Включваме фурната да се загрее до 180-200гр.
В купичка объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
В друга купичка леко разбиваме с бъркалка или вилица 1бр. яйце със захар,прясно мляко,растителна мазнина и овесени ядки.Прибавяме брашняната смес и объркваме добре.
Намазняваме формата,на дъното слагаме хартия за печене и изсипваме сместа в нея.
Смесваме нарязаните сливи със захар,фини овесени ядки,корнфлейкс и канела.Объркваме добре и разпределяме върху сместа на сладкиша.
Печем докато сладкиша се отдели от стените на формата.Проверяваме с дървена клечка.Трябва да остане суха.
Вдигаме сладкиша в средата на фурната върху скара и оставяме да се пече около 10мин. на горен реотан.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Сладкиша е печен във кексова форма 25см на 8см.
Може да се използва и малка кръгла тавичка.Ако печете в по-голяма форма трябва да удвоите продуктите.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB