14 октомври 2009

Шоколадов крамбъл със сливи и круши




Продукти:

500гр. сливи нарязани на четвъртинки
1бр. круша нарязана парчета
1к.ч. стафиди
50гр. шоколад
100мл. течна сметана или прясно мляко
1к.ч. нарязани орехи

60гр. краве масло/1/2п. от 125гр./
1к.ч. брашно
1к.ч. фини овесени ядки
1ч.л. канела
1/2ч.л. ванилия

Приготвяне:

В купа смесваме краве масло,брашно,фини овесени ядки,канела и ванилия.Объркваме и стриваме за да се получат "трохи".Това може да направим и с блендер.
В друга купа смесваме нарязаните сливи,круши,стафиди, шоколад,нарязани орехи и течна сметана.Към тази смес прибавя е 2-3с.л. от маслените "трохи" и разбъркваме.Изсипваме в тавичка и поръсваме с останалите "трохи".
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл

Идеята за този неустоим десерт е на Лати

Пълнозърнести багети



разрез


Продукти:

350мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
2 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

брашно за оформяне
семена за поръсване /сусам,ръжени ядки,маково семе и др./

Приготвяне:

В купичка слагаме 30мл. хладка вода,захар,сол и мая.Оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Изливаме шупналата мая и останалото количество хладка вода.Замесваме меко тесто.Намазваме купа с растителна мазнина и прехвърляме тестото в нея.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за 6-8часа.
От хартия за печене правим "хармоника".Разпъваме я и слагаме в тава.Образуват се четири "легла".Изваждаме тестото и разделяме на четири.Оформяме и поръсваме или овалваме в семена.С нож правим 2-3 разреза.Всяка багета полагаме в "легло".
Оставяме да втаса до удвояване на обема.Печем в загрята фурна.


1ч.ч.=200мл
Тестото може да се омеси и в машина за хляб.Използва се програма "месене"

Линк за оформянето на багети предоставен от Krische
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB