17 октомври 2009

Кекс със ябълки и карамелов сос



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
70мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1к.ч. начупени орехи/по желание/

2ч.ч. нарязани на кубчета ябълки
1к.ч. галета или пшеничен грис
2с.л. захар
1ч.л. канела

за карамеловия сос:

1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
40мл.прясно мляко/ако използвате соса за да заливате сладолед или

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане разтопеното краве масло.Добавяме киселото и прясно мляко,като продължаваме да бъркаме на бавни обороти.
Объркваме брашното с бакпулвер,ванилия и канела.Прибавяме към яйчната смес,като объркваме леко с лъжица.
В купа слагаме нарязаните ябълки и поръсваме с галета,захар и канела.С помоща на вилица разбъкваме като се стараем парченцата ябълки да се овалят от всички страни.
Изсипваме ги в кексовата смес и объркваме.Прибавяме стафидите и орехите.Лекичко разбъркваме и изсипваме в намазнена кексова форма.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.Заливаме изстиналия кекс едва когато се охлади,но все още е течен карамела.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тук е показано нагледно как се приготвя соса.По същия начин,но с кондензирано мляко съм приготвяла карамелов сос за пай "Банофи",естествено в по-голямо количество.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB