20 октомври 2009

Ароматни грахамови питки



оформяне

Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. кисело мляко
80мл разтопено краве масло или растителна мазнина
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица.От останалите продукти
омесваме меко тесто в машина за хляб.Оставяме да втаса докато удвои обема си/около30мин/.Разделяме на 8топчета.Всяко топче оформяме с пръсти на елипса и после завиваме на рулце от дългата страна.С дланите на ръцете търкаляме рулцето,като едновременно изтегляме навън.Получава се фитил с дължина около 30см.Правим в единия край възелче и после премятаме другия отдолу.Леко притискаме от дългата страна за да получим елипса.
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.
Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин и мащерка.Намазваме питките и оставяме да втасат докато удвоят обема си.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=200мл.

Ако нямате машина за хляб,намалете киселото мляко с 50мл. топла вода и направете закваска.Ако е нужно се добавя 1-2 лъжици брашно.
Ето тук има подобно оформяне на питки,предоставено от labrex

Царевичен кекс



Продукти:

2бр. яйца
80мл. растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. царевично брашно
2ч.ч. бяло брашно
1п. бакпулвер
1ч.ч. настърган кашкавал
1к.ч. нарязани печени червени чушки
1к.ч. натрошено сирене
2с.л. черен сусам
1ч.л. сол

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200гр.
Разбиваме яйцата с растителната мазнина и киселото мляко.В купа смесваме царевичното брашно,бялото брашно,бакпулвера и солта.Добавяме към яйчната смес.Объркваме добре и слагаме настъргания кашкавал.Разбъркваме и прибавяме останалите продукти.
Изсипваме сместа в намазнена форма за кекс или тавичка.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Печените чушки,сиренето и черния сусам могат да се заменят със други продукти.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB