12 ноември 2009

Шоколадов браунис "Sweets's fantasy"



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. безсолна извара или сирене "Филаделфия"
2с.л. течен шоколад
100мл. разтопено краве масло
1ч.ч. айран
1к.ч. какао
2ч.ч. брашно
1ч.ч. сушени плодове
/стафиди,сини сливи,фурми,череши по 1/4ч.ч/
1к.ч. натрошен натурален шоколад
1ч.л. ванилия
щипка настърган карамфил
1 1/2ч.л. бакпулвер


за шоколадово-карамелената глазура:

1к.ч. захар
1с.л. вода
30мл. прясно мляко
1к.ч. натрошен натурален шоколад или шоколадов кувертюр
30гр. краве масло



Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса.
Разбиваме захарта с изварата и течния шоколад.Прибавяме при непрекъснато бъркане едно по едно яйцата,кравето масло и айрана.В купа объркваме брашното с какао,бакпулвер и ванилия.Прибавяме към яйчната смес и объркваме добре.Добавяме натрошения шоколад и сушените плодове.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.Когато проверяваме дали е изпечен брауниса по дървената клечка трябва да има "трохички".

Приготвяне на шоколадово-карамелена глазура:

В малка тенджерка или дебелостенен тиган слагаме 1к.ч. захар и 1с.л. вода.
Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме прясното мляко.Връщаме на котлона и оставяме да ври на тих огън докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.Прибавяме шоколада и бъркаме докато се разтопи.Връщаме отново на котлона и леко загряваме.Оттегляме от котлона и слагаме кравето масло.Бъркаме докато се разтопи.Отново връщаме на котлона и оставяме да се загрее малко,като продължаваме да бъркаме.Оттегляме за да се охлади.През цялото време бъркаме лекичко.Заливаме шоколадовия браунис едва когато се охлади с полутечната шоколадово-карамелена глазура.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се разпредели във формички за мъфини.

Царевични мъфини със спанак и сирене




Продукти:

1бр. яйце
40мл. разтопено краве масло
120мл. прясно мляко
1к.ч. царевично нишесте
1к.ч. царевично брашно
3/4ч.ч. бяло брашно
2ч.ч. измит и нарязан спанак/или 3/4ч.ч. сотиран спанак/
1к.ч. натрошено сирене
1/2к.л. сол
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. риган

1к.ч. настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Сотираме спанака докато намали обема си и оставяме да изстине.
Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйцето,прясното мляко и растителната мазнина.
В друга купа объркваме брашното,царевичното нишесте,царевичното брашно,бакпулвера,ригана и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме изцедения спанак и натрошеното сирене.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме с настърган кашкавал.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 10бр. мини-мъфини.Вместимоста на формите е 70мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB