05 януари 2010

Тиквен кейк с орехи и стафиди




Продукти:

1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
1 1/4ч.ч. айран/250мл/
50мл растителна мазнина
2с.л. какао
2 1/4ч.ч брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
1к.ч. начупени орехи
2 1/2ч.ч. настъргана тиква
1ч.ч. натрошени бисквити
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

за портокаловия сос: /по желание/

2с.л. вода
1/4п.краве масло/30гр./
3/4ч.ч. захар
сока от 1бр. портокал

Приготвяне:

Разбиваме яйцето със захарта.Добавяме айран и растителна мазнина при непрекъснато бъркане.Смесваме брашно с какао,канела,ванилия и бакпулвер.Добавяме към течната смес и объркваме добре.Прибавяме настъргана тиква,стафиди,орехи и натрошени бисквити.Изсипваме сместа в намазнена форма.Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато се изпече,изчакваме 20-30 мин.и тогава освобождаваме от формата.
Оставяме да изстине.През това време приготвяме соса.
Загряваме 2с.л. вода, 1/4п.краве масло/30гр./ със 3/4ч.ч. захар.Изчакваме да заври и да се стопи захарта.Оттегляме от огъня и прибавяме сока от 1бр. портокал.Объркваме добре и с лъжица поливаме кейка.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Празена баница със сирене и маслини





Продукти:

8бр. кори за баница
1стрък нарязан праз

за сместа:

2бр. яйце
60мл растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
1 3/4ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязани маслини
1к.л. сол
1ч.л. босилек

Приготвяне:

Запържваме нарязания праз в растителна мазнина.
Разбиваме яйцето с кисело мляко и растителна мазнина.В купа объркваме брашно с бакпулвер и добавяме към яйчната смес.Добавяме запържения праз,натрошено сирене,нарязани маслини,босилек и сол.Объркваме добре.
Намазваме тавичка с растителна мазнина.Слагаме една кора като леко я набръчкваме. Поръсваме с мазнина.Поставяме и другата кора по същия начин.Поръсваме с една трета от плънката.Повтаряме това и с станалата част от корите и сместа.Накрая завършваме като поставим две кори за баница.Слагаме няколко парченца краве масло или поръсваме с мазнина.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 30/20см.

Питка с прясно мляко и маково семе




Продукти:

за закваската:

50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая

1бр. яйце
340мл прясно мляко
90мл растителна мазнина
7ч.ч. брашно

маргарин за намазване
1 1/2ч.ч. натрошено сирене

капки растителна мазнина за намазване
семена мак за поръсване

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето.Смесваме с прясно мляко и растителна мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Разделяме на четири.Разточваме кръг с дебелина 3-4мм.Намазваме с маргарин.Поръсваме със сирене.Това правим и с останалите топчета тесто.Разрязваме на 16части.Завиваме от широката към тясната част.Получава се като малък кроасан.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.
Поръсваме с маково семе.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB