29 януари 2016

Козуначени кифлички


Продукти:

за закваската:

1/3ч.ч. топло прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар

2бр. яйца                                    
1/2ч.ч.захар                            
1/4ч.ч растителна мазнина  
3с.л.портокалов сок            
щипка сол                           
3ч.ч. брашно                    
50гр. меко краве масло
1ч.л.настъргана портокалова  кора
1п.ванилия

краве масло на намазване при оформянето

за намазване:
1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко

за поръсване с канелена захар:
2с.л. захар и 1к.л. канела за поръсване

Приготвяне:

Разтваряме 1/2кубче свежа мая  с 1/3ч.ч. прясно мляко. Прибавяме щипка. захар и 1/4ч.ч. бяло брашно.Разбъркваме.Оставяме да престои докато шупне.
 Пресяваме   2 3/4ч.ч. бяло брашно и изсипваме  в купа.Правим кладенче.
Разбиваме две яйца с 1/2ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме 1/4ч.ч растителна мазнина , 
3с.л.портокалов сок ,1ч.л.настъргана портокалова кора,1п.ванилия и  щипка сол. Замесваме тестото.Към края на измесването прибавяме 50гр меко краве масло.Трябва да получим меко тесто,ако е необходимо прибавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно.
Оставяме да втаса покрито с кърпа.
Разделяме на 8части.Всяка част разточваме във форма на правоъгълник с дебелина на тестото 3-4мм.Намазваме с разтопено краве масло и навиваме на руло.Разрязваме почти до края на две и усукваме двата фитила като подпъхваме краищата отдолу.Приготвяме и останалите части от тестото по същия начин.Нареждаме в тава и покриваме с кърпа.Оставяме да втаса.
Намазваме с   1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме с канелена захар.
Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл   

Идея за  оформянето използвах   използвах от тук       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB