30 април 2009

Фокача с кашкавал

Фокача с кашкавал

Продукти:

1бр.яйце
2 1/2 ч.ч. брашно
200мл вода
1ч.ч.насърган кашкавал
1/2ч.ч. кашкавал на кубчета
1п. суха мая/7гр. или 1/2п.свежа мая/
3с.л.зехтин
1к.ч. нарязан лук
1к.л. сол
морска сол
риган

Приготвяне:

Разтваряме маята във 100мл топла вода.Оставяме да шупне.Пресяваме брашното,правим кладенче и изсипваме шупналата мая,разбитото яйце,останалото количество вода,зехтина,
настъргания кашкавал и омесваме тестото.Оставяме да втаса около час.Разстиламе тестото в намазнена тавичка.Набучваме кубчетата кашкавал,намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол и подправките.Оставяме да втаса около 30-40 мин.Печем в загрята фурна до зачервяване.

1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

29 април 2009

Фокача с маслини

Ароматна фокача с маслини


Продукти:
3ч.ч. брашно
1ч.ч. топла вода
7гр. суха мая/1пакетче или 1/2 кубче прясна/
1к.ч. нарязани маслини
1к.ч. нарязан пресен лук/зелената част/
1ч.л. сол
4с.л. зехтин
морска сол
риган

Приготвяне:

Маята разтваряме във топлата вода със зехтина и оставяме около 10 мин.да шупне/образуват се мехурчета/.Брашното пресяваме и правим кладенче.Добавяме шупналата мая ,солта и омесваме еластично тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Издърпваме тестото с ръце,поръсваме със нарязаните маслини,правим на плик и отново издърпваме лекичко с размера.Намазняваме тавата и прехвърляме тестото.Намазваме със зехтин,поръсваме с морска сол,риган и оставяме да втаса още 30 мин.Печем в загрята фурна.
Може когато го направим на плик,да го издърпаме направо в тавата.

1ч.ч.=250мл
тава с диаметър 28см

28 април 2009

"Брускети" с разядка от патладжан



Продукти:

4ф. хляб без брашно
1бр. патладжан
1/2ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
2скл. чесън
сол

Приготвяне:

Изпичаме патладжана и обелваме.Нарязваме го на дребно.Прибавяме сирене,пресен лук,нарязан магданоз,пресован чесън и сол.Объркваме добре.Филийките разрязваме напречно.Печем на оребрен тостер.След като са готови разпределяме разядката върху филийките.

27 април 2009

Руло от патладжан

Руло от патладжан

Продукти:

2бр. патладжан/големи/
200гр. извара
2бр. яйца
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан копър
2/3ч.ч. пресен лук
2бр. големи моркова
2с.л. галета
1к.ч. настърган кашкавал
2-3скл. чесън
магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти,широки 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за 1-2часа.Отцеждаме добре патладжана.Гриловаме го в предварително намазнен грил-тиган.Във купа смесваме изварата,яйцата,галетата,нарязания лук,чесън,копър,натрошеното сирене,черен пипер и сол.Измиваме морковите,със картофобелачка правим тънки ленти от морковите.
Намазняваме един продълговат лист от алуминиево фолио за печене.Нареждаме керемидообразно патладжана/със застъпване/.Намазваме със половината смес от изварата.Нареждаме морковите по същия начин.Намазваме и останалата смес.Внмателно завиваме на руло.Слагаме в намазнена тавичка и печем в загрята фурна.След около 30мин. със ножичка разрязваме фолиото,разгръщаме и поръсваме рулото с настъргания кашкавал.Оставяме да изстине,за да се стегне.След това режем на филийки и сервираме.

26 април 2009

Мъфини с маслини и пресен лук



Продукти:

2бр.яйца
1к.ч. извара
150мл.растителна мазнина
200мл прясно мляко
1к.ч.нарязани маслини
1к.ч. нарязан пресен лук
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1 ч.л. сол

Приготвяне:

Във купа разбъркваме яйцата,изварата,растителната мазнина и прясно мляко.Към тази смес прибавяме брашното,предварително объркано със бакпулвера и солта.Надрая добавяме лука и маслините.Разпределяме във предварително намазнените форми.Печем в загрята фурна на средна скара.След като ги изпечем оставяме 10-15мин във гнездата и едва тогава изваждаме от тях.

24 април 2009

Мъфини със сирене и пресен лук


Продукти:

2бр. яйца
3/4ч.ч.кисело мляко
1/3ч.ч.растителна мазнина
1/2ч.ч. натрошено сирене
1 1/2ч.ч. брашно
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1/3ч.ч. нарязан магданоз
 1п. бакпулвер
риган
сол

Приготвяне:

Във купа объркваме яйцата,киселото мляко,растителната мазнина,пресния лук и магданоза.Във друга смесваме брашното,бакпулвера и солта.Добавяме сухите продукти към мокрите.Накрая слагаме натрошеното сирене в сместа и леко разбъркваме.Разпределяме в намазнените форми,поръсваме с риган и печем в загрята фурна .

Рецептата е за 12бр.мъфини
Формите са с вместимост 70мл.
1ч.ч.=250мл

Мъфини с кайсии

Мъфини с кайсии

Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. растителна мазнина
3ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1к.ч. грис
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия

Приготвяне:

Във купа се разбъркват яйцето,захарта,растителната мазнина,1ч.ч. сок от компота.Във друга купа се смесват брашното,бакпулвера и ванилията.Прибавят се сухите съставки към мокрите.Объркват се добре.Намазняват се формичките и сместта се разпределя във тях.Потапя се всяка кайсия във чашката със грис и се слага отгоре във формичката,като леко се притиска.Пече се в загрята фурна, на средна скара.

Рецептата е за 12бр. мъфини
1ч.ч=250мл

23 април 2009

Месна тарталета с бейби морковчета

Месна тарталета с бейби морковчета

Продукти:

500гр. мляно месо
1бр. яйце
1с.л. горчица
1филия бял хляб
100мл. прясно мляко
1/2п. краве масло/от125гр/
1к.ч. ситно нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.ч. царевица/замразена или от консерва/
2ч.ч. бейби морковчета
1с.л. мед
2скл. чесън
1/3ч.л. индийско орехче
чер пипер
сол

Приготвяне:

Накисва се хляба с прясното мляко.След като престои около 10мин. се отцежда хляба от млякото.Омесва се каймата със яйцето,хляба,лука,горчицата,магданоза,черния пипер,индийското орехче и солта.Оставя се сместа да престои около час.Може да се приготви и от предния ден.
Намасляват се формите с растителна мазнина.Разпределя се сместа на десет топчета.Всяко топче се разстила във формата.Обърква се царевицата със нарязания чесън и се затопля леко в тигана за около 4-5мин.Разпределя се във формите.Във тиган се загрява маслото,слага се меда,морковчетата и се обърква добре.Нареждаме морковчетата във тарталетите и печем на средна скара.

Мъфини със спанак,сирене и извара

Мъфини с извара,спанак и сирене

Продукти:
1бр. яйце
200гр. извара
2с.л. майонеза Краси или 50 мл. растителна мазнина
1/2к. кисело мляко/от 400гр./
1к.ч. натрошено сирене
1 1/2ч.ч. брашно
200гр. спанак
1п. бакпулвер/10гр/
1/2ч.л. сол
джоджен или риган

Приготвяне:

Измития и нарязан спанак се сотира докато промени цвета си. Объркват се яйцето, млякото,изварата,сиренето,спанака и майонезата.В друга купа се смесват брашното,бакпулвера, и подправките!Сухите продукти се смесват с мокрите.Разпределя се сместта в намазнените форми.Пече се в загрята фурна на средна скара.

Тази смес е за 12бр. мъфини.
1ч.ч.=250мл

22 април 2009

Пълнени гъби с кайма




Продукти:

15бр. средно големи гъби
300гр. мляно месо
300гр. консерва домати или пресни
3стр. пресен лук или 1к.ч. нарязан праз
1к.ч. настърган морков
2скл. чесън
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол


Приготвяне:

Нарязват се на ситно доматите от консервата,слага се насртъргания морков и се запържват,накрая когато останат на мазнина се поръсват със щипка захар.Измиват се гъбите и отделят пънчетата.Омесва се каймата с доматите,нарязаните пънчета,лука,пресования чесън,магданоз,черен пипер и сол.Пълнят се гъбите.Нареждат се в намазнена тавичка. Долива се малко вода.Пече се в загрята фурна върху скарата.

20 април 2009

Картофена тарта със спанак




Продукти:

1кг. картофи
500гр. спанак
2к.ч. натрошено сирене
3стр. пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
3бр. яйца
3бр. сварени яйца
2скл. чесън
1ч.л. риган
сол

Приготвяне:

Обелените картофи се сваряват на пара.Намачкват се със вилица и се оставят да поизстинат малко.Спанака се сотира и отцежда.Към картофите се добавя едно яйце,една кафена чашка сирене,магданоза,зелената част на пресния лук,сол и се обърква добре.Към спанака се добавят две яйца,нарязания на ситно чесън,риган,нарязаната бяла част от лука,сол и се обърква.От хартия за печене се изрязва лист с големината на дъното,на тавичката в която ще се пече.Намазнява се тавичката там където няма хартия за печене.Разстила се картофената смес,така че да образува борд.Изсипва се спаначената смес.Трите сварени яйца се обелват и нарязват на половинки.Подреждат се въху спанака,като леко се притискат.Пече се в загрята фурна до порозовяване.Може да се сервира със млечно-чеснов сос и зелена салата.

19 април 2009

Мариновани пилешки руладини със сусам на фурна



Продукти:

4бр. пилешки филета/около един килограм/
200гр. извара
2стръка лук
1бр. сварено яйце
200гр. гъби
1к.ч. бейби морковчета
2скл. чесън
1с.л. майонеза Краси
1/2к. кисело мляко
1с.л. горчица
1к.ч. сусам
черен пипер
джинджифил
сол


Приготвяне:

на плънката:

Нарязва се пресния лук и пънчетата на гъбите на ситно.Чесъна се начуква.Във тиган със загрята 2-3с.л. мазнина се сотира чесъна,след него лука,морковите и гъбите.Оставя се да поизстине малко.Във купичка се слага изварата,гъбите с лука,нарязаното яйце
една щипка джинджифил и се обърква добре.Тази смес ще послужи за пълнене на руладините.

на марината:

Във купичка се смесват киселото мляко,майонезата,горчицата,сусама и солта.

на руладините:

Измитите филета се срязват почти до края на две.Отварят се и върху тях се слага свежо фолио и се начукват.Поръсват се със сол,черен пипер и джинджифил.Намазват се дебело със сместта и се завиват.Забучват се със клечки,за да не се отворят.Нареждат се пилешките руладини в намазнена тавичка.Отстрани се нареждат гъбите.Залива се с маринатата и се оставя в хладилник за няколко часа.Пече се в загрята фурна до готовност.Преди да сервираме изваждаме клечките.

15 април 2009

Бобени кюфтета




Продукти:

2ч.ч. сварен боб
2бр. яйца
2стр. пресен лук или 1к.ч. нарязан праз
1с.л. чубрица
1с.л. риган
1к.ч. нарязан магданоз
4с.л. овесени ядки
сол

Приготвяне:

Сварения боб отцеждаме добре.Намачкане с вилица,добавяме ситно нарязания лук или праз , двете яйца, овесените ядки, чубрица , риган ,черен пипер,сол и магданоз. Оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и пържим в загрята мазнина .
Поднасят се топли.

12 април 2009

Мъфини със кашкавал и ленено семе




Продукти:

2бр. яйца
100мл. растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. нарязан кашкавал овалян във грис
1к.ч. натрошено сирене
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сол
ленено семе за поръсване

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно яйцата,растителната мазнина и
киселото мляко.Във друга купа объркваме брашното,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Кашкавала се нарязва на кубчета,намокря се и се овалва в грис.Добавяме го към сместа заедно със сиренето.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме със ленено семе и печем в загряла предварително фурна.

Пикантно пиле с ориз и моркови




Продукти:

700-800гр. пилешки гърди без кожа
5стр. лук
1 1/2ч.ч. моркови нарязани на ленти
3к.ч. ориз
1ч.л. къри
1ч.л. джинджифил на прах
1ч.л. куркума
черен пипер
сол

Приготвяне:

Задушаваме лука и нарязаните моркови,после добавяме и пилето ,задушаваме докато си промени цвета.Доливаме с гореща вода и оставяме да ври до готовност.Запържваме ориза,слагаме обезкостеното пиле,заливаме с 9к.ч от бульона,поръсваме със сол,чер пипер,къри,джинджифил и куркума.Печем на загрята фурна.Ориза не се разбърква по време на печене,за да не се скаши ориза.

Мъфини с извара и карамелизирани ябълки



Продукти:

2бр. яйца
2ч.ч. захар
100мл. растителна мазнина
100мл. кисело мляко
1ч.ч. безсолна извара
1 1/3ч.ч брашно
3бр. ябълки/средно големи/
1ч.л. бакпулвер
11/2ч.л. канела
1/2ч.л. смлян карамфил

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме на кубчета ябълките.Във съд, изсипваме една чаена чаша захар и оставяме леко да се карамелизира.Котлона в началото трябва да е силен,но после намаляме,за да не потъмнее карамела.Сипваме ябълките при карамела и лекичко ги объркваме от време на време,докато се изпари сока, който пускат.Накрая слагаме канелата и карамфила.Оставяме да престои около половин час.Може да си приготвите тази смес и от предния ден.
Във купа разбъркваме последователно яйцата,една чаена чаша захар,изварата,растителната мазнина и киселото мляко.Отделно смесваме брашното със бакпулвера и 1/2чаена лъжичка канела.Добавяме сухата смес към мократа.Объркваме добре.Накрая изсипваме карамелизираните ябълки,объркваме добре и разпределяме в намазнените предварително форми за мъфини.Печем на загрята фурна до готовност.Забодена клечка трябва да излезе суха.

11 април 2009

Тутманик с овесени трици

Тутманик с овесени трици

Продукти:

3с.л. с връх овесени трици
200мл. прясно мляко
250гр. извара
2бр. яйца
100гр. сирене
1ч.л. бакпулвер
сол
сусам

Приготвяне:

Заливаме триците със прясното мляко и оставяме докато омекнат.Разбиваме яйцата с изварата до кремообразна маса.Добавяме триците с млякото.Объркваме добре.Слагаме натрошеното сирене и посоляваме.Изливаме сместта върху намаслена хартия за печене.Поръсваме със сусам и печем в загрята фурна.

10 април 2009

Оризово руло със спанак



Продукти:

за ориза:
2к.ч ориз/300мл/
2стр. пресен лук
1к.ч. настърган морков
1к.л. къри
сол

за спанака:
600гр. спанак
2скл. чесън
сол

за рулото:
1бр. яйце/сурово/
2бр. яйца/сварени/
1ч.ч бейби морковчета
1ч.ч. сирене/натрошено/
2/3ч.ч кашкавал /настърган за поръсване/



Приготвяне:

Слагаме 900мл вода да възври.През това време запържваме ориза ,лука и морковите.Когато са готови, ги заливаме с горещата вода,поръсваме ги с 1ч.л.къри,посоляваме и оставяме на тих огън докато ориза е готов.В намаслен тиган слагаме ситно нарязания чесън за 2-3мин.След това измития и нарязан спанак,докато спанака промени цвета си.Посоляваме.От време на време разбъркваме за да не залепне.
Изстиналия ориз объркваме с едно яйце.Намазняваме един лист хартия за печене.Изсипваме ориза и разстиламе във форма на правоъгълник.Заравняваме.Отгоре поръсваме с натрошеното сирене.Разстиламе спанака,нареждаме нарязаните на две яйца.До тях нареждаме бейби морковчетата и завиваме на стегнато руло.От двете страни завъртаме краищата на хартията,да стане като бонбон.Слагаме рулото в тавичка.Може да сложите хартията в голяма тава и направо там да го завиете.Така е по лесно.Печем около 30мин.Изваждаме тавичката,разрязваме внимателно хартията,отгръщаме я, и поръсваме рулото с настъргания кашкавал.Запичаме.Оставяме рулото да изстине,за да може да се реже по-лесно.
Едно млечно-чесно сос много добре ще допълни ястието.

09 април 2009

Козуначени мъфини със стафиди



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар/200мл/
1п. краве масло/125гр./
250мл. прясно мляко
42гр. мая/1 кубче/
2 2/3ч.ч. брашно/250мл/
1с.л. ром
ванилия
лимонова кора

150гр стафиди
ром

Приготвяне:


Накисваме стафидите за няколко часа в ром.
Във малко топло прясно мляко размиваме маята.Оставяме да престои около 15мин.Във купа разбиваме последователно яйцата със захарта,маслото,млякото,добавяме маята и брашното.Объркваме с миксер на ниска степен .Сместта трябва да е с консистенцията на кексово тесто.Оставяме да втаса за половин час.Изсипваме стафидите в тестото и разбъркваме.Разпределяме сместта в намаслените форми. Слагаме тавичката за мъфини в студена фурна ,на средна скара и тогава включваме фурната.Когато са готови, ги оставяме да се охладят върху решетка.
Така ги направих аз,но може след разпределянето на сместта да се оставят да втасат 15-20мин. и тогава се пекат в нагорещена фурна.

Тази доза е за 12бр мъфини,дъното на формата е с диаметър 6см.
1ч.ч.=250мл за брашното
1ч.ч.=200мл за захарта

Идеята за тези козуначени мъфини е на Абра от "Тайната на нашата вечеря"
Рецептата е променена.

08 април 2009

Царевични мъфини със маслини




Продукти:
2бр.яйца
1ч.ч кисело мляко
100мл растителна мазнина
200мл царевичен грис
2ч.ч брашно
1ч.л. сол/равна/
1ч.л.риган
1п. бакпулвер
1/2ч.ч. нарязани маслини
50гр.краве масло


Приготвяне:

Разбиваме яйцата със бъркалка.Добавяме киселото мляко и растителната мазнина.Във друга купа объркваме сухите продукти.Смесваме двете смеси, като към мокрите прибавяме сухите.Накрая добавяме маслините.Объркваме и разпределяме в предварително намазнените форми.Отгоре слагаме по едно малко парченце краве масло.Печем в предварително загрята фурна,на средна скара.

1ч.ч.=250мл
Дозата е за 12бр мъфини

06 април 2009

Картофи със спанак и бекон



Продукти:
1кг. картофи
4бр. яйца
2бр. мариновани краставички
2бр. сварени яйца
400гр. бекон
1к.ч. пресен лук
400гр. спанак
200гр. сирене
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.л гюзум/равна/
чер пипер
сол


Приготвяне:

Измиваме,обелваме и сваряваме картофите на пара.Сварените картофи намачкваме със вилица докато са горещи.Прибавяме към тях последователно разбърканите 2бр.яйца,нарязаните краставички,нарязаните сварени яйца,1к.ч. нарязан бекон,пресния лук и подправките.
Измиваме,нарязваме спанака на ивици и слагаме в горещ тиган.Покриваме с капак и оставяме да се задуши,докато си промени цвета.Изсипваме готовия спанак във купа и прибавяме останалите две яйца и натрошеното сирене.
Намазняваме леко една тавичка и изсипваме половината смес от картофите,после сместта със спанака и останалата картофена смес.Оформяте сместта и я покривате със нарязани ленти бекон,които леко се застъпват.За да не се размърда бекона при печенето, може да го задържите със клечки за зъби.Запичате ястието до готовност.
Друг вариант е да наредите първо бекона в тавичката,после сместта от картофи,спанак,картофи и да запечете.След това обръщате във голямо плато и сервирате.

05 април 2009

Шоколадов браунис със карамелизирани круши


Продукти:

2бр.яйца
1ч.ч. захар
200гр извара
100мл растителна мазнина
100мл прясно мляко
100мл. какао/3с.л./
1ч.ч брашно
1ч.л.бакпулвер

2круши
1ч.ч захар
100мл кондензирано млако

Приготвяне:

Разбиваме със миксер яйцата и захарта.Прибавяме последователно изварата,растителната мазнина,прясното мляко,какаото,брашното и бакпулвера.
Във загрят тиган слагаме 1ч.ч. захар да се карамелизира.Когато е почти готов карамела, намаляме котлона,за да не потъмнее карамела.Полека при непрекъснато бъркане прибавяме кондензираното мляко.Когато сместта стане еднородна,изсипваме вътре нарязаните круши и объркваме добре.Оттегляме тигана от котлона и изчакваме карамела да поизстине,като периодично го разбъркваме.Когато започне леко да се сгъстява,прибавяме карамелизираните круши към каковата смес.Леко объркваме и изсипваме в намазнена тавичка.Слагаме тавичката във загрята фурна и печем.

Тавичката е с размери 30/20см.
1ч.ч=250мл

04 април 2009

Пилешко филе със гъби върху трицветни фусили



Необходими продукти:

За плънката:
1кг. пилешко филе
500гр. гъби
400гр. топено сирене/Мероне/
400гр. заквасена сметана
1ч.ч. нарязан лук
олио
чер пипер
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме продуктите и нарязваме на парчета.Задушаваме лука,пилешкото месо и прибавяме гъбите.Изсипваме във тавичка и доливаме гореща вода.След около 30мин/когато месото е полуготово/,добавяме нарязаното на парчета топено сирене и сметаната .Добавяме подправките и печем до готовност.Ястието трябва да е със повече сос.
Сваряваме фусилите в подсолена вода и отцеждаме.Когато сервираме,слагаме фусили на дъното на чинията и нареждаме парченца пилешко филе и гъби.Заливаме със сос и сервираме.

Мъфини със спанак и сирене


Продукти:

2бр. яйца
1/3ч.ч растителна мазнина
1/3ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. кисело мляко
230гр брашно
 90гр.спанак /изчистен/объркан с 2с.л. брашно
100гр натрошено сирене
1ч.л сол
1/2ч.л.мащерка или гюзум
1с.л. бакпулвер

30гр.краве масло
                                 

Приготвяне:

Включваме фурната,за да загрее.
Измиваме и нарязваме на ситно спанака.Объркваме с 2с.л брашно и прибираме в хладилна камера.Във купа разбиваме две яйца.Прибавяме последователно растителна мазнина,кисело мляко и прясно мляко.Във друга купа слагаме брашно,сол и бакпулвер.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме добре.После добавяме  спанака и сиренето.Отново разбъркваме.Разпределяме сместа във форми за мъфини.Върху всеки мъфин слагаме по едно малко парченце краве масло.Печем на около 200 градуса.

Сместа е за 12бр. мъфини.

03 април 2009

Целувки със овесени ядки






Продукти:

2бр. белтък
200гр. захар
1к.ч. финни овесени ядки
1п. ванилия

Приготвяне:

Леко объркваме белтъците със захарта на водна баня за около 3-4 мин.След това изкарваме купата със затопените белтъци и разбиваме със миксер докато белтъка стане твърд.Това става за около 10мин.Капваме няколко капки лимонов сок и разбъркваме добре.След това прибавяме ванилията и овесените ядки.Объркваме добре с лъжица.Застиламе тавичка с хартия за печене и със лъжичка правим купчинки от сместта.Печем на загрята фурна 100градуса,докато се втвърди белтъка.

02 април 2009

Тарта със тиквички

Продукти:

за блата:
1п. краве масло/125гр./
300мл брашно/1 1/3ч.ч/
100мл вода
1/3ч.л сол

за пълнежа:

2бр.яйца
1ч.ч кисело мляко
1 1/2ч.ч тиквички/настъргани и отцедени
1ч.ч. извара
150гр сирене
1к.ч нарязан праз или пресен лук
1с.л риган
1/2ч.л.сол
100гр.кашкавал

Приготвяне:

Маслото и част от брашното се правят на трохи,след което се добавя водата и останалата част от брашното и солта ,докато се получи хубава топка тесто.Оставя се във хладилника за около час.След това се разточва върху пекарска хартия.Диаметъра на разточения блат трябва да е по-голям от тавичката в която ще се пече,за да образува борд.Прехвърля се върху намазнена тавичка,надупчва се със вилица и се пече в средата на фурната.
Във купа разбиваме яйцата със киселото мляко и изварата.Прибавяме към сместта натрошеното сирене,тиквичките,праза,ригана и солта.Сместта изсипваме върху полуизстиналия блат.Поръсваме с настъргания кашкавал и печем докато леко порозовяване.

Шоколадово-карамелени мъфини



Продукти:

2бр.яйца
1ч.ч захар
1п.краве масло
150мл прясно мляко
3с.л.какао/50мл/
1 2/3ч.ч брашно
1ч.л бакпулвер
за карамеловия сос:
3с.л захар
100-150мл прясно мляко

Приготвяне:

Във една купа разбиваме мокрите съставки,а във друга сухите.Във плитък съд карамелизираме захар и когато леко покафенее, прибавяме прясното мляко, малко по малко,докато се усвои.Смесваме двете съставки, като към мокрите прибавяме сухите при непрекъснато бъркане.Накрая добавяме и карамеловия сос.Разпределяме във формички за мъфини,които са предварително намазани.Печем на средна скара във фурната.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

Дозата е за 12бр.мъфини
1ч.ч=250мл

Ароматни мъфини със извара и сирене



Продукти:

2бр. яйца
1п. краве масло
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч извара
1/2ч.ч сирене/натрошено/
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. сол
2с.л риган


Приготвяне:

Във купа смесваме последователно яйцата,кравето масло,киселото мляко,изварата и сиренето.Във друга купа разбъркваме добре брашното,бакпулвера,ригана и солта.Течните съставки се смесват със сухите,при непрекъснато бъркане.Намазняват се формите за мъфини.Сместта се разпределя с лъжица във всяко гнездо.Поръсваме със риган.Слагаме във загрята фурна и печем.

Тази смес е 12бр.мъфини.
1ч.ч=250мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB