31 май 2009

Фокача с топено сирене




Продукти:

7гр. мая
50мл. топла вода
1/2ч.л захар
1/2ч.л сол

2ч.ч. брашно
200мл. топла вода
3с.л. зехтин
1к.ч. настърган кашкавал
3с.л. царевичен грис
1/2ч.ч. нарязан пресен лук за поръсване
100гр. топено сирене нарязано на кръгчета
1ч.л. сол
морска сол за поръсване
босилек за поръсване
зехтин за намазване

Приготвяне:

Разтваряме маята,1/2ч.л захар,1/2ч.л сол във 50мл топла вода.
Оставяме да шупне.Пресяваме брашното,правим кладенче и изсипваме шупналата мая,останалото количество вода,зехтина,царевичния грис,настъргания кашкавал,солта и объркваме сместа.Тестото е меко,лепкаво.Не се меси,само се бърка с дървена лъжица.Оставяме да втаса около час.Разстиламе тестото в намазнена тавичка. Намазваме със зехтин,нареждаме филийките топено сирене,поръсваме с морската сол,нарязания лук и босилека.Оставяме да втаса още 30-40мин.Печем в загрята фурна до зачервяване.

1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

Ispiration Award


Iliana,за мен е чест,че ме удостоява с Inspiration-award една дама,която притежава голямо кулинарно вдъхновение!Благодаря ти от сърце!
На свой ред ще номинирам
Salted lemons,Delicii by Florance,

Sweet kingdom
и .



Приемете моите поздравления!Ще ви помоля да поставите изображението на наградата в полето на вашия блог с линк към този мой пост!

The Butterfly Award
Milen@,искрено благодаря за тази номинация.Възхищавам се на нещата които правиш и това ,че ти ми предлагаш тази номинация значи много!
От своя страна бих искала да номинирам дами,които предизвикват възхищение у мен:
Щъркелово гнездо,
Mycookingcreations,
Federica,

Laura Adamache
,
Dimitrina 'S

LemonadeAward

LemonadeAward

Награда за приятелство
premio_de_Valdemirpaula

Мария,благодаря ти мила за тези награди.

От моя страна наградата LemonadeAward,отива при

Laura Adamache
,
Tanita,
МАГИЯ И ЛЮБОВ
Kemi
Наградата за приятелство:

Friendship Award
Federica,
NINA ,
Щъркелово гнездо ,
Milen@

30 май 2009

Картофи със сметана на фурна





Продукти:

1кг. млади картофи
200мл. сметана
200мл.прясно мляко
200мл.бульон или вода
1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
мадраско къри
индийско орехче
сол

Измиваме добре младите картофи.Задушаваме ги в затворена тенджера заедно с пресния лук.Прехвърляме в тавичка.В купа разбъркваме сметаната и прибавяме към нея прясното мляко и горещия бульон или гореща вода.Печем в силно загрята фурна,докато леко порозовеят картофките.Поръсваме ги със подправките,объркваме добре и ги връщаме във фурната.Оставяме за още 3-4мин.
Ако ястието няма да се консумира веднага,след слагането на подправките,връщаме картофите във фурната и я изключваме.

Мъфини с овесени ядки и стафиди



Продукти:

1бр.яйце
1ч.ч захар
3с.л.растителна сметана
1к.ч. кисело мляко
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
50мл. течна сметана
1ч.л. ванилия
2с.л. шоколадов чипс
1ч.л. канела
2с.л. Бейлис

Приготвяне:

Накисваме стафидите със две супени лъжици Бейлис за един час.Във купа смесваме яйцето,киселото мляко,растителната мазнина,течната сметана,стафидите и шоколадовия чипс.Във друга купа объркваме брашното,захарта,канелата,ванилията,бакпулвера.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=250мл.
1к.ч.=120мл.
Рецептата е за 9бр.мъфини

Пържен сафрид




Продукти:

700гр. изчистен сафрид
3с.л. лимонов сок
1ч.л. чер пипер
1с.л. сол
2с.л. босилек
1к.ч. брашно
1к.ч. царевичен грис


Приготвяне:

Измиваме сафрида,отцеждаме го и поставяме в тавичка.Поръсваме със лимоновия сок,черния пипер,босилека и солта.Объркваме добре.Оставяме да престои около един час.Всяко парче се овалва в смес от брашно и царевичен грис.
Пържи се в сгорещено олио до златисто.
Преди поднасяне може да намажем със сос от счукан чесън и линонов сок.

29 май 2009

Овесени блокчета със стафиди и шоколадов чипс




Продукти:
1ч.ч. захар
1ч.ч овесени ядки
1п.краве масло/125гр./
1к.ч. стафиди
50мл. сметана
1ч.л. ванилия
2с.л. шоколадов чипс
1ч.л. канела
2с.л. Бейлис

Приготвяне:
Стафидите заливаме с 2с.л. Бейлис.Оставяме да престоят около един час.В купа омесваме кравето масло,захарта,сметаната,овесените ядки,канелата и ванилията.Добавяме стафидите и шоколадовия чипс.Омесваме лекичко.Слагаме хартия за печене в тавичка.Намазняваме я и разстиламе сместа.Печем в загрята фурна докато порозовее.Оставяме да се охлади.Когато изстине,но преди да втвърди, нарязваме с нож на парчета.Оставяме да се втвърди.

28 май 2009

Кюфтенца със сметанов сос



Продукти:
500гр. мляно месо
1филия хляб/средата/
1/2к.ч. ориз
1к.ч. нарязан пресен лук/праз/
1ч.ч. нарязан пресен лук за соса
1к.ч. нарязан магданоз
1кутийка заквасена сметана/200гр/
Дафинов лист
Чер пипер
Индийско орехче
Сол


Приготвяне:

Средата на хляба накисваме във вода или прясно мляко. Каймата осмесваме със 1к.ч.лук, изстискания хляб,1с.л. заквасена сметана,ориза, черния пипер,магданоза и солта. С мокри къце оформяме малки кюфтенца с големината на голям орех.Овалваме ги в брашно и оставяме в хладилника за около 30мин.Изпържваме ги от всички страни,колкото да побелеят.
Изваждаме с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичка.Прецеждаме мазнината и в нея запържваме леко 1ч.ч. пресен лук.Оттегляме от котлона.Добавяме остатъка от заквасената сметана и объркваме добре,докато сметаната добие течна консистенция.Заливаме с гореща вода /около 700-800мл/на струйка,като непрекъснато бъркаме.Връщаме отново на котлона и възвираме сместта.Заливаме кюфтенцата.Печем до готовност.

Соса трябва да е на нивото на кюфтенцата,когато го прибавим в тавичката.
Когато приключим с печенето добре е в тавичката да има поне два сантиметра сос/дори и да не е много гъст/.След като изстине той добива нужната гъстота

Изварени "Ушки","Творожное Печенье Ушки".




Продукти:

200гр. извара
200гр. масло
200гр. брашно
1п ванилия

Приготвяне:
Замесваме тесто от изварата,кравето масло ,брашното и ванилията.Разточваме с точилка лист с дебелина 3-4мм.Изрязваме кръгчета,като използваме подходяща формичка или стъклена чаша.От едната страна потапяме кръгчето в захар и сгъваме на две,като захарта остава от вътрешната страна.После потапяме полукръгчето в захар и отново сгъваме по същия начин.Полученото триъгълниче потапяме в захарта и слагаме в тавичка, върху намазнена хартия за печене, със "захарната" страна нагоре.
Другият вариант е да се откъснем от тестото топче,голямо колкото орех.Оформяме с ръце кръгче и процедираме по същия начин.
Печем до порозовяване.


Рецептата е от тук

27 май 2009

Лятна мусака с патладжан



Продукти:

2бр.големи патладжани/около килограм/
600-700г. картофи
1ч.ч. тиквички нарязани на кубчета/
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. пресни домати нарязани на кубчета
1ч.ч. нарязан зелен пипер
1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
1к.ч. магданоз нарязан на ситно
1бр. средно голям домат нарязан на ленти
3скл. чесън
1ч.л.риган
1ч.л. босилек
чер пипер
сол

за заливката:
2бр. яйца
1 кофичка кисело мляко
2с.л. брашно
сол
магданоз за поръсване


Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти с дебелина 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1-11/2час.Отцеждаме го и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка лента патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.Гриловаме патладжаните и оттегляме настрани.
Задушаваме нарязания лук и доматите.Прибавяме картофите предварително обелени и нарязани на кубчета,зеления пипер,морковите,тиквичките и задушаваме още малко.Поръсваме с магданоза,ригана,босилека,черния пипер и солта.Объркваме добре.
В намазнена тавичка нареждаме половината от грилованите ленти патладжан.Изсипваме зеленчуковата смес.Заравняваме и нареждаме останалия патладжан.Заливаме с гореща вода и печем в загрята предварително фурна.Разбиваме яйцата,брашното и киселото мляко.Когато течноста в тавичката остане наполовина,заливаме мусаката.Нареждаме няколко тънки резена домати.Поръсваме с магданоз,пресен лук и запичаме мусаката,до порозовяване на заливката.
1ч.ч.=250мл
Тавичката е с размери 30см.на 20см.

Мъфини с пресен лук и шпек салам




Продукти:

2бр.яйца
1к.ч. кисело мляко
6с.л. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
1к.ч. нарязан на ленти шпеков салам
1/2к.ч. нарязан на ситно пресен лук
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
щипка босилек
щипка сол

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно яйцата,растителната мазнина,
киселото мляко,шпековия салам,лука и настъргания кашкавал.Във друга купа объркваме брашното,бакпулвера,босилека и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите. Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Печем в загрята предварително фурна.
1ч.ч.=250мл.
1к.ч.=120мл.
Рецептата е за 7бр.мъфини

26 май 2009

Руло от кайма и тиквички




Продукти:

500гр. мляно месо
1 филия бял хляб/средата/предварително накиснат и отцеден
2-3с.л галета
4бр.яйца
2ч.ч. настъргани отцедени тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. натрошено сирене
1ч.ч. бейби морковчета
1с.л. нарязан копър
босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Омесваме каймата със хляба,тиквичките,яйцето,лука,галетата,босилека,копъра,
черния пипер и солта.Оставяме около 30мин. да отлежи.Пре това време правим омлет в голям тиган от три яйца и сирене.Оставяме да изстине.

Намазняваме един лист хартия за печене.Слагаме каймата и разстиламе във форма на правоъгълник.Заравняваме.Отгоре слагаме омлета и нареждаме бейби морковчетата.Завиваме каймата на руло.Поръсваме с галета.Увиваме рулото с хартия за печене.От двете страни завъртаме краищата на хартията,да стане като бонбон.Слагаме рулото в тавичка.Може да сложите хартията в голяма тава и направо там да го завиете.Така е по лесно.Печем около 1 час.Изваждаме тавичката,разрязваме внимателно хартията,отгръщаме я, и поръсваме рулото с настъргания кашкавал.Запичаме.Оставяме рулото да изстине,за да може да се реже по-лесно.

Ако имате подходяща кексова форма за печене, може да изпечете рулото в нея.

25 май 2009

Фритата с тиквички и пресен лук




Продукти:

11/2ч.ч. настъргани отцедени тиквички
1к.ч. пресен лук
2бр.яйца
1к.ч. натрошено сирене
1с.л. нарязан копър
щипка босилек
3-4резена тънко нарязани домати
растителна мазнина за пържене
копър или магданоз за поръсване
сол

Приготвяне:

Загряваме мазнина в тигана и слагаме настърганите тиквичките в нея.Пържим докато омекнат и течността се изпари.Прибавяме пресния лук и го запържваме малко.Разбиваме яйцата,добавяме сиренето,копъра,босилека,солта и заливаме тиквичките и лука.Когато леко стегне сместа нареждаме резените домати.Пържим на не много силен котлон,докато се зачерви фритата отстрани.Изваждаме от тигана като леко я приплъзваме в голяма чиния.Слагаме тигана върху чинията и обръщаме.Пържим до готовност.
Сместта е за една порции.
Дъното на тигана е 15см.

24 май 2009

Двуцветно шоколадово парфе



Продукти:

за кафевия шоколадов крем:

300гр. шоколадов кувертюр/натурален шоколад/
200мл. течна сметана
250мл. прясно мляко
4ч.л. желатин
50мл. вода за желатина

за белия шоколадов крем:

100гр. бял шоколад
300мл.прясно мляко
200мл. течна сметана
1/2ч.ч. захар
120мл .кондензирано мляко
1п. ванилия
4ч.л. желатин
50мл. вода за желатина

Приготвяне:

Първо приготвяме бялата смес.Накисваме 2ч.л желатин в студена вода и се оставяме да набъбне, след което разтваряме на водна баня. Разстопяваме на водна баня белия шоколад,добавяме захарта,кондензираното мляко,прясното мляко и ванилията.Бъркаме докато се разтопи захарта.Прибавяме разстопения желатин към сместа и разбъркваме добре.Разбиваме със миксер сметаната.Леко на тънка струйка прибавяме шоколадовата смес.Бъркаме докато стане хомогенна сместта.Обливаме формата със студена вода и изсипваме вътре сместа.Прибираме в хладилник да се стегне/за около1 1/2ч/.

Накисваме 2ч.л. желатин и оставяме да набъбне,след което разтваряме на водна баня.Растопяваме на водна баня тъмния шоколад,добавяме прясното мляко,растопения желатин и бъркаме до еднородност на сместа.Разбиваме със миксер сметаната.Леко на тънка струйка прибавяме шоколадовата смес.Бъркаме до хомогенност на сместа.

Преди да изсипем тъмната смес,проверяваме дали се е стегнала бялата смес.Изсипваме крема и оставяме в хладилник да се стегне.Когато е готово парфето,потапяме за секунда в гореща вода,слагаме тортена чиния и обръщаме.Украсяваме по желание.

Ако се получат малки бучици по време на приготвянето на крема,сместа се прецежда през цедка.
1ч.ч.=250мл
форма с диаметър 20см.

23 май 2009

Патладжанени рулца с тиквички и спанак




Продукти:

2бр. големи патладжана
1бр. средно голяма тиквичка
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1/2ч.ч. нарязани домати
1/2ч.ч. натрошено сирене
1/2ч.ч. настърган кашкавал
1/2ч.ч. бейби морковчета
1к.ч. сотиран спанак
3скл. чесън
1к.ч. магданоз
1ч.л. босилек
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти с дебелина 2-3мм.Оставяме в подсолена вода за около 1-11/2час.Отцеждаме го и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка лента патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.Гриловаме патладжаните и оттегляме настрани.
Настъргваме тиквичката и я запържваме в тиган,докато намали обема си наполовина.Прехвърляме в купа.Добавяме нарязания лук,доматите,спанака,сиренето,морковчетата,чесъна,магданоза,босилека и солта.Объркваме добре.
В началото на всяка лента слагаме една супена лъжица от тази смес и завиваме на руло.Нареждаме в намазнена тавичка.Ако остане от сместа,разпределяме около рулцата.Заливаме с гореща вода,така че леко да покрие рулцата.Печем в силно нагрята фурна,докато водата изври.Поръсваме с кашкавал и леко запичаме.
Ако са останали патладжанени ленти,ги нарязваме на кубчета и разпределяме между рулцата .Можете да използвате и за направата на разядка от патладжан ,като разделите количеството на продуктите наполовина.

Мини патладжанени пици




Продукти:
1бр.голям патладжан
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1/2ч.ч. нарязани на дребно домати
1/2ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан магданоз
2скл. нарязан на ситно чесън/или пресован/
1ч.л. босилек
1к.ч. настърган кашкавал

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжана.Нарязваме по диагонал на филийки с дебелина около 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1-2часа.Отцеждаме филийките.Гриловаме патладжана и го нареждаме в намазнена тавичка.Разпределяме върху грилованите филийки сместа от лука,доматите,сиренето,магданоза,чесъна и босилека.Печем в загрята фурна около 15минути.Поръсваме с настъргания кашкавал и печем до порозовяване на кашкавала.Поднасяме като основно ястие или предястие.

1ч.ч.=250мл

22 май 2009

Панирано пилешко филе с ленено семе



Продукти:

4бр. пилешки филета
50мл. бира
2с.л. горчица
2бр. яйца
200гр.светло ленено семе
чер пипер
къри
сол

Приготвяне:

Измиваме филетата,слагаме върху тях свежо фолио и начукваме леко.Във купичка смесваме горчицата,бирата,черния пипер,кърито и солта.Объркваме добре и заливаме начуканите филета.Оставяме около час в хладилника да се мариноват.Потапяме филетата в брашно,разбитите яйца и лененото семе,като притискаме добре.Пържим в сгорещена мазнина.
Ако филетата са дебели ги разрязваме напречно.Може да се направи и във фурна, като се нареждат върху намазнена хартия за печене.

21 май 2009

Бирени бейби картофки на фурна


Продукти:

1кг. бейби картофки
100мл. бира
100мл. вода
1к.ч. растителна мазнина
1с.л. горчица
2скл. чесън
щипка червен пипер
щипка чер пипер
копър
сол

Измиваме добре картофките.Слагаме ги във тавичка.В купа разбъркваме горчицата,бирата,водата,растителната мазнина и заливаме картофките.Печем в сгорещена фурна.Малко преди да бъдат готови слагаме начукания чесън,червения пипер,черния пипер и солта.Объркваме добре и оставяме още около 5мин. във фурната.Накрая поръсваме с копър.

Пилешки руладини със спанак



Продукти:
4бр. пилешки гърди
2бр яйца/за панировката/
черен пипер
брашно или галета
къри
сол

за плънката:
300гр. спанак
1п.сирене крема
1/2к.ч. натрошено сирене
1бр.яйце
1скл.чесън
сол

Приготвяне:

Сотираме спанака в тиган докато омекне.Прехвърляме в купа и прибавяме крема сирене,натрошеното сирене,яйцето,пресования чесън и солта.Объркваме добре.
Измитите филета се срязваме почти до края на две.Отваряме и върху тях слагаме свежо фолио и начукваме.Поръсваме със сол,черен пипер и къри.Намазваме дебело със сместта почти до края на филето и завиваме.Панират се последователно в брашно/галета/и разбито яйце.Пържи се, като рулата се поставят в тигана с краищата надолу.

Може преди панирането да забучим руладините със клечки,за да не се отворят.

19 май 2009

Зеленчуци с ориз



Продукти:
2бр. тиквички/около 700-800гр/
500гр. гъби
1ч.ч. бейби морковчета
1/2ч.ч. нарязан пресен лук или праз
1к.ч. царевица
1к.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязан пресен пипер
3к.ч. ориз
1с.л. оцет
растителна мазнина
къри
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме тиквичките на колелца с дебелина 2-3мм.Във тенджера загряваме мазнина и слагаме тиквичките.Запържваме докато омекнат.Изваждаме тиквичките с решетъчна лъжица и слагаме в тавичка.Разстиламе ги така,че да покрият дъното.Във същата мазнина запържваме пресния лук,нарязаните пънчета на гъбите,гъбите,доматите,нарязания пипер.Заливаме със 9к.ч.гореща вода и 1с.л.оцет.Варим около 10мин.
През това време запържваме ориза.Когато е готов го разстиламе върху тиквичките.Заливаме със горещия зеленчуков бульон и зеленчуците.Поръсваме с подправките.Печем с силно загрята фурна.
Тавичката е с размери 28см на 18см.

Сладкиш "Крем карамел" със стафиди /Кодрит Кадир/





За крем карамела:
1 ч.ч. захар
7бр. яйца
800мл. прясно мляко
1п. ванилия

За блата:

2бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. растително масло
1к.ч. какао/настърган шоколад или шоколадов чипс /
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1шепа стафиди


за карамела:

1ч.ч. захар

Изсипваме 1ч.ч. захар по дъното на кексовата форма, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното и стените на формата.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Изливаме върху карамела.
От продуктите за блата приготвяме кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела.Поръсваме със стафидите.Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Пече се около един час.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме тавичката за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, с нож се освобождаваме страните и обръщаме в поднос.
1ч.ч=250мл
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Рецептата е от тук.Внесени са някои промени съобразно моя вкус и за да се получи сладкиша с повече крем карамел.

18 май 2009

Маринована скумрия на скара




Продукти:

4бр.филе от скумрия

за маринатата:

3с.л. захтин
3с.л. лимонов сок/или ябълков оцет/
1к.ч. бира
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.л. сол
чер пипер

Приготвяне:

Измиваме и отцеждаме добре филетата.Във купичка объркваме всичките продукти за маринатата.Нареждаме филетата в тавичка и ги заливаме с маринатата.Оставяме да престоят около час.Загряваме скарата или грил тигана.Намазваме с мазнина и поставяме филетата с кожата надолу.Печем от двете страни.Поднасяме с варени картофи и резен лимон.

10 май 2009

Фокача с кашкавал и сирене




Продукти:

2бр.яйца
1ч.ч. айран
50мл. топла вода
3с.л. зехтин
1ч.ч. настърган кашкавал
1/2ч.ч. кашкавал на кубчета
1/2ч.ч. сирене на кубчета
1бр. малък домат,нарязан на филйки
1п. суха мая или 1/2п свежа ная
3ч.ч. брашно
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
морска сол за поръсване
риган

Приготвяне:

Разтваряме маята във 50мл топла вода.Оставяме да шупне.Прибавяме 1/2ч.л. и 1ч.л. сол и разбъркваме.Пресяваме брашното,правим кладенче и изсипваме шупналата мая,разбитите яйца,айряна,зехтина,настъргания кашкавал и омесваме тестото.Оставяме да втаса около час.Разстиламе тестото в намазнена тавичка,като оставяме един сантиметър разстояние до края на тавичката.Намазваме със зехтин.Набучваме кубчетата кашкавал и сирене.Нареждаме филийките домати ,поръсваме с морската сол и подправките.Печем в загрята фурна до зачервяване.

1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

09 май 2009

Шоколадови мъфини с фурми



Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. прясно мляко
50мл. растителна мазнина
100гр.шоколад или шоколадов кувертюр
1ч.ч. нарязани фурми
1к.ч. какао
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
шоколадови поръски

Приготвяне:

Затопляме прясното мляко и слагаме начупения шоколад в него.Бъркаме докато се разтопи.Оставяме да се охлади.Разбъркваме яйцето,растителната мазнина,киселото мляко,разтопения шоколад и нарязаните фурми.В друга купа объркаме брашното,какаото и бакпулвера.Добавяме сухата смес към мократа и объркваме..Разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме със шоколадовите поръски и печем в загрята предварително фурна.


1ч.ч.=250мл
Дозата е за 12бр мъфини

Царевични мъфини със сирене и маслини




Продукти:

2бр.яйца
1ч.ч. айран
1к.ч. майонеза
1к.ч. царевичен грис
2ч.ч. брашно
1к.ч. натрошено сирене
1/2ч.ч. нарязани на кръгчета маслини
1п.бакпулвер
сол
черен сусам за поръсване

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно яйцата,майонезата,айряна,сиренето и маслините.Във друга купа объркваме царевичния грис,брашното,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме добре.Разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме със черния сусам и печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=250мл
Дозата е за 12бр мъфини

07 май 2009

Апулски фокачачини с картофи, домати и маслини



Продукти:
1бр.яйце
2ч.ч. и 1к.ч брашно
1ч.ч. картофено пюре
3с.л. зехтин
7г. суха мая или 1/2п.свежа мая
1ч.л. сол
50мл. топла вода
200мл. хладък айрян


1бр. малък домат нарязан на ленти
1к.ч. нарязани на половина черни маслини
зехтин
риган
ситна морска сол за поръсване

Приготвяне:

Маята разтваряме във топлата вода със зехтина и оставяме около 10 мин.да шупне/образуват се мехурчета/.Брашното пресяваме и объркваме с картофеното пюре,докато стане на "трохи". Правим кладенче и добавяме шупналата мая ,яйцето разбито с айрян,солта и омесваме еластично тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на четири топки и слагаме в намазнена тава.Леко притискаме с ръце да се образува плоска питка.Намазваме фукачините със зехтин.Нареждаме доматите,маслините и поръсваме със морска сол и риган.Оставяме да втаса още 30 мин.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл

Идеята е на Марабу от Гответе с мен.Направени са промени в рецептата.

Патладжанени тимбалчета



Продукти:

2бр. патладжан/около килограм/
5бр. яйца
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене
1/2ч.ч. нарязани домати
1/2к.ч. нарязан копър
1к.ч. настърган кашкавал
3скл. чесън
сол
растителна мазнина за намазване на тимбалчетата

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на тънки ленти/около 3мм/.Оставяме да престои около час в подсолена вода.Отцеждаме и оставяме да се подсушат патладжанените ленти.Гриловаме патладжана в намазнен грил тиган.Приготвяме сместта за пълнежа от яйцата,нарязания лук,сиренето,доматите и подправките.Със четка намазваме всяко тимбалче с мазнина.Облепваме с лентите патладжан и разпределяме сместта в тимбалчетата.Печем на водна баня,докато се стегне сместта.Изваждаме от тимбалчетата,обръщаме ги в тавичка,поръсваме с кашкавал и леко запичаме.

Рецептата е за 8бр. тимбалчета

06 май 2009

Картофени кюфтета




Продукти:

1,200кг стари картофи
1/2ч.ч. нарязан пресен лук или праз
1/2ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. настърган кашкавал
6бр. яйца
1к.ч. нарязан магданоз
растителна мазнина
брашно
галета
чер пипер
чубрица или смлян джинджифил
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и сваряваме картофите на пара.Ако варите картофите във вода,не трябва да ги белите.Намачкваме с вилица и оставяме да изстинат.Прибавяме към тях две яйца,нарязания лук,сиренето,кашкавала,магданоза и подправките.Омесваме тестото и оставяме около половин час да се спои.Оформяме кюфтетата и ги овалваме във смес от равно количество брашно и "бяла" галета.Потапяме в разбитите яйца и пържим в сгорещена мазнина.За обръщане и вадене на кюфтетата използваме метална щипка.

05 май 2009

Спаначена супа със сирене и бейби морковчета



Продукти:

500гр. спанак
3-4стр. пресен лук
1/2ч.ч. настъргани моркови
1/2ч.ч. нарязани на кубчета домати
1 шепа бейби морковчета
1с.л. червен пипер
1к.ч. ориз
1с.л. картофено пюре на прах/или един малък настърган картоф/
сол
черен пипер
1к.ч. нарязан магданоз

за застройката:
1жълтък
1/2к. кисело мляко

по 2с.л. натрошено сирене на порция

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме спанака на ленти.Нарязания лук,морков и домат задушаваме в мазнина.Прибавяме червения пипер,объркваме леко и добавяме спанака и бейби морковчетата.Задушаваме докато спанака омекне.Заливаме с 2л. гореща вода.Пет минути след като заври супата, слагаме ориза и оставяме да къкри на слаб огън,докато се свари ориза.Добавяме подправките и изключваме котлона.Изчакваме да изстине и застройваме супата.

Сервираме като поръсим със натрошено сирене и в средата сложим бейби морковчета.

Мъфини със кашкавал и черен сусам




Продукти:
1бр.яйце
1ч.ч. кисело мляко
100мл. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
1ч.ч. нарязан на кубчета кашкавал
2ч.ч. брашно
1к.ч. грис
1п. бакпулвер
1к.л.сол
черен сусам за поръсване

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно яйцата,растителната мазнина,
киселото мляко и настъргания кашкавал.Във друга купа объркваме брашното,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Кашкавала се нарязва на кубчета,намокря се и се овалва в грис.Добавяме го към сместа .Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме със черния сусам и печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=250мл
Дозата е за 12бр мъфини

03 май 2009

Шоколадов браунис със сушени вишни

Picture 55443
Продукти:
2бр.яйца
1 1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. извара
100гр натурален шоколад
1п. краве масло/125гр./
1/2ч.ч. прясно мляко
1к.ч. какао
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия
50гр. сушени вишни/нарязани на половинки/
50гр. сушени вишни/цели/

за ганаша:

100гр. натурален шоколад
100мл. течна сметана
1бучка краве масло /колкото орех/

Приготвяне:

На водна баня разтопяваме шоколада и кравето масло.Добавяме прясното мляко,какаото и разбъркваме добре.Във купа разбиваме с миксер изварата до гладка смес.Добавяме към нея двете яйца и захарта.Разбиваме добре.Към тази смес при непрекъснато бъркане добавяме шоколадовата смес.След това добавяме ванилията,брашното и бакпулвера.Накрая прибавяме и сушените вишни,разбъркваме добре и изсипваме в тавичка, дъното на която е покрита с хартия за печене.Печем в загрята фурна.Когато проверяваме дали е изпечен брауниса по дървената клечка трябва да има "трохички".

за ганаша:

Загряваме сметаната,но внимаваме да не заври.Прибавяме начупения шоколад и кравето масло и бъркаме докато сместта стане еднородна и леко се сгъсти.
Заливаме студения браунис с охладения ганаш и поръсваме със сушените вишни.Режем на малки пастички.

Ако харесвате по "шоколадов" браунис,може да направите двойна доза от ганаша.Тогава докато е леко топъл,заливаме брауниса с половината ганаш.Когато изстине/но преди да се втвърди/ изсипваме останалия ганаш и заглаждаме.Поръсваме отгоре със сушени вишни.

Може първо да нарежем на пастички и тогава да залеем с ганаша.

Тавичката е с размери 28см на 18см

02 май 2009

Пилешко с бейби картофки,гъби и тиквички на фурна

Пилешко с бейби картофки,гъби и тиквички на фурна

Продукти:

700-800гр.пилешко филе или бутчета
1кг. бейби картофки
300гр. гъби
1бр. средно голяма тиквичка
2бр. моркови
3бр. домати/големи/
3-4стр. пресен лук
растителна мазнина
черен пипер
босилек
магданоз
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото на големи жулиени.Във тиган с мазнина слагаме нарязания лук и домати да се запържат.Когато сока на доматите изври,прибавяме пилето и оставяме в тигана докато побелее от всички страни.Прехвърляме всичко в тава и добавяме целите картофки,нарязаните на големи парчета гъби,тиквички и моркови.Заливаме с една чаена чаша гореща вода.Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в загрята фурна.След около половин час махаме фолиото,слагаме подправките,объркваме и оставяме да се пече докато порозовее.Поръсваме със ситно нарязан магданоз преди да сервираме.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB