31 юли 2009

Бърз ръжен хляб с овесени трици




Продукти:

150мл вода
1/3к.л. захар
1/2к.л. сол
2с.л. растителна мазнина
1ч.ч. ръжено брашно
1ч.ч. бяло брашно
3с.л. овесени трици
2/3к.л. мая

Приготвяне:

Слагаме последователно водата,захарта,солта,растителната мазнина и брашната.Поръсваме с овесените трици и маята.Включваме на програма за бърз хляб/1ч.25мин/.
След като хляба се изпече,изваждаме и завиваме с кърпа.

1ч.ч.=200мл

29 юли 2009

Шоколадови бисквити




Продукти:

1бр.яйце
1ч.ч. захар
70мл. разтопено краве масло
50мл. прясно мляко
1к.ч. какао
1к.ч. оризово брашно
1ч.ч. бяло брашно
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
1к.ч. натрошен шоколад

Приготвяне:

Загряваме фурната до 180 градуса.
Разбиваме яйцето със захарта до побеляване.Добавяме на тънка струйка разтопеното краве масло и прясното мляко.Разбиваме до пълна хомогенност.
Прибавяме какаото,оризовото брашно и ванилията при непрекъснато бъркане.
Объркваме брашното с бакпулвера.Пресяваме го и добавяме към шоколадовата смес.
Накрая добавяме шоколада.
Разделяме сместа на две.Едната половина прибираме в хладилник.От другата половина правим малки топчета и нареждаме в тава,върху хартия за печене.Оставяме разстояние между тях.
Печем в загрята фурна около 10-15мин.
След това по същия начин изпичаме и останалите бисквити.


1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

28 юли 2009

Патладжан бюрек



Продукти:

2бр. патладжан
3бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1/2к.ч. нарязан магданоз
2скл. счукан чесън
растителна мазнина
брашно
сол


Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на филийки с дебелина 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1 час.Отцеждаме го.Пържим в сгорещена мазнина от двете страни.Изпържените филийки патладжан слагаме върху домакинска хартия .

Приготвяме смес от едно яйце,сиренето,нарязания магданоз,начукания чесън и солта.Слепваме филийките и панираме последователно в брашно и разбити яйца.
Пържим в сгорещена мазнина до придобиване на златист цвят.
Поднасяме с подлучено кисело мляко.

25 юли 2009

Пълнени гъби с маслинена паста и чери домати




Продукти:

10-12бр. големи гъби
1ч.ч. маслини
200гр. извара
1к.ч. накъсан пресен лук
1/2к.ч. магданоз
1к.ч. фъстъци
чер пипер
1с.л. босилек
2-3с.л. лимонов сок
4-5с.л. растителна мазнина
10-12бр. чери домати

Приготвяне:

Измиваме и отделяме пънчетата на гъбите.Правим смес от растителната мазнина и лимоновия сок.Обтриваме всяка една от тях.Слагаме в тавичка.
В блендер слагаме фъстъците,пресния лук,маслините и изварата.Разбиваме докато всичко стане на дребни късчета.Добавяме босилека и черния пипер.Объркваме добре и пълним гъбите.Накрая слагаме чери доматите,като леко ги притискаме.
Доливаме в тавичката гореща вода и печем в загрята фурна.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Хляб грахам с овесени ядки



Продукти:

150мл. прясно мляко
150мл. хладка вода
3с.л. растителна мазнина
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1ч.ч. фини овесени ядки
21/2ч.ч. брашно грахам
1ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Накисваме овсените ядки и прясното мляко за около 2часа.
Слагаме последователно в машината прясното мляко с овесените ядки,хладката вода,захарта,солта,растителната мазнина,бялото брашно и грахама.
Поръсваме с маята.
Преди да започне изпичането, поръсваме с фини овесени ядки.
Пускаме машината на програма 3ч.42мин.
След като се изпече,изчакваме 20-30мин,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1ч.ч.=200мл.

Хляба ще се хареса,ако предпочитате консумация от типа на хляб "Бонус".

24 юли 2009

Летни приятелски награди





В разгара на лятото получих две много сладки награди от Milen@,.Благодаря Milen@, за вниманието ти към мен!Оценявам този знак за приятелство.
Не изминаха няколко часа и ето,пак изненада.Този път от Мими/My cooking creations.Благодаря ти мила за този прекрасен жест към мен!
Още повече бях изненадана когато получих тази награда и от Марианка,като предложение за приятелство.Благодаря ти Марианка!Оценявам този приятелски жест!Симпатиите са взаимни.

Това лято е пълно с изненади.Ето,че пак получих тази чудесна награда за приятелство.Този път от Ala
Радвам се от сърце за тази хубава награда.Благодаря ти Ala,приеми моите искрени симпатии!

От своя страна бих искала да предам тази награди на следните блогове:

My cooking creations

Dimitrana 'S,

Щъркелово гнездо,

Краси,

Вера

Nadia's cuisine

Подавам приятелска ръка и на:

Гери

Еос

Вкусно с Йоли

Choco-coco-summer-dream

Пожелавам ви слънчево,усмихнато лято и много нови приятелства!

23 юли 2009

Пилешко филе с ориз и чери домати




Продукти:

4бр. пилешки филета
1ч.ч. нарязани гъби
1бр. зелена пиперка/средно голяма/
3-4стр. пресен лук
3к.ч. ориз
850мл пилешки бульон
250-300гр. чери домати
3с.л. зехтин
2с.л. лимонов сок
2с.л. босилек
1к.л. сол
чер пипер

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме филето на парчета.Слагаме в съд и добавяме зехтина,пресния лук нарязан на ситно,черния пипер и босилека.Оставяме да отлежи един час.
Загряваме мазнина и запържваме филето,когато побелее изваждаме с решетъчна лъжица.В същата мазнина слагаме гъбите,поръсваме с лимоновия сок и объркваме.След 6-7мин. добавяме ориза и нарязаната зелена пиперка.Запържваме докато ориза стане прозрачен.Слагаме всичко в тавичка и посоляваме.Объркваме добре.Заливаме с горещия пилешки бульон и нареждаме чери доматите.Печем в силно загрята фурна върху решетка.

Пълнозърнест ръжен хляб с кашкавал



Продукти:

320мл. вода
3с.л. захтин
3/4ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1ч.ч. кашкавал
2ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
2ч.ч. бяло брашно
1ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая


Приготвяне:

Слагаме последователно в машината водата,зехтина,солта,захарта,кашкавал,брашната и сухата мая.Пускаме машината на програма 3ч.42мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1ч.ч.=200мл.

21 юли 2009

Бял патладжан с орехов пълнеж




Продукти:

3бр. бял патладжан
1ч.ч. смлени орехи
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан пресен лук
2бр. яйца
3-4скл. пресован чесън
1/2к.ч. нарязан магданоз
1бр. домат нарязан на шайби

Приготвяне:

Измиваме патладжаните и срязваме на две по дължина.Оставяме в подсолена вода за около час.Издълбаваме патладжаните,нареждаме в намазнена тавичка и слагаме в загрята фурна.През това време смиламе в блендер вътрешноста на патладжана.Задушаваме я докато омекне.Прибавяме към задушения патладжан орехите,сиренето,пресования чесън,лука,яйцата и магданоза.Объркваме добре.Изваждаме патладжаните от фурната и ги напълваме с плънката.Отгоре нареждаме по една шайба домат.Връщаме във фурната и печем до зачервяване.

Питки грахам




Продукти:

200мл топла вода
1/2ч.ч. кисело мляко
2с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
2ч.ч. грахам
1ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

В купичка слагаме маята,захарта,солта и 50мл.топла вода.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа смесваме брашната.Правим кладенче и изсипваме шупналата мая,киселото мляко,останалата топла вода и растителната мазнина.Замесваме тестото и покриваме със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло.
Покриваме тава с хартия за печене.От втасалото тесто правим малки питки и нареждаме в тавичката.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл

19 юли 2009

Бирени кюфтета на скара




Продукти:

600-700гр. мляно месо
100мл студена бира
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1бр.яйце
1к.ч. нарязан или смлян лук
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.л. млян кимион
черен пипер
сол

Приготвяне:

Всички продукти омесваме много добре.Правим топчета и нареждаме в намаслена тавичка.Покриваме със свежо фолио и прибираме в хладилника за около 60-90мин.
Загряваме скарата, намазняваме я и слагаме кюфтетата,като преди това ги сплескваме.
Изпичаме се от двете страни.Сервираме със салата.

Шоколадови кошнички за сладолед




Продукти:

200гр. натурален шоколад или шоколадов кувертюр
1ч.ч. захар
2ч.ч. овесени ядки
50мл. краве мляко,кондензирано мляко или течна сметана/каквото има в наличност/
1с.л. коняк
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Затопляме сметаната,захарта и половината от начупения шоколад.Бъркаме непрекъснато докато се получи хомогенна смес.Добавяме останалия шоколад и разбъркваме докато се разтопи.Изсипваме овесените ядки,коняка ,ванилията,объркваме добре и оставяме да изстине.
Намокряме формичка за мъфини с студена вода.Слагаме по една супена лъжица във гнездото и оформяме като кошничка.Прибираме в хладилна камера да се стегне.Когато се втвърди сместа изваждаме от гнездата.Може да си помогнем с малко ножче.Съхраняваме в хладилна камера.

Може да се използват силиконови формички за мъфини или да се облепи купичка за крем.
Тази смес може да се използва и за направата на шоколадови бонбони с овесени ядки.


1ч.ч.=200мл.
От тази смес излизат 9бр.

Бирен хляб с маслини




Продукти:

1ч.ч. бира
4с.л. олио
1 1/2 к.л. сол
1к.л. захар
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
1ч.ч. типово брашно
1/2ч.ч. брашно грахам
3к.л. мая

1к.ч. нарязан пресен зелен лук
1ч.ч. нарязани маслини

Приготвяне:

Маслините оставяме в цедка,за се изцеди маринатата от тях.
Слагаме продуктите в описаната последователност в машината я пускаме на програма 3ч.45мин.След първото премесване добавяме нарязаните маслини и пресния лук.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.


1к.ч.=12омл.
1ч.ч.=200мл.

Използвах тези съвети за приготвяне на хляб и това упътване за по-добро тесто на Ердинч

14 юли 2009

Кекс с карамелизирани нектарини





Продукти:

3бр.яйца
1п. меко краве масло
1ч.ч. захар
4с.л. захар за карамелизиране
1ч.ч. фини овесени ядки
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
4бр. нектарини
3с.л. захар за нектарините
3с.л. пшеничен грис или брашно

Приготвяне:

Загряваме фурната до 180-200градуса.
Намазваме формата със краве масло или растителна мазнина.Разпределяме на дъното 4с.л. захар/когато се разтопи захарта при печенето,ще се карамелизират нектарините/.
Измиваме нектарините.Две нектарини нарязваме на резенчета,а останалите на кубчета.
Избираме еднакви резени нектарини и ги нареждаме с "кожичката" към дъното,като ги застъпваме.Останалите нарязваме на кубчета и прибавяме към другите кубчета.Поръсваме ги със захар и пшеничен грис или брашно.
Разбиваме до пухкавост захарта и кравето масло.Добавяме яйцата едно по-едно,докато се усвоят напълно.Отделно смесваме брашното,овесените ядки,ванилията и бакпулвера.Прибаваме ги към яйчната смес като непрекъснато разбъркваме с миксера на бавни обороти.
Половината от тази смес разстиламе върху резените нектарини.Към другата половина добавяме кубчета и изсипваме в кексовата форма,като разпределяме равномерно.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато е изпечен кекса ,изчакваме 20-30 мин.и тогава изваждаме от кексовата форма.



1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Кексовата форма е с диаметър 22см и височина 8см

12 юли 2009

Питка с кашкавал и салам "Закуска"




Продукти:

за закваската:

1п. суха мая и 1/2п свежа мая
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1/2к.л. сол

за тестото:

150мл. айрян
50мл. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
3ч.ч. брашно
1к.л. сол


1к.ч. настърган кашкавал или натрошено сирене
1к.ч. нарязани домати без вътрешност
1ч.ч. нарязан на ситно салам "Закуска" или друг колбас


1бр.яйце разбито с 1с.л. зехтин за намазване
сусам за поръсване

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното,солта и правим кладенче.В друга купа смесваме прясното мляко,растителната мазнина и настъргания кашкавал.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме оше малко с намазнени ръце и покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло.
Разделяме тестото на три топки.Намазваме плота с мазнина.Всяка топка разточваме на правоъгълник/ 20/30 /.
Намазваме първата кора с разтопено масло и поръсваме с кашкавал.Слагаме втората кора,намазваме с мазнината и поръсваме с доматите.Следва третата кора,намазваме с мазнина и поръсваме салама.
Завиваме на руло.Започваме да усукваме като едновременно с това изтегляме тестото.Оформяме кравай и слагаме в намазнена тавичка да втаса.Правим няколко разреза с ножа.Намазваме с разбитото яйце и зехтина.Поръсваме със сусам.Печем в гореща фурна до порозовяване.



1к.ч.=120мл.
1ч.ч.=250мл

11 юли 2009

Шоколадови бисквити с фъстъчено масло




Продукти:

за шоколадовата смес:

1бр.яйце
1ч.ч. захар
1п. краве масло/125гр/
1ч.ч. прясно мляко
100гр. какао
50гр. натурален шоколад или кувертюр
3ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер

за фъстъчената смес:

Използваме това бисквитено тесто.

Разбиваме яйцето със захарта и кравето масло.Добавяме при непрекъснато бъркане прясното мляко.Когато сместа стане хомогенна прибавяме какаото и настъргания шоколад.Брашното объркваме добре със бакпулвера и ванилията.Изсипваме във шоколадовата смес и започваме да бъркаме със лъжица.Когато брашното се усвои,омесваме добре.Прибираме в хладилник.
През това време приготвяме бисквитеното тесто с фъстъчено масло.Изваждаме шоколадовото тесто от хладилника.
Разделяме на топчета големи колкото орех.Оформяме всяко топче,правим в средата вдлъбнатина и поставяме в нея голямо,колкото маслина топче от фъстъченото тесто.Леко притискаме от двете страни.
Нареждаме в тава,върху хартия за печене.Печем в загрята фурна/не повече от 180градуса/ за около 15-20мин.

1к.ч =120 мл
1ч.ч.=200мл

10 юли 2009

Пълнени тиквички с мляно месо




Продукти:

4бр. средно големи тиквички
500-600гр. мляно месо
1к.ч. кафяв ориз
1к.ч. нарязан на ситно лук
2бр. домати
1к.ч. настъргани моркови
1к.ч. копър
1к.ч. магданоз
чер пипер
сол


Приготвяне:

Загряваме фурната до 200градуса.
Измиваме тиквичките и ги разрязваме на две по дължина.С малка лъжичка издълбаваме вътрешноста и ги нареждаме в намазнена тавичка.Слагаме тавичката във фурната.
През това време нарязваме вътрешноста на тиквичката на дребно.В голям тиган или плитка тенджерка задушаваме пресния лук ,тиквичките,настърганите моркови,каймата и ориза.Когато продуктите омекнат,оттегляме от печката.Добавяме подправките и объркваме добре.С тази смес пълним омекналите тиквички.Отгоре нареждаме резени домати.Доливаме гореща вода до половината на тиквичките и печем до готовност.

Бисквити с фъстъчено масло и сушени череши



Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. захар
1к.ч. фъстъчено масло
50мл. разтопено краве масло
100мл. прясно мляко
2ч.ч. брашно
1к.л. ванилия
1к.л. бакпулвер

Приготвяне:


Разбиваме яйцето и захарта.Добавяме при непрекъснато бъркане фъстъченото масло,разтопеното краве масло и прясното мляко.Когато сместа стане хомогенна,слагаме ванилията,бакпулвера и прибавяме брашното.Омесваме много добре.
Правим топчета от тестото и после ги сплескваме на плота.Слагаме в средата сушена череша и леко я притискаме.Нареждаме в тава,върху хартия за печене.Печем в загрята фурна/не повече от 180градуса/ за около 10мин.

1к.ч =120 мл
1ч.ч.=200мл

09 юли 2009

Още неочаквани награди

Приятно бях изненадана с няколко награди от Ala's Cooking.Благодаря ти Ala за вниманието!












От награда


От награда


От своя страна бих искала да предложа тази награда на следните блогове,които посещавам с удоволствие:




My cooking creations

Sweet kingdom,

Federica,

Dimitrana 'S,

Didona

Щъркелово гнездо,

Flor

Leo Flori

Laura's blog


Isabel


Краси,


Laura Adamache

Пилешко филе с ориз и маслини




Продукти:

3-4бр. пилешко филе /около 600-700гр./
1ч.ч. нарязан пресен лук
2ч.ч. моркови-нарязани на големи жулиени
3к.ч. ориз
8к.ч. горещ бульон или вода
1к.л. сол
4-5с.л. зехтин
чер пипер
джнджифил

Приготвяне:

Измиваме добре ориза и оставяме да престои 10-15мин. във вода.
Измиваме и нарязваме на големи жулиени пилешкото филе.Слагаме зехтина в тавичка и загряваме леко.Добавяме пресния лук,морковите и пилешкото филе.Печем около 10-15ми.Прибавяме отцедения ориз,объркваме и оставяме ястието още 10мин. във фурната.Изваждаме тавичката и заливаме с горещия бульон.Поръсваме с подправките и изсипваме маслините в тавичката.Печем до готовност.

08 юли 2009

Тарталети с овесени ядки




Продукти:

за тестото:

60гр. меко масло нарязано на кубчета
100мл. ледено студена вода
2 1/2ч.ч. брашно
2с.л. захар

за пълнежа:

1б. конфитюр от сини сливи
2ч.ч. финни овесени ядки
1п. стафиди/100гр./
1ч.л. камела


Приготвяне:

В купа слагаме брашното,захарта и мекото масло.Объркваме,докато се получат "трохи".Започваме да месим ,като наливаме ледено-студената вода на струйка.Работим бързо,за да не се отпусне тестото.Измесваме цялото количество продукти за тестото.Разпределяме тестото на топчета,според броя на формичките.От всяко топче с ръце или точилка оформяме "питки".Слагаме ги във формите,като леко притискаме към стените.
Прибираме в хладилна камера да се стегне.През това време приготвяме пълнежа.Изсипваме конфитюра във купа.Добавяме овесените ядки,стафидите и канелата.Объркваме много добре.
Изваждаме формите от хладилната камера и разпределяме пълнежа в тях.Печем в гореща фурна,върху скара.Когато са готови изчакваме 10-15мин. преди да ги освободим от формите.

Тарта с нектарини





Продукти:

за тестото:

60гр. меко масло нарязано на кубчета
100мл. ледено студена вода
2ч.ч. брашно
1к.ч. оризово брашно
3с.л. захар

за крема:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
600мл прясно мляко
200мл сметана за готвене
1п. царевично нишесте/70гр./
5бр. нектарини нарязани на резени
1п.ванилия
2с.л. портокалов ликьор


Приготвяне:


В купа слагаме брашното,оризовото брашно,захарта и мекото масло.Объркваме,докато се получат "трохи".Започваме да месим ,като наливаме ледено-студената вода на струйка.Работим бързо,за да не се отпусне тестото.Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилник за около един час.
Разточваме тестото с точилка и полагаме във формата.Върху тестото слагаме хартия за печене и запълваме с бобени зърна.Печем в загрятата фурна за 15 минути.Изваждаме ,махаме бобените зърна и хартията за печене.Оставяме да изстине.
Сваряваме 550мл прясно мляко със захарта.Оттегляме от огъня и добявяме царевичното нишесте размито със 50мл прясно мляко.Бъркаме докато крема леко се сгъсти.От време на време разбъркваме,за да не хване коричка.Като се поохлади малко,прибавяме разбитата сметаната и разбитите яйца.
Нареждаме резените нектарини,заливаме със крема и печем в загрята фурна докато се стегне крема.

Мъфини с кашкавал и зелен пипер




Продукти:

1к.ч. кисело мляко
50мл. прясно мляко
1к.ч. майонеза
1ч.ч. насърган кашкавал
1к.ч. нарязан зелен пипер
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2к.л. сол
1к.л. бакпулвер

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно майонезата,киселото мляко,прясното мляко и кашкавала.Във друга купа объркваме брашното,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме и зеления пипер.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Печем в загрята предварително фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

05 юли 2009

Шоколадови бисквити с овесени ядки



и тук


Продукти:


1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. захар
1п. краве масло
100гр. какао
50гр. натурален шоколад или кувертюр
2ч.ч. финни овесени ядки
2ч.ч. брашно
1к.ч. стафиди
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Прясното мляко,маслото,какаото и захарта се слагат в подходящ съд.Объркваме добре и загряваме на котлона докато захарта се разтопи.Накрая прибавяме начупения шоколад и бъркаме за да получим хомогенна смес.Изсипваме финните овесени ядки и стафидите.Със лъжица разбъркваме добре сместа и изчакваме да поизстине.Накрая слагаме брашното разбъркано с бакпулвера.Омесваме тестото.
Откъсваме парченце колкото орех,правим го на топче и накрая леко притискаме.Нареждаме в тава,върху хартия за печене.Печем в силно загрята фурна около 15мин.



1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл.

Жълт боб с яйца на фурна




Продукти:

600 гр. жълт боб
5 яйца
4 с.л. зехтин
2ч.ч.домати нарязани на ситно
1ч.ч. нарязан пресен лук
4-5 скилидки чесън
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.л. сол

Прготвяне:

Измиваме жълтия боб,изрязваме крайчетата и го попарваме/за около 5-6мин. след като заври водата/ във вряла подсолена вода.Нарязваме го на парчета.
Задушаваме пресния лук,доматите и нарязания жълт боб, докато остане на мазнина.Изсипваме го във тавичка.
Разбъркваме яйцата,магданоза,пресования чесън и солта.Заливаме жълтия боб и подравняваме.Нареждаме резени домати и печем в силно загрята фурна до порозовяване.
Може да се консумира топъл и студен.

1к.ч.=12омл
1ч.ч.=250мл


Предложението за тази рецепта е тук.

04 юли 2009

Мляно месо със пълнен домат в гювече




Продукти:

600-700гр. мляно месо
1ч.ч. отцедени хлебни трохи
1к.ч. нарязан на ситно лук
1бр. яйце
чер пипер
сол

за пълнените домати:

1к.ч. ориз
2к.ч. гореща вода или бульон
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
1с.л. нарязан на ситно пресен босилек
сол

4бр. средно големи домати


Омесваме мляното месо със яйцето,мокрите хлебни трохи,лука,черния пипер и солта.Оставяме в хладилник за половин час.
Запържваме пресния лук и ориза докато стане прозрачен.Заливаме с две кафени чашки от горещия бульон и оставяме на тих огън,да се свари ориза.През това време измиваме доматите,изрязваме капачета и издълбаваме вътрешноста на доматите.Нарязваме на ситно издълбаната част от доматите и я прибавяме към сварения ориз.Добавяме магданоза,босилека и солта.Объркваме много добре,напълваме доматите и похлупваме с капачетата.
Изваждаме мляното месо от хладилника.Ако е останала оризовата смес,добавяме към мляното месо и омесваме.Намазняваме гювечетата.Разпределяме мляното месо в тях.Оформяме "гнездо" и слагаме там пълнения домат.
Похлупваме гювечетата и слагаме във фурната.Печем в силно сгорещена фурна.След около 30-40 минути откриваме гювечетата и запичаме до готовност.

Съотношението на ориза и бульона е 1/2,защото добавяме нарязана вътрешност от домати,която е много сочна.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=250мл

Рецептата е за 4бр. гювечета

03 юли 2009

Киш с тиквички и моркови




Продукти:

3бр. яйца
1кг. тиквички
2ч.ч. моркови нарязани по диагонал
1ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязан пресен лук
250мл. прясно мляко
2бр. средно големи домата/нарязани на шайби/
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч. нарязан копър
2скл. чесън /нарязан на ситно/
1к.л. сол
растителна мазнина


Приготвяне:

Загряваме мазнината в тавичката.През това време в купа объркваме нарязаните на кръгчета тиквички,пресния лук, морковите,счукания чесън,магданоз,копър и сол.Изсипваме в тавичката и запичаме докато омекнат зеленчуците.Разбъркваме яйцата с прясното мляко.Изваждаме тавичката от фурната,поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с млечно-яйчната смес.Набучваме шайбите домати и връщаме във фурната.Печем до порозовяване.

1ч.ч.=250мл.
Тавичка с размери 28/18см.

Идеята за това ястие е от Dixi и Краси
Оригиналната рецепта е от "Зеленчуци за здраве" на Рийдърс Дайджест.
Това е моят вариант на рецептата.

02 юли 2009

Патладжан бюрек с маслини




Продукти:

2бр. патладжан/около 600-700гр./
3бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязани маслини
1к.ч. нарязан пресен лук
2скл. счукан чесън
растителна мазнина
брашно и царевичен грис
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти с дебелина 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1 час.Отцеждаме го и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка лента патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.Гриловаме патладжаните и оттегляме настрани.
Във купа слагаме едно разбито яйце,натрошеното сирене,маслините,пресния лук и чесън.
Объркваме добре.Половината от лентите се нареждат в тавичка.Разпределя се сместа върху тях.Похлупва се с останалите ленти патладжан.
Панира се последователно в смес от брашно и царевичен грис,яйца и отново суха смес/брашно и царевичен грис/.Пържим в сгорещена мазнина до придобиване на златист цвят.
Поднасяме с подлучено кисело мляко.

01 юли 2009

Гъби с топено сирене и сметана




Продукти:

700-800гр. гъби
1/2п. бейби морковчета/от 450гр./
1ч.ч. замразена царевица
1ч.ч. сметана за готвене
150-200гр. топено сирене/нарязано на парченца/
1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
1-2с.л. лимонов сок
1с.л. босилек
чер пипер
сол


Приготвяне:

Попарваме гъбите във вряща вода с лимонов сок за 2-3мин./от момента на завиране/.
Отцеждаме и нареждаме гъбите в намаслена тавичка.Слагаме морковите,лука и сметаната.Объркваме.Покриваме с фолио и печем около 20мин. в гореща фурна.Изваждаме тавичката,махаме фолиото и добавяме всички останали продукти.Объркваме добре и връщаме отново във фурната.Печем до готовност.Поръсваме с магданоз преди да сервираме.

Подходящо за основно ястие и като добавка за печени меса.

1к.ч.=120мл.
1ч.ч.=250мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB