31 август 2009

Панирана бамя



Продукти:

500гр. бамя
1бр. яйце
1к.ч. царевично брашно
100мл бира
брашно
растителна мазнина
оцет
сол

Приготвяне:

Измиваме и отрязваме дръжките на бамята.
Попарваме във вряща подсолена вода с оцет,за около 5мин.Изсипваме в гевгир и оставяме 10-15мин.През това време разбиваме яйцето,прибавяме царевично брашно и бира.Правим кашичка.Разделяме бамята на две.Едната половина поръсваме с брашно и овалваме.След това потопяваме в царевичната каша.С решетъчна лъцица или вилица отцеждаме и пускаме в сгорещена мазнина.Пържим до порозовяване.
След това по същия начин приготвяме и останалата бамя.
Може да сервираме с чеснов сос.

30 август 2009

"Лодка" от мляно месо



Продукти:

700гр. мляно свинско месо
1бр. яйце
1бр.сварен настърган картоф
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.л. сол
чер пипер

за плънката:

2бр. дебърцини или 4бр. винервурс
3бр. сварени яйца
3-4бр. малки кисели краставички
1шепа сварена царевица
парченца топено сирене
1л. горчица
моркови
1домат нарязан на резени
кашкавал за поръсване


Приготвяне:

Омесваме мляното месо с яйце,картоф,хлебни трохи,лук,чер пипер и сол.Оставяме да отлежи няколко часа.Намазваме форма за кекс с мазнина.На дъното слагаме лента хартия за печене,така че да се показва от двете срещуположни страни.Разстиламе сместа по дъното и стените на формата,да се образува "лодка".
Нареждаме резените дебърцини и половинките сварено яйце.Объркваме топеното сирене с горчица и слагаме върху яйцето.След това допълваме "лодката" с останалите продукти.
Отгоре нареждаме резените домати.
Печем в силно загрята фурна.Накрая поръсваме с кашкавал и леко запичаме.

Използвана е форма за кекс 25см на 8см.
Ако,направите .....с готова кайма е възможно да се образува сос,който трябва да отлеете.

Царевична фокача с кашкавал и маслини




Продукти:

2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно

за закваската:

100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване


Приготвяне:

В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.

1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче

Сладкиш с овесени ядки и сини сливи



Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
2с.л. растителна мазнина
100мл прясно мляко
1ч.ч. фини овесени ядки
1ч.ч. бяло брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

10-12бр сливи нарязани на четири
3с.л. захар
2с.л. корнфлейкс
1к.ч. фини овесени ядки
1к.л. канела

Приготвяне:

Включваме фурната да се загрее до 180-200гр.
В купичка объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
В друга купичка леко разбиваме с бъркалка или вилица 1бр. яйце със захар,прясно мляко,растителна мазнина и овесени ядки.Прибавяме брашняната смес и объркваме добре.
Намазняваме формата,на дъното слагаме хартия за печене и изсипваме сместа в нея.
Смесваме нарязаните сливи със захар,фини овесени ядки,корнфлейкс и канела.Объркваме добре и разпределяме върху сместа на сладкиша.
Печем докато сладкиша се отдели от стените на формата.Проверяваме с дървена клечка.Трябва да остане суха.
Вдигаме сладкиша в средата на фурната върху скара и оставяме да се пече около 10мин. на горен реотан.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Сладкиша е печен във кексова форма 25см на 8см.
Може да се използва и малка кръгла тавичка.Ако печете в по-голяма форма трябва да удвоите продуктите.

29 август 2009

Кюфтенца с маслини




Продукти:

700-800гр. мляно месо/свинско и телешко/
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1бр. яйце
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.ч. нарязан пресен лук
100мл. студено прясно мляко
1к.л. сол
чер пипер
къри
1ч.ч. нарязани маслини
растителна мазнина

Приготвяне:

Омесваме всички продукти без маслините.Оставяме да отлежи 2-3ч. в хладилник.
Изваждаме омесената кайма от хладилника и добавяме нарязаните маслини.Омесваме още веднъж.От сместа правим малки топчета с намазнени ръце.Нареждаме в подмазана с растителна мазнина тавичка и прибираме в хладилник за около 30мин.
Печем в силно загрята фурна,като обръщаме да се изпекат и от двете страни.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

28 август 2009

Пастет от тиквички




Продукти:

5бр. тиквички/около1.300-1.400кг./
1к.ч. фини овесени ядки
1ч.ч. маслини
1/2вр. магданоз
1/2вр. копър
5-6скл. чесън
50мл растителна мазнина
1к.л. сол

Проготвяне:

Измиваме и настъргваме тиквичките на едро ренде.Оставяме да престоят половин час.Отцеждаме от сока,който са пуснали.Загряваме мазнината и слагаме тиквичките.
Запържваме докато останат на мазнина.Оттегляме от огъня.
В блендер слагаме овесени ядки,чесън,маслини,лук,магданоз и копър.Разбиваме докато всичко стане на много малки парченца/колкото 1/2 оризово зърно/.
Прибавяме към тиквичките.Посоляваме и слагаме растителна мазнина.
Объркваме много добре и прибираме в хладилник,за да се охлади.

Идеята за пастета е тук

Бърз кекс със круши и шоколадови парченца




Продукти:

3бр. яйца
2с.л. растителна мазнина
1к.ч. захар
1 1/2ч.ч. брашно
1п. ванилия
1п. бакпулвер
1 1/2ч.ч. нарязани круши
3с.л. брашно за поръсване на крушите
1к.ч. натрошен шоколад

Приготвяне:

Включваме фурната да се загрее до 180-200гр.
В купичка объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
В друга купичка леко разбиваме с бъркалка или вилица 3бр. яйца с растителна мазнина и захар.Объркваме двете смеси.
Поръсваме крушите с три лъжици брашно.Добавяме към кексовата смес крушите и натрошения шоколад.
Намазняваме кексовата форма,на дъното слагаме хартия за печене и изсипваме сместа в нея.
Печем докато кекса се отдели от стените на формата.Проверяваме с дървена клечка.Трябва да остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

26 август 2009

Награда за вдъхновение



Получаването на награди много ме радва.Всяка от тях носи някакво послание.Важно послание за мен е,че това което правя се харесва и оценява.Бях удивена когато получих тази награда за вдъхновение от Di_ani.Впечатлих се от начина по който е представена наградата.Сърдечни благодарности за този мил жест!
Тази чудесна награда получих и от Краси и Sky,за което им благодаря от сърце!

Бързам да зарадвам с тази награда следните блогове:

Di ani

Милен@

Dimitrana 'S,

My cooking creations

Laura Adamache

Краси,

Ala's Cooking.

Didona

Flor

Leo Flori

Laura's blog

Isabel

Честито!

Шоколадова торта с карамелизирани банани




Не за първи път правя тази торта.У дома много се харесва.
Съчетанието от шоколад,карамел,сметана и банани е толкова неустоимо и в същото време свежо,че често имам поръчка да я правя.По настояване на семейството отново ви представям снимка.Рецептата тук.

Питки с грис



Продукти:

1бр. яйце
150мл кисело мляко
100мл прясно мляко
1к.ч. сметана
3с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1к.ч. пшеничен грис
4ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. суха мая
сусам за поръсване
смес от разбито яйце с малко растителна мазнина за намазване

Приготвяне:

Слагаме последователно в машина за хляб леко разбъркано яйце,кисело мляко,
прясно мляко,сметана,растителна мазнина,захар и сол.Прибавяме грис,брашно и суха мая.
Покриваме тава с хартия за печене.
След като свърши програмата изваждаме тестото.Слагаме върху намазнен плот и оформяме фитил.Разделяме на равни части и правим малки питки. Нареждаме в тавичка.Намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Поръсваме с черен сусам и леко притискаме.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Ако нямате машина за хляб може да омесите по класическия начин тестото както е описано тук.

25 август 2009

Ръжен хляб





Продукти:

280мл айран
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. растителна мазнина
2 1/4 ч.ч ръжено брашно
2 3/4ч.ч. бяло брашно
1 1/2 ч.л. суха мая
брашно за поръсване

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината айран,захар,сол и растителна мазнина.Смесваме брашната и добавяме в машината за хляб.Поръсваме със суха мая за хляб.Включваме на програма месене с втасване.
Покриваме тава с хартия за печене.
След като свърши програмата изваждаме тестото и го слагаме на набрашнен плот.Оформяме хляба,поръсваме с брашно и правим разрези с ножа.Прехвърляме в тава и оставяме да втаса още 30-40мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.


1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Използвах тези съвети за приготвяне на хляб и това упътване за по-добро тесто на Ердинч

Пилешки джоб




Продукти:

6бр. големи пилешки филета

за плънката:

1к.ч. шунка нарязана на малки кубчета
1к.ч. нарязани мариновани краставички
1бр. яйце нарязано на дребно
1к.ч. мариновани гъби /нарязани/
1к.ч. бейби морковчета
1/2к.ч. царевица
1/2к.ч. нарязано топено сирене
2с.л. горчица


Приготвяне:

Измиваме пилешките филета.Сцепваме леко в средата и с ножа "обикаляме" филето по хоризонтала,така че да се среже на две.Получава се джоб на който отвора е отгоре,а не встрани.Поръсваме със сол и чер пипер и обтриваме.
В купа объркваме продуктите за плънката.Напълваме филетата,забучваме клечка и нареждаме в подмазана тавичка.Доливаме малко пилешки бульон.Печем в силно сгорещена фурна.Малко преди да са готови поръсваме с кашкавал и изчакваме няколко минути.Изключваме фурната и оставяме кашкавала да се разтопи.
Може да се използва и маринатата за пилешко филе с орехова плънка или да долеете малко бира и вода.

1к.ч.=100мл.

Този начин на срязване научих от Пепчо.
Начина на срязване може да видите тук.
Благодаря на Пеп-чо за линка.

Руло от мляно месо/султанско/



Продукти:

1кг. мляно месо
1бр. яйце
1к.ч. заквасена сметана
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1ч.ч. настърган стар лук или нарязан на ситно пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
2с.л. царевичен грис
1к.л. индийско орехче
1ч.л. сол
чер пипер

за плънката:

2бр. сварени яйца нарязани на четири
2бр. кисели краставички/нарязани на ленти/
4-5бр. мариновани гъби/без пънчета/
1ч.ч. бейби морковчета
100гр. топено сирене нарязано на ленти или кашкавал

галета за поръсване
кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Омесваме мляното месо със яйце,сметана,мокри хлебни трохи,лук,грис,магданоз и подправките.Оставяме в хладилник за повече от час.
Намазняваме един лист хартия за печене.Изсипваме мляното месо и разстиламе във форма на правоъгълник с размери 30-35см.Заравняваме.Нареждаме плънката,така че да останат свободни по два сантиметра по всички краища.Завиваме на руло,като повдигаме с хартията за печене.От двете страни завъртаме краищата на хартията,да стане като бонбон.Слагаме рулото в тавичка.
Може да сложите хартията в голяма тава и направо там да го завиете.Така е по лесно.Печем около 40мин.Изваждаме тавичката,разрязваме внимателно хартията,отгръщаме я, и поръсваме рулото с галетата.Оставяме да се пече още 20мин.Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.Запичаме.Оставяме рулото да изстине,за да може да се реже по-лесно.

1ч.ч.=200мл

Още една чудесна награда


Мими ме зарадва с една чудесна награда.Благодаря Мими, за вниманието и симпатиите!

Аз нямам търпение да зарадвам следните блогове:

Милен@

Dimitrana 'S,

Еос

Di ani

Краси,

Пеп-чо

Geri

Мед и мляко

Илиана

Ирина

Блага

Дивечът на моята трапеза

Choco Coco Summer Dream

Good to the last drop

Една българска кухня

Рецептите на мама

Моля да ме извините,ако не успея да поканя всички да получат наградата!

24 август 2009

Шоколадови мъфини със сушени плодове




Приготвяне:

1бр. яйце
1ч.ч. захар
1к.ч. растителна мазнина
1ч.ч. заквасена сметана
1ч.ч. кисело мляко
1к.ч. какао
21/2ч.ч. бяло брашно
1п. бакпулвер
1п. ванилия
1к.ч. нарязани на ситно сушени плодове /сини сливи,кайсии,череши,вишни и др./

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйце,растителна мазнина ,сметана и мляко.
В друга купа объркваме брашно,какао,бакпулвера и ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме сухите плодове.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. мъфини

21 август 2009

Пилешко филе с орехова плънка




Продукти:

6бр.пилешки филета

за плънката:

100гр. извара
1к.ч. нарязан кашкавал
1к.ч. смлени орехи
100гр. топено сирене /нарязано на малки парченца/
1к.ч. нарязани маслини
3-4скл. счукан чесън

за маринатата:

1к.ч. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
2с.л. растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета.Сцепваме отстрани,за да стане като джоб.При рязането внимаваме да не сцепим филето от противоположната страна.Посоляваме.
Смесваме извара,кашкавал,орехи,топено сирене,маслини,чесън и объркваме добре.
Напълваме филетата и забучваме с клечка.Нареждаме в подмазана тавичка.Смесваме киселото мляко,прясното и растителната мазнина.Заливаме филетата.
Печем в загрята фурна до готовност.Поднасяме топли.

Зеленчукова фритата с маслини



Продукти:

3бр. яйца
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан пресен лук
1/2к.ч. нарязан зелен пипер
1/2к.ч. настърган кашкавал
8-10бр. маслини нарязани на кръгчета
3кръгчета домати
растителна мазнина за пържене
магданоз за поръсване
сол

Приготвяне:

Запържваме леко пресния лук.През това време разбиваме яйцата.Прибавяме нарязаните маслини,сирене,кашкавал,зелен пипер,босилек и заливаме пресния лук.
Когато леко стегне сместа нареждаме резените домати.Пържим на не много силен котлон,докато се зачерви фритата отстрани.Изваждаме от тигана като леко я приплъзваме в голяма чиния.Слагаме тигана върху чинията и обръщаме.Пържим до готовност.
После отново обръщаме фритата,за да останат доматите отгоре.

Сместа е за една порции.
Дъното на тигана е 15см.

Ръжени питки с ленено семе




Продукти:

1ч.ч. кисело мляко 3.2%
100мл вода
1к.ч. извара
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. растителна мазнина
2 1/4 ч.ч ръжено брашно
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2 ч.л. суха мая
1/4ч.ч. бяло брашно за измесване/ако е нужно/
3с.л. ленено семе

1/2 яйце и 1с.л. мазнина за намазване

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината вода,кисело мляко,извара,растителна мазнина,захар и сол.Смесваме брашната и добавяме в машината за хляб.Поръсваме сухата мая за хляб.
Включваме на програма месене с втасване.
Покриваме тава с хартия за печене.
След като свърши програмата изваждаме тестото,добавяме ленено семе и ако е нужно още малко брашно за измесване.
Омесваме леко тестото и правим фитил.Разделяме на равни части и оформяме малки питки. Нареждаме в тавичка.Намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Поръсваме лененото семе и леко притискаме.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

20 август 2009

Шарлота със шоколад и малини


цяла и разрез


Продукти:

за борд:

16бр. бишкоти "Савоярди"

за подложка :

10бр бишкоти "Савоярди"
60гр. краве масло
2с.л. захар

за напояване на бишкотите:

200мл подсладено хладко мляко

за шоколадовия крем:

200гр. настърган натурален шоколад
400мл. прясно мляко
200мл. сладкарска сметана
1ч.ч. захар
1п. ванилия
5ч.л. желатин

за малиновия крем:

300гр. сирене "Филаделфия"
400мл. сладкарска сметана
1ч.ч. захар
200гр. пасирани малини / 200мл малинов сок/
3ч.л. желатин

250мл. сладкарска сметана за украса
малини

Приготвяне:

Накисваме желатина във 50мл студена вода за около 15мин.Разтопяваме на водна баня и оствяме малко да се охлади.През това време загряваме прясно мляко със захар,докато се разтопи захарта.Оттегляме от огъня и добавяме настъргания шоколад.Бъркаме докато се разтопи шоколада,ако е нужно загряваме отново.Прибавяме желатина,объркваме и оставяме да изстине.Ако е нужно прецеждаме.Разбъркваме сместа през 15-20мин.,докато се охлади и прибираме в хладилна камера.Продължаваме да объркваме от време на време докато сместа започне да се сгъстява.
През това време приготвяме основата за шарлотата.
10бр. бишкоти се смилат в блендер със 1/2пакетче/от 125гр./ меко краве масло и 2с.л. захар.Тази смес разстиламе за основа на шарлотата,като се притискаме добре.
Слагаме ринга.Бишкотите потопяваме в хладко подсладено прясно мляко за секунда и се нареждаме изправени.Леко стягаме ринга.
Прибираме в хладилник на хладно.Когато шоколадовия крем се сгъсти достатъчно,изсипваме във формата и слагаме за 15-20мин. в хладилна камера.
След това преместваме в хладилник,където престоява докато крема се желира.

Приготвяне на малиновия крем:

Накисваме желатина във 50мл студена вода за около 15мин.Разтопяваме на водна баня и оствяме малко да се охлади.През това време загряваме сладкарската сметана със захар,докато се разтопи захарта.Дърпаме от огъня.Прибавяме желатина и бъркаме докато се разтопи.Оставяме леко да се охлади.Разбиваме с миксер сирене"Филаделфия",до кремообразна маса.Добавяме охладената сметана и пасираните малини или малинов сок.
Объркваме добре и изсипваме върху шоколадовия крем.Прибираме в хладилник.
След един час разбиваме сладкарската сметана докато стане твърда.Шприцоваме и украсяваме с пресни малини.
Оставяме да отлежи няколко час в хладилник.

1ч.ч.=200мл

19 август 2009

Средиземноморска салата от патладжан и маслини




Продукти:

1кг патладжан
1к.ч. нарязани маслини
2стр. нарязан пресен лук
1бр. домат нарязан на дребно
1к.ч. шунка нарязана на малки парченца
1к.ч. натрошено сирене
1/2к.ч. царевица
4-5скл. счукан чесън
магданоз
4-5с.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти с дебелина 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1 час.Отцеждаме го и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка лента патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.
След като изстинат ги нарязваме на малки парченца.
Слагаме ги в купа и прибавяме към тях всички останали продукти.Объркваме добре и прибираме в хладилник за 1-2часа

1к.ч.=100мл
Може да се направи и с печен патладжан

Питки "Бъбречета"




Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. заквасена сметана
1/2п. меко краве масло/от125гр/
1к.ч. прясно мляко
1к.л. сол
1/2к.л. захар
41/2ч.ч. брашно
1к.л. суха мая

за плънката:

1к.ч. нарязана шунка
1к.ч. нарязано топено сирене
1к.ч. извара
1бр. сварено настъргано яйце
1к.ч. нарязан на кубчета кашкавал
1к.л. босилек

Приготвяне:

В купичка слагаме маята,захарта,солта и прясното мляко.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
Слагаме 4ч.ч.брашно в голяма купа и правим кладенче.Останалата 1/2 ч.ч. използваме при измесването на тестото.
Разбъркваме кравето масло със яйцето и сметаната.Изсипваме във кладенчето.Добавяме и шупналата мая.
Замесваме еластично тесто.Тук използваме 1/2ч.ч. брашно за измесване.Ако е нужно добавяме още една две лъжици брашно,за да добие тестото нужната плътност.
Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 30-40мин.
Покриваме тава с хартия за печене.
От тестото правим фитил.Разделяме на равни части.
От всяка част разточваме/или притискаме/за да направим малка питка.
Слагаме в средата по една чаена лъжичка от плънката.
Загръщаме двете срещуположни страни и след това другите две,като леко ги подвиваме.
Нареждаме в тава с подвитите крайчета към тавата.Намазваме със смес от разбито яйце със зехтин или растителна мазнина.
Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.


1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се импровизира с плънката,според вашия вкус.

18 август 2009

Жълт боб с яйца




Продукти:

1кг. жълт боб
1ч.ч. нарязан на едро лук
1ч.ч. нарязан на едро морков
1к.ч. нарязан магданоз
2бр. големи домата нарязани на кубчета
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
1с.л. риган
растителна мазнина
3-4скл. чесън счукан
6бр. яйца
6бр.шайби домат

Приготвяне:

Измиваме,почистваме боба от крайчетата и нарязваме.
Задушаваме лука,доматите,морковите и жълтия боб,докато омекнат.Добавяме сол,риган,магданоз и счукания чесън.Объркваме добре и изсипваме в тавичка.
Правим 6 "гнезда" и слагаме на дъното по една шайба домат.
Слагаме тавичката в гореща фурна да загрее.
Изваждаме я и чукваме по едно яйце в гнездото.Връщаме във фурната да се стегнат яйцата.
Сервираме с кисело мляко.

Пълнозърнест хляб грахам с газирана вода




Продукти:

1 1/2ч.ч. газирана вода /300мл/
1к.л. мед
1ч.л. сол
3с.л. растителна мазнина/зехтин/
2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
4с.л. овесени ядки
2с.л. царевично брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината за хляб-газирана вода,мед,сол,растителна мазнина.
Смесваме брашната и посипваме върху течните съставки.Добавяме овесени ядки и царевично брашно.Поръсваме сухата мая за хляб.
Пускаме машината на основна програма 3ч.20мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

17 август 2009

Още награди



super

В един ден две дами ме зарадваха с награди.
Сърдечни благодарности Блага
,за наградите с които ме удостои!
Благодаря ти Milen@,,за приятелското отошение и вниманието ти към мен!

Наградите за приятелство много ме радват и са много ценни за мен.Тази награда споделям със всички,които посещават моят блог.Благодаря ви!

Другата награда отива при:

My cooking creations

Еос

Di ani

Краси,

Пеп-чо

Geri

Мед и мляко

Илиана

Дивечът на моята трапеза

Choco Coco Summer Dream

Good to the last drop

Една българска кухня

Шоколадово - карамелен десерт




Продукти:
1к.ч. захар за карамела
4бр. яйца
3/4ч.ч. захар
500мл. прясно мляко
1с.л. царевично нишесте
100гр. натурален шоколад или кувертюр
1/2к.ч. какао
1п. ванилия
3ч.ч. кекс на трохи/бишкоти,козунак/

Приготвяне:

Карамелизираме 1к.ч. захар и обливаме стените на кексова форма.
Разтопяваме шоколада със 150мл. прясно мляко и какао.
Разбиваме яйцата със захарта.Добавяме нишестето,останалото прясно мляко и охладената шоколадова смес.Накрая слагаме и трохите от кекс.Объркваме добре и изсипваме във кексова форма.
Печем на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Печем около един час.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, с нож се освобождаваме страните и обръщаме в поднос.
Сервираме охладен.

1ч.ч.=250мл
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Може да добавите стафиди и смлени лешници.
В този случай кекса е със стафиди.

Награда



Milen@ ме зарадва с една прекрасна награда.Благодаря Milen@ за твоето внимание.
Получих тази награда и от Flori.Сърдечни благодарности за признанието Flori!

Наградата отива при следните блогове:

My cooking creations

Dimitrana 'S,

Добромира

Еос

Di ani

Краси,

Пеп-чо

Geri

Мед и мляко

Вера

15 август 2009

Ръжен хляб със семена




Продукти:

150мл. кисело мляко
150мл. вода
4с.л. растителна мазнина
1к.л. захар
1 1/2к.л. сол
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2к.л. мая
2с.л. ленено семе
1с.л. белено слънчогледово семе
семена за поръсване

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината вода,кисело мляко,растителна мазнина,захар и сол.Смесваме брашната и добавяме в машината за хляб.Поръсваме сухата мая за хляб.
След първото втасване добавяме семената.
Преди изпичането на хляба поръсваме със малко ленено и слънчогледово семе.
Пускаме машината на програма 3ч.40мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Използвах тези съвети за приготвяне на хляб и това упътване за по-добро тесто на Ердинч

Кекс капучино




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
70мл разтопено краве масло
180мл капучино
3ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. натрошен шоколад
2с.л. ром
1к.ч. стафиди
1к.ч. смлени ядки
1п. ванилия

Приготвяне:
Накисваме стафидите в ром.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме при непрекъснато бъркане кравето масло и капучиното.Объркваме брашното с бакпулвера.
Прибавяме към яйчната смес,като бъркаме на ниски обороти с миксер или с дървена лъжица.
Накрая добавяме шоколада,стафидите и смлените ядки.
Намазняваме кексовата форма.Изсипваме сместа в нея.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато е изпечен кекса ,изчакваме 20-30 мин.и тогава изваждаме от кексовата форма.


1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Всички продукти са със стайна температура.
150мл капучино = 50мл. силно еспресо и 130мл прясно мляко
или 2п.инстантно капучино и прясно мляко до 180мл

14 август 2009

Запечени тиквички с пиле




Продукти:

2бр. пилешки филета /300-400гр./ или сварено пилешко месо
4-5бр. средно големи тиквички
1ч.ч. нарязан пресен лук
1/2к.ч. нарязан копър
1к.ч. нарязан магданоз
4-5скл. счукан чесън
3бр. яйца
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. морковчета
1ч.ч. настърган кашкавал
1с.л. сол
чер пипер
сусам по желание за поръсване

Приготвяне:

Загряваме мазнината в тавичката.През това време в купа объркваме нарязаните на кръгчета тиквички,пресния лук, морковите,счукания чесън,магданоз,копър и сол.Изсипваме в тавичката и запичаме докато омекнат зеленчуците.
Измиваме и нарязваме на малки парчета пилешкото месо.
Запържваме докато побелее.
Изсипваме омекналите зеленчуци в по-малка тавичка.Добавяме пилешкото месо и объркваме добре.
Разбиваме яйцата с прясно мляко и заливаме тиквичките.Запичаме около 15мин.
Изваждаме тавичката от фурната.Поръсваме с кашкавал и сусам.Връщаме тавичката във фурната и запичаме до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=250мл

Награда "Златен блог"


Мими ме зарадва с една страхотна награда.
Благодаря ти Мими!Трогната съм от вниманието ти към мен.

Приятно бях изненадана и от наградата на Пеп-чо
Благодаря Пеп-чо!

Изненадващо получих тази нагряда и от Зори.Благодаря ти за вниманието и симпатиите Зори!


Условията на наградата "Златен блог" са следните:
1. Да се публикува наградата;
2. Да се укаже линк, към този от който е получена;
3. Да се предаде на 10 блога;
4. Да се остави съобщение на тези, които са наградени;

Наградата отива при следните блогове:

Sweet kingdom,

Dimitrana 'S,

Щъркелово гнездо,

Ala

Краси,

Милена

Марианка

Flor

Laura Adamache

lois

13 август 2009

Питка с майонеза




Продукти:

1ч.ч. яйчна майонеза
1ч.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
1/2к.л. захар
1к.л. сол
6ч.ч. брашно
2к.л. суха мая
2ч.ч. натрошено сирене
сусам за поръсване
краве масло за намазване между корите
зехтин за намазване отгоре

Приготвяне:

В купичка слагаме сухата мая,50мл хладко мляко,захарта и солта.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Слагаме брашното в голяма купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая.Добавяме майонезата,киселото мляко и останалите 150мл прясно мляко.
Омесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40мин.
Намазняваме тавичка с диаметър 22-24см.Откъсваме тесто и правим малка топка.Слагаме я в средата на тавичката.Останалото тесто разделяме на три.Разточваме три кори с диаметър около 26см.Намазваме първата кора с меко краве масло или маргарин.Разпределяме част от сиренето.Така правим и с останалите две кори,като ги слагаме една върху друга и помежду им натрошено сирене.
Разрязваме на 14 парчета,като торта.Получват се триъгълници.Всяко едно завиваме леко и нареждаме в тавичката.Намазваме със зехтин и поръсваме със сусам.
Оставяме да втаса още 40мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 24см

12 август 2009

Питка с извара




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. извара
1к.ч. майонеза
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. хладко прясно мляко
1/2к.л. захар
1к.л. сол
6 1/2ч.ч. брашно
1к.л. мая

1ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене

за намазване:

1/2яйце
1с.л. растителна мазнина

Приготвяне:

В купичка слагаме прясно мляко,захар,сол и мая.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме изварата със яйцата,майонезата и киселото мляко.Изсипваме в кладенчето.Добавяме и шупналата мая.
Замесваме меко еластично тесто. Ако е необходимо,добавяме още малко брашно. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса около 40-50мин./да удвои обема си/.
Разделяме тестото на три.Разточваме на тънка кора около 2-3мм.Намазваме с краве масло.Поръсваме с пресния лук.
Разточваме втората кора,слагаме я върху първата,намазваме и поръсваме с маслините.
Разточваме третата кора,слагаме я върху втората,намзаваме и поръсаме със сиренето.Завиваме на руло,като едновременно с това изтегляме.
Разделяме рулото на две.Усукваме двата фитила и правим кравай.
Слагаме в подмазана тавичка.
Правим няколко прореза с ножа и намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Оставяме да втаса още 40мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 24см

11 август 2009

Шоколадови мъфини с малини




Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. сирене "Филаделфия" или безсолна извара
1ч.ч. кисело мляко
70мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
1к.ч. какао
3/4ч.ч. захар
1 3/4ч.ч. брашно
1п.ванилия
1п. бакпулвер
1ч.ч. малини
1к.ч. брашно/пшеничен грис/

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.В купа объркваме яйцето,киселто мляко,кравето масло и Филаделфията.
В друга купа объркваме брашното, захарта,какаото,бакпулвера и ванилията.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и разпределяме половината в намазнените предварително форми.Слагаме по една-две малини оваляни в пшеничен грис.Разпределяме останалата смес върху малините.
Накрая слагаме и останалите малини
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.


1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Лятна изненада

Това лято е пълно с изненади.Получих една невероятна награда от
Гери.Още по-ценна е защото е направена от нея.Благодаря!


Искам да споделя тази награда със всички дами,които обичат да радват семействата си със вкусни гозби.

09 август 2009

Ванилови мъфини със шоколадови парченца



Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. захар
100мл. сладкарска сметана
100мл. вода
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. растителна мазнина
3ч.ч. брашно
1п. ванилия
1п. бакпулвер
100гр. шоколадов чипс или натрошен натурален шоколад

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйцето,растителната мазнина ,сметаната и водата.В друга купа объркваме брашното,бакпулвера и ванилията.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме смлените орехи и парченцата шоколад.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. мъфини

Пица



Продукти:

за закваската:

50мл хладка вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1к.л. мая


2бр. яйца
150мл айран
4с.л. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
5ч.ч. брашно

за соса:

400мл доматено пюре
70-80мл вода
50мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1к.л. сол
2скл. счукан чесън
2с.л. риган

за гарнитурата:

шунка
гъби
царевица
кашкавал

Приготвяне:

на соса:

Запържваме леко нарязания лук.Прибавяме доматеното пюре и водата.Оставяме да се вари докато соса леко се сгъсти.Добавяме счукания чесън,захар,сол и риган.Объркваме добре и оттегляме от котлона.Оставяме да изстине.През това време приготвяме блата.

на блата:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Прибавяме шупналата мая.
В друга купа смесваме яйцата,айрана,растителната мазнина и настъргания кашкавал.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме добре.
Разделяме тестото на пет топки.Прибираме четирите топки в хладилника.
Намазняваме тавичката.Слагаме топката тесто в средата.Притискаме леко с опакото на ръката си,като изтегляме тестото към края на тавичката.Когато тестото почти заеме формата,която трябва да има, с пръсти потупваме леко и продължаваме да изтегляме навън,докато се оформи блата.Намазваме пицата с доматения сос.Разпределяме нарязаните шунка и гъби.Поръсваме с кашкавал и печем в силно загрята фурна.
Ако желаем да направим по-бухнала пица оствяме тестото да втаса около 30мин. и тогава намазваме с доматения сос и прибавяме останалите продукти.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Тестото е за 5бр. пици с диаметър 24см.

07 август 2009

Пълнени гъби с пиле и тиквички




Продукти:

12бр. големи гъби
1ч.ч. сварено пилешко месо нарязано на ситно
1ч.ч. извара
1бр. яйце
1/2ч.ч. сварени и отцедени тиквички/може и пържени/
1к.ч. пресен лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1к.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме гъбите.Махаме пънчетата и издълбаваме с малка лъжичка.
Нареждаме гъбите в намазнена тавичка и слагаме в сгорещена фурна да омекнат леко.През това време приготвяме плънката.
Във купа смесваме пилешкото месото,яйцето,изварата,тиквичките,лука,магданоза,босилека,черния пипер и солта,Объркваме добре.Изваждаме гъбите от фурната и напълваме с малка лъжичка.
Връщаме отново да се изпекат до готовност.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Пънчетата използваме при приготвянето на други ястия

06 август 2009

Дип от тиквички




Продукти:

4бр. тиквички
1ч.ч. настъргано сирене
3/4ч.ч. нарязани или смлени с блендер маслини
1/2ч.ч. смлени орехи
1к.ч. нарязан на много ситно лук
4-5скл. чесън
1к.ч. зехтин или растителна мазнина
1к.л. сол
1к.ч. нарязан магданоз
1/2к.ч нарязан копър

Приготвяне:

Измиваме тиквичките и ги нарязваме на големи парчета.Варим ги на пара докато омекнат.Оставяме да се отцедят около един час.Смиламе в блендер или намачкваме много добре със вилица.
Прибавяме лук,чесън,сирене,маслини,орехи,магданоз,зехтин и сол.Объркваме много добре.
Оставяме в хладилник да се охлади.

05 август 2009

Швейцарски шницел




Продукти:

600гр. мляно месо
200гр. мек колбас
4бр. средно големи картофа
1к.ч. смлян лук
2бр. яйца
1ч.ч. настърган кашкавал
2с.л. горчица
магданоз
чер пипер
сол
растителна мазнина
брашно

Приготвяне:

Картофите се сваряват.Обелват се и заедно с мекия колбас се смилат в блендера.
Омесва се каймата заедно с картофите,колбаса,яйцата,лука,магданоза,черния пипер и солта.Оформят се шницели.
Всеки шницел се овалва в брашно и се изпържва от едната страна.
Нареждат се в тавичка.Всеки шницел се намазва с горчица и се покрива с настъргания кашкавал.Запичат се докато кашкавала се разтопи.
Поднася със салата.

Друг вариант е да наредите оваляните в брашно шницели в намаслена тавичка.Пече се около 30мин.Намазват се с горчица,поръсват се с кашкавал и се запичат леко.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=250мл

Рецептата е на Елена Маджарова

Пълнозърнест хляб грахам със сметана


разрез


Продукти:

200мл вода
1к.ч. заквасена сметана
1к.л. сол
1/2к.л. захар
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно грахам
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2к.л. суха мая

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината вода,сметана,захар и сол.Смесваме брашната и добавяме в машината за хляб.Поръсваме сухата мая за хляб.
Пускаме машината на основна програма 3ч.20мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.
1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Хрупкави пикантни пилешки филенца



Продукти:

4бр. пилешки филета/около600-700гр./
2ч.ч. корнфлейкс
100гр. бирен фъстък
2бр. яйца
100мл. бира
чер пипер
сол
брашно
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме на ленти пилешките филета.Заливаме ги със 100мл. бира.Добавяме чер пипер и сол.Объркваме добре.Оставяме да отлежи около час.
Смиламе в блендер бирения фъстък и корнфлейкса.Объркваме добре.
Овалваме всяко парче от пилешкото филе във брашно,разбитите яйца и смления корнфлейкс и бирен фъстък.Пържим в сгорещена мазнина.


1ч.ч.=250мл

Кюфтета с кашкавал



Продукти:

600-700гр. мляно месо
1ч.ч. мокри хлебни трохи
100мл. прясно мляко
1бр.яйце
1к.ч. нарязан или смлян лук
1к.ч. нарязан магданоз
1 1/2ч.ч. настърган кашкавал
черен пипер
сол

Приготвяне:

Всички продукти без кашкавала омесваме много добре.Оставяме каймата да отлежи един час в хладилник.Правим топчета,като в средата слагаме щипка/около 1к.л./настърган кашкавал.Овалваме в брашно и нареждаме в намаслена тавичка.Доливаме около един пръст гореща вода.Печем в силно загрята фурна,като обръщаме да се изпекат и от двете страни.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Царевична питка със сирене




Продукти:

200мл. прясно мляко
1к.л. сол
1/2к.л. захар
2с.л. разтопено масло
2 1/2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1п. суха мая/7гр./
2бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1с.л. зехтин или растителна мазнина
маково семе за поръсване

Приготвяне:

В купичка слагаме сухата мая,50мл хладко мляко,захарта и солта.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Смесваме брашната в купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая,прясното мляко и разтопеното масло.Омесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40мин.
Намазняваме тавичка с диаметър 22-24см.Разстиламе тестото,като правим лека вдлъбнатина в средата.
Разбиваме яйцата.Отделяме 1с.л. и я смесваме с 1с.л. зехтин/растителна мазнина/.Намазваме питката по края.Смесваме останалите яйца със сиренето и ги разстиламе във вдлъбнатата част.
Поръсваме отстрани с маково семе.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл

02 август 2009

Питки със сусам




Продукти:

1/2к.л. захар
1к.л. сол
1к.л. суха мая
1бр. яйце
100мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
1к.ч. настъргано сирене
3ч.ч. брашно
сусам за поръсване

Приготвяне:

В купичка слагаме маята,захарта,солта и прясното мляко.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
Слагаме брашното в голяма купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая,разбитото яйце,растителната мазнина и сиренето.Замесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 30-40мин.
Покриваме тава с хартия за печене.От втасалото тесто правим малки питки и нареждаме в тавичката.Намазваме ги със зехтин и поръсваме със сусам.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл

Мъфини със шоколад и банан

разрез
Продукти:

1бр.яйце
1/2к.ч. растителна мазнина
1к.ч. кисело мляко
3/4ч.ч. захар
1к.ч. натрошен натурален шоколад
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
1/2к.л. канела
1ч.ч. намачкани банани

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйце,растителна мазнина,кисело мляко и намачканите банани.В друга купа объркваме брашно,канела,бакпулвер и ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме парченцата шоколад .
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. мъфини с вместимост 70мл.

01 август 2009

Царевична питка с кашкавал




Продукти:

150мл. айран
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1к.л. суха мая
3с.л. зехтин
1ч.ч. царевично брашно
3 1/2ч.ч. бяло брашно
200гр. настърган кашкавал
черен сусам за поръсване

Приготвяне:


В купичка слагаме 50мл. топла вода,суха мая,зехтин,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Смесваме брашната в купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая и топлия айран.Омесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40мин.
От тестото правим правоъгълник с дебелина 4-5мм.Поръсваме с настъргания кашкавал и завиваме на руло.Намазняваме тавичка с диаметър 22-24см.Завиваме рулото на кравай и поставяме в тавичката.Намазваме със зехтин и поръсваме със черен сусам.
Оставяме да втаса още 30-40мин.Печем в гореща фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл

Кекс със сушени череши




Продукти:

3бр. яйца
1п. разтопено краве масло/125гр/
1 1/3ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
3с.л. смлени лешници
70гр. сухи череши
3с.л. какао
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Включваме фурната да се загрява до 200 градуса.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме на тънка струйка разтопеното краве масло и киселото мляко.Объркваме брашното и бакпулвера.Добавяме към кексовата смес и объркваме добре с миксера на бавни обороти.
Разделяме сместа на две.Към едната половина прибавяме 3с.л. смлени лешници и сушените череши.Към другата половина прибавяме какаото.Намазняваме кексовата форма.Изсипваме бялата смес.После разпределяме и какаовата смес.Печем в загрята фурна.

Всички продукти са със стайна теппература.
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB