30 октомври 2009

Шоколадови къпкейкс със конячни сливи



Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
40мл растителна мазнина
130мл айран
1 1/2ч.ч. брашно
2с.л. какао
50гр. сушени сливи без костилка
50гр. шоколад или шоколадов кувертюр/на парченца/
1с.л. коняк
1/2к.л канела
1/2к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер
щипка джинджифил





Приготвяне:

Нарязваме сушените сливи и поръсваме с коняк.Оставяме да престоят около 3-4часа.
Загряваме фурната до 200градуса.
Разбиваме яйцето със захар до побеляване.Прибавяме растителната мазнина и айрана при непрекъснато бъркане.Смесваме в купа брашно,какао,канела ванилия,джинджифил и бакпулвер.Объркваме и прибавяме към яйчната смес.Разбъркваме леко с лъжица.Изсипваме сливите и парченцата шоколад.Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Рецептата е за 8бр. мъфини.
Вместимоста на формите е 70мл.

Шоколадов сладкиш



парченце


Продукти:

3бр. яйца
1ч.ч. захар
120мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
230мл. прясно мляко
3 1/2ч.ч. брашно
1к.ч. тъмно какао
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер
1к.ч настърган шоколад




Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.
Разбиваме яйцата със захар до побеляване.Прибавяме разтопено краве масло и прясно мляко при непрекъснато бъркане.Смесваме 3ч.ч. брашно с ванилия и бакпулвер.Изсипваме постепенно в яйчната смес и разбъркваме до хомогенност.Отделяме 1/4 от тази смес.В другата смес/3/4/ слагаме какао,разбъркваме и накрая прибавяме настъргания шоколад.В бялата смес прибавяме 1/2ч.ч. брашно и също разбъркваме.
Покриваме тавичка с хартия за печене.От бялата смес правим осем "купчинки".Кафявата смес разпределяме около купчинките,така че да няма празно място.С дървено шишче бучваме в средата на бялата смес и изтегляме навън в кафявата смес.
Печем в загрята фурна около 25-30мин.Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 30/20см.

Може да изсипете кафявата смес в тавичката и да подравните.Със силиконова шпатула изтегляте сместа и в празното място сипвате от бялата кексова смес.

29 октомври 2009

Дърпани банички със сирене и праз



от същото тесто пълнени питки със сирене и праз



Продукти:

1бр. разбито яйце
1к.ч. кисело мляко
250мл прясно мляко
1к.ч вода
1к.л. сол
1к.л. захар
30гр. краве масло разтопено
100мл растителна мазнина
7 1/4ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. суха мая

растителна мазнина за намазване

за плънката:

1 1/2ч.ч. нарязан праз
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
1бр. яйце и 1бр. белтък

за намазване на баничките:

1бр. жълтък
1с.л. растителна мазнина
1с.л. прясно мляко

Приготвяне:

Слагаме всички продукти в машина за хляб и включваме на програма "месене".След като е готово тестото оставяме да удвои обема си за около 30мин.Изваждаме тестото и разделяме на 16 равни топчета.Намазняваме плота и слагаме топчето върху него.Леко го сплескваме.Намазваме топчето с мазнина.С пръсти започваме да потупваме,като същевременно изтегляме навън.Оформяме кръг или правоъгълник/в случая правоъгълник с размери 25/20 см./.Получава се полупрозрачен лист.Поръсваме с плънката.Завиваме на хлабаво руло и след това на кравайче,като подпъхваме краищата.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме и оставяме да втаса около 20мин.Печем в загрята фурна.

Когато правим пълнени питки със сирене и праз,след изпичане намазваме с краве масло и покриваме с кърпа.Стараем се кърпата да не докосва пълнежа.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

При месене на тестото в машина за хляб спазваме това нагледно обяснение за добро тесто на Ердинч

27 октомври 2009

Кюфтета в бирен сос



Продукти:

за кюфтетата:

400-500гр. мляно месо/телешко 50%,свинско 50%/
1малка глава лук нарязана на много ситно
3с.л. галета/накиснати в много малко бира,колкото да се навлажнят/
1бр. яйце
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
чер пипер
щипка чубрица

за соса:

2 големи глави лук/нарязани на филии/
300мл. бира
1к.л. индийско орехче
растителна мазнина
сол

Приготвяне:

В купа омесваме продуктите за кюфтетата.Оформяме,нареждаме в тавичка и покриваме със свежо фолио.Оставяме да престоят около един час в хладилник.
Намазваме грил тиган с мазнина и го загряваме.Изпичаме кюфтетата и слагаме в купа.Слагаме в грил тигана малко растителна мазнина/1с.л./ и изсипваме в него едро нарязан лук.Оставяме да се пече докато омекне.Заливаме с бирата и кипваме.Поръсваме с подправките и изключваме котлона.Прехвърляме лука в плитка тенджера.Прецеждаме соса и заливаме лука.Нареждаме кюфтенцата отгоре и покриваме с капак.Задушаваме около 10мин.
Подходящо е да се сервира върху картофено пюре.

Соса,който се получава не е плътен.За да се получи плътен сос,след като го прецедите размивате с 1с.л. препечено брашно.

Салата с пиле и тиквени семки



Продукти:

1бр.пилешко филе/200гр./
1с.л. горчица
1с.л. кисело мляко
1/2малка зелка нарязана на ситно
1бр. малък домат нарязан на кубчета
1с.л. нарязани тиквени семки
1с.л. цели тиквени семки
щипка индийско орехче
1скл. нарязан на ситно чесън
1к.ч. нарязан магданоз
растителна мазнина или зехтин
сол

Приготвяне:

Нарязваме пилешкото филе на тънки резенчета.По-лесно се получава,ако е леко замръзнало.Слагаме в купа и добавяме горчица и кисело мляко.Оставяме в хладилник около 30мин.
Загряваме мазнина в дълбок дебелостенен тиган и слагаме пилешкото филе в нея.Оставяме да се пържи докато започне леко да порозовява.Прибавяме последователно в интервал от 1-2минути.....чесън,нарязани тиквени семки,цели семки.Объркваме и след 2-3мин. поръсваме с индийско орехче и сол.Разбъркваме.Оттегляме от котлона и похлупваме с капак.
Посоляваме нарязаното зеле.Омачкваме с ръка и слагаме в чиния.Отгоре подреждаме пилешкото филе и заливаме с мазнината.Добавяме нарязаните домати и поръсваме с магданоз.

Идеята за съчетанието на пиле и тиквени семки е на Dimitrana´s
Получи се много добре.

25 октомври 2009

Katmer Poğaça / Турски многослойни кифлички със спанак



Рецептата е от блога на Мими


Продукти:

1 ч.ч.хладко прясно мляко
3/4ч.ч растителна мазнина
1 яйце
1 супена лъжица суха мая
2 с.л.сол
2 с.л.захар
2 1/3ч.ч.бяло
1 1/2ч.ч.грахам


75 г масло (на стайна температура)

1бр. яйце
100 г. сирене
200гр. спанак/измиваме нарязваме и попарваме/

Приготвяне:

Сотираме спанака и оставяме да се отцеди.
В малко хладко мляко слагаме суха мая,щипка сол,захар и изчакваме да бухне.Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица за намазване.Замесваме меко тесто.Не се чака да втаса.Разделяме на осем части.Всяка част разточваме на лист с диаметър около 25см.Слагаме един върху друг,като намазваме обилно всеки лист с краве масло.Разточваме с точилка на лист с диаметър около 50-55см.Разрязваме на 12части.Объркваме изстиналия спанак със сирене и яйце.Слагаме от плънката,загръщаме отстрани и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с разбития с няколко капки растителна мазнина жълтък.Печем в загрята фурна.След като се изпекат кифличките намазваме с краве масло.

1ч.ч.=200мл

Шоколадов кекс с банани




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
60гр. меко краве масло
1к.ч. кисело мляко
150мл. прясно мляко
1к.ч. тъмно какао
1п. бакпулвер
2 1/2ч.ч. брашно
2к.ч. шоколадови парченца
2бр. банани /намачкани/

шоколадова глазура:

1 к.ч прясно мляко
1 к.ч захар
1/4п. меко краве масло/30гр./
3-4 с.л. какао

Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.Смесваме сухите продукти и разбъркваме.
В купа разбиваме краве масло със захар.Прибавяме едно по едно яйцата,като продължаваме да бъркаме.След като сместа стане хомогенна,добавяме при непрекъснато бъркане киселото и прясно мляко.Изсипваме по малко от сухата смес докато се усвои.Накрая добавяме шоколадовите парченца и намачканите банани.
Объркваме добре и изсипваме в намазнена форма за кекс.Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от формата.
Приготвяме шоколадова глазура.
Загряваме прясното мляко със захар и какао,докато се разтопи захарта и се получи хомогенна смес.Оттегляме от котлона и слагаме кравето масло.Разбъркваме докато се разтопи маслото.Връщаме пак на котлона/загрят на ниска степен/ и продължаваме да бъркаме докато сместа стане гладка.Оставяме леко да се охлади,като през цялото време лекичко разбъркваме.
Заливаме кекса.

Царевичен мини пай с ябълки



Продукти:

1к.ч царевично брашно
1 1/2ч.ч. бяло брашно
1белтък
60гр. краве масло
1с.л. кисело мляко
1ч.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер

за плънката:

2бр. големи ябълки/обелени и нарязани на малки парченца/
60гр. краве масло
2с.л. фини овесени ядки
3с.л. брашно
1ч.л. канела

Приготвяне:

Загряваме 2-3с.л. вода и пускаме ябълките в нея.Оставяме 4-5мин.,за да омекнат леко.Оттегляме настрана.
В купа смесваме нарязани парченца студено краве масло,захар,царевично брашно,една чаша брашно,ванилия и бакпулвер.Претриваме между пръстите за да станат на "трохи".Прибавяме разбит с една супена лъжица белтък.Омесваме тесто,като накравя прибавяме и половин чаена чаша брашно.Получава се меко,леко лепкаво тесто.Разделяме на дванадесет части.От всяка част разточваме питка и облепяме форма за мъфин/или малка тавичка/ и така докато запълним всичките гнезда.Прибираме в хладилна камера.
Включваме фурната за загрява до 200градуса.
В купа смесваме брашно,фини овесени ядки,краве масло и канела.Правим "трохи".Половината изсипваме при ябълките и объркваме.Изваждаме формата от хладилната камера.Разпределяме ябълките и поръсваме с останалите "трохи".
Печем в загрята фурна.

1к.ч=100мл
1ч.ч.=200мл

Питка с прясно мляко



Продукти:

2бр. яйца
1ч.л. захар
1с.л. сол
460мл прясно мляко
70мл растителна мазнина
900гр. бяло брашно
1с.л. суха мая

1ч.ч. натрошено сирене
маргарин или краве масло за намазване

Приготвяне:

В малка купичка слагаме 60мл.хладко прясно мляко,1ч.л. захар,1с.л. сол и 1с.л. суха мая.Оставяме докато се появят мехурчета.Изсипваме брашното в купа,като оставяме една кафена чаша за измесване.Разбиваме яйцата и отделяме една сушена лъжица за намазване.Изсипваме шупналата мая,яйцата и растителната мазнина при брашното.Замесваме меко тесто.Ако е необходимо прибавяме още брашно и месим докато спре да лепне.Покриваме със свежо фолио и оставяме докато удвои обема си.
Слагаме тестото върху набрашнен плот.Отделяме от него топка /голяма колкото средна ябълка/.Останалото тесто разточваме във формата на правоъгълник с размери 60/30см.Намазваме с маргарин и поръсваме със сирене.Завиваме на руло.Разрязваме рулото по дължина.Преплитаме двете части.Слагаме хартия за печене в тавичка.В средата поставяме малката топка тесто.Отстрани оформяме другото тесто.Намазваме питката със разбъркано с няколко капки зехтин яйце/1с.л./.Поръсваме в средата със сусам.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Оформяне на тестото по този начин.

Прясно зеле с пилешко месо на фурна



Продукти:

3бр. пилешки гърди или 6бр. бутчета
1глава лук
1бр. голяма зелка
2бр. моркови
2бр. домати
1ч.л. червен пипер
магданоз
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме зелето.Загряваме мазнината и запържваме нарязания лук.Прибавяме червения пипер и след като се запържи слагаме нарязани домати,морков на кубчета и зеле.Слагаме капака на тенджерата и оставяме да се задуши зелето докато омекне.От време на време разбъркваме.
Слагаме мазнина в тавичка и нареждаме пилешкото месо.Покриваме със задушеното зеле.
Печем във фурна до готовност.Поръсваме със нарязан магданоз.

24 октомври 2009

Мъфини с круши и школадови парченца



Продукти:

1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
70мл.разтопено краве масло
1ч.ч. вода
2 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер
1к.ч. шоколадови парченца

2бр. круши /обелени и нарязани на малки парченца/
3с.л. галета
1/2к.ч. захар

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа разбъркваме яйцето,водата и кравето масло.
В друга купа объркваме брашното,бакпулвера и ванилията.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Нарязаните круши поръсваме с галета и захар.Овалваме и добавяме към сместа за мъфините.Поръсваме с шоколадовите парченца и объркваме.
Разпределяме в намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Може да сложите шоколадови парченца в сместа и да я разпределите във формичките.Отгоре нареждате парченцата круши и поръсвате със смлени овесени ядки или орехи.

23 октомври 2009

Салата зеле със сусам


Продукти:

1/2малка зелка
1настърган морков
1к.ч. сусам
3-4скл. счукан чесън
зехтин
лимонов сок
сол

Приготвяне:

Нарязваме зелето на тънки лентички.Слагаме в купа,поръсваме със сол и леко намачкваме.Добавяме настърган морков,счукан чесън,зехтин и лимонов сок.Объркваме.Изсипваме в чиния.
Слагаме дълбок тиган със сусам да загрява на котлона.Лекичко бъркаме докато сусама покафенее.Поръсваме зелевата салата.

22 октомври 2009

Ябълкови рохлички



Продукти:

1бр. яйце
60гр. краве масло
1к.ч. захар
1 1/2ч.ч. брашно
1с.л. студено прясно мляко или вода
1к.л. ванилия

1голяма ябълка обелена и нарязана на малки кубчета
1к.ч. захар
1с.л. вода
1ч.л. канела
1к.л. ванилия
1к.л джинджифил

Приготвяне:

В дебелостенен тиган слагаме захар и вода.Загряваме докато се разтопи и леко покафенее.Прибавяме нарязаните ябълки и оставяме докато леко омекнат.Оттегляме от котлона,поръсваме с канела,джинджифил,ванилия и оставяме да изстинат.
В блендер слагаме брашното,захарта и кравето масло.Пускаме на "пулс",докато сместа стане на трохи.Изсипваме в купа и прибавяме разбитото със студена вода яйце.Омесваме тестото.Получава меко,леко лепнещо тесто.Разделяме на 12топчета.
Слагаме на дъното на силиконова формичка от карамелизираните ябълки.Покриваме го с топче от тестото,като леко притискаме и така със всичките топчета.
Печем в загрята фурна.
След като изстинат изваждаме от формичките,обръщаме и слагаме в хартиена кошничка.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл.

Може да се направи във форма на тарталети или като кростата/тарта/.

21 октомври 2009

Пилешко филе в млечно-горчичен сос




Продукти:

3бр. пилешки филета/около 400гр./
1глава лук нарязан на ситно
1ч.ч. пилешки бульон
1кофичка кисело мляко
3с.л. горчица
1бр. настърган морков
растителна мазнина
магданоз
сол

1/2п. кус-кус

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на хапки.Разбъркваме горчицата с две супени лъжици растителна мазнина и кисело мляко.
Запържваме нарязания лук и настърганите моркови около десетина минути.Слагаме пилешките хапки и запържваме до побеляване.Изсипваме млечно-горчичния и объркваме добре.Оставяме да ври около 5-10мин.,за да си поеме от соса.Прибавяме пилешкия бульон и оставяме да ври до готовност.Накрая поръсваме много ситно нарязан магданоз.
Приготвяме кус-куса според описанието на опаковката.Слагаме една част от него в чинията/като канапе/и оформяме.Върху него нареждаме няколко парченца от пилешкото и заливаме със сос.
Ако не обичате кус-кус,може да поднесете ястието с тялиатели,спагети,фусили или с картофи.

20 октомври 2009

Ароматни грахамови питки



оформяне

Продукти:

1бр. яйце
1ч.ч. кисело мляко
80мл разтопено краве масло или растителна мазнина
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица.От останалите продукти
омесваме меко тесто в машина за хляб.Оставяме да втаса докато удвои обема си/около30мин/.Разделяме на 8топчета.Всяко топче оформяме с пръсти на елипса и после завиваме на рулце от дългата страна.С дланите на ръцете търкаляме рулцето,като едновременно изтегляме навън.Получава се фитил с дължина около 30см.Правим в единия край възелче и после премятаме другия отдолу.Леко притискаме от дългата страна за да получим елипса.
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.
Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин и мащерка.Намазваме питките и оставяме да втасат докато удвоят обема си.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=200мл.

Ако нямате машина за хляб,намалете киселото мляко с 50мл. топла вода и направете закваска.Ако е нужно се добавя 1-2 лъжици брашно.
Ето тук има подобно оформяне на питки,предоставено от labrex

Царевичен кекс



Продукти:

2бр. яйца
80мл. растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. царевично брашно
2ч.ч. бяло брашно
1п. бакпулвер
1ч.ч. настърган кашкавал
1к.ч. нарязани печени червени чушки
1к.ч. натрошено сирене
2с.л. черен сусам
1ч.л. сол

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200гр.
Разбиваме яйцата с растителната мазнина и киселото мляко.В купа смесваме царевичното брашно,бялото брашно,бакпулвера и солта.Добавяме към яйчната смес.Объркваме добре и слагаме настъргания кашкавал.Разбъркваме и прибавяме останалите продукти.
Изсипваме сместа в намазнена форма за кекс или тавичка.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Печените чушки,сиренето и черния сусам могат да се заменят със други продукти.

19 октомври 2009

Панирано пилешко филе с фини овесени ядки



Продукти:

3бр. пилешки филета
1ч.ч. кисело мляко
1к.л. горчица
1ч.л. къри
чер пипер
сол

за панировката:

2бр. яйца
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1ч.ч. фини овесени ядки

растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и разрязваме филетата напречно.Начукваме всяко филе като слагаме върху него свежо фолио.В купа объркваме продуктите за маринатата.Слагаме филетата в нея,като се стараем да са покрити отвяскъде.Трябва да престои няколко часа.
Разбиваме яйцата.Объркваме царевичното брашно и овесените ядки.
Потапяме филето в яйцата и после в сухата панировка.Оставяме да престои 3-4мин.,като потупваме филето,за да спои сухата смес с яйцата.Пържим в средно загрята мазнина до порозовяване.

Обикновено правя маринатата от предната вечер.

Виенски кифлички с локум




Продукти:

175мл мляко
1 жълтък
70гр. разтопен маргарин или масло
щипка сол
настъргана лимонова кора
3 1/4ч.ч.брашно/400гр./
60гр захар
1ч.л. ванилия
3/4(5ml) мерителна лъжичка суха мая или 1/4 прясна мая

Приготвяне:

От посочените продукти омесваме меко тесто.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Разделяме на 12 части.От всяко топче оформяме с помоща на ръцете елипса.Слагаме в единия край/от широката страна/ парченце локум.Завиваме и накрая завиваме краищата навътре.Намазваме с разбит белтък.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса около 20мин.Печем в загрята фурна.Докато са топли поръсваме с пудра захар.
Може да използваме за пълнеж:макова или орехова плънка,както и течен шоколад.

1ч.ч.=200мл

Рецептата е на Наталина

Ако имате машина за хляб използвайте програма "месене"

18 октомври 2009

Пикантно пилешко филе с бирен фъстък и джинджифил








Продукти:

3бр. пилешки филета/около 400гр./
100гр. бирен фъстък
2-3скл. чесън
2бр. печена червена чушка
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч.готварска сметана
1ч.ч. пилешки бульон/или гореща вода/
1ч.л. джинджифил
магданоз
сол

Приготвяне:

Слагаме бирения фъстък и чесъна в блендер.Пускаме няколко пъти докато се натроши.Прибавяме половината от прясното мляко,половин нарязан на едро печен червен пипер и малко магданоз.Пускаме няколко пъти блендера на "пулс".Получава се паста.Доливаме и останалото прясно мляко и объркваме.
Измиваме и нарязваме пилешкото филе на жулиени.Загряваме растителна мазнина в дълбок тиган или плитка тенджера.Слагаме нарязаните парчета и оставяме да се запържи докато побелее.Прибавяме фъстъчената паста,киселото мляко и бульона.Поръсваме с нарязан печен червен пипер.Разбъркваме и оставяме ястието да покъкри на тих огън.Когато е почти готово /10-15мин./,поръсваме с магданоз,джинджифил и сол.Разбъркваме и изключваме котлона.


1ч.ч.=250мл.

Идеята за това ястие е от списание Good Food,но там беше представено с фъстъчено масло.

17 октомври 2009

Кекс със ябълки и карамелов сос



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
70мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1к.ч. начупени орехи/по желание/

2ч.ч. нарязани на кубчета ябълки
1к.ч. галета или пшеничен грис
2с.л. захар
1ч.л. канела

за карамеловия сос:

1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
40мл.прясно мляко/ако използвате соса за да заливате сладолед или

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане разтопеното краве масло.Добавяме киселото и прясно мляко,като продължаваме да бъркаме на бавни обороти.
Объркваме брашното с бакпулвер,ванилия и канела.Прибавяме към яйчната смес,като объркваме леко с лъжица.
В купа слагаме нарязаните ябълки и поръсваме с галета,захар и канела.С помоща на вилица разбъкваме като се стараем парченцата ябълки да се овалят от всички страни.
Изсипваме ги в кексовата смес и объркваме.Прибавяме стафидите и орехите.Лекичко разбъркваме и изсипваме в намазнена кексова форма.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.Заливаме изстиналия кекс едва когато се охлади,но все още е течен карамела.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тук е показано нагледно как се приготвя соса.По същия начин,но с кондензирано мляко съм приготвяла карамелов сос за пай "Банофи",естествено в по-голямо количество.

16 октомври 2009

Спаначено руло



пълнеж

Продукти:

500гр. спанак
1ч.ч. нарязан лук
6бр. яйца
50мл. прясно мляко
1/2ч.л. индийско орехче
чер пипер
сол

за пълнежа:

1ч.ч. извара
1к.ч. сирене
1к.ч. смлян сухар или галета
2-3скл. счукан чесън
70мл. растителна мазнина
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме спанака на ивици.Запържваме нарязания лук и добавяме спанака към него.Леко разбъркваме и оставяме докато смали обема си.Поръсваме с подправките и оттегляме от котлона.
Включваме фурната да загрява на 220-230градуса.
Покриваме тавичка с хартия за печене с размери 30/25см.Хартията трябва да покрива всички страни,за да не пропусне яйчната смес.Намазваме я с растителна мазнина.
Разбиваме яйцата и добавяме прясното мляко.Прибавяме яйцата към спанака и объркваме добре.Изсипваме сместа в тавичката и печем във фурна.

През това време приготвяме пълнежа:

Слагаме смления сухар в купичка и заливаме с 50мл. вода.
Изсипваме изварата в купа и разбиваме с миксер.Постепенно прибавяме растителна мазнина на тънка струйка докато сместа стане кремообразна.Прибавяме смляното с блендер сирене,мокрия сухар и подправките.Объркаме добре и прибираме в хладилник.
Когато спанака се изпече във фурната, изваждаме и навиваме на руло.Оставяме леко да изстине.След това намазвам с пълнежа и отново навиваме на руло.Оставяме да престои 1-2часа преди да консумираме.
Подходящо за предястие.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Пиле с ориз и спанак


Продукти:

3бр. пилешки гърди или 6бр.пилешки бутчета
300гр. изчистен,измит и нарязан спанак/може и замразен/
3к.ч. ориз
1ч.ч. нарязан лук или праз
1ч.ч. нарязани на кубчета моркови
750мл пилешки бульон
растителна мазнина
2скл. нарязан на ситно чесън
1ч.л. риган
чер пипер
сол

Приготвяне:

Нарязваме месото на парчета.
Запържваме пилешкото месо докато побелее.Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме в голяма чиния.В същата мазнина слагаме морковите и ориза,да се запържат докато ориза стане прозрачен.Накрая прибавяме чесъна за 1-2мин.Прехвърляме ориза в тавичка.
В друг дълбок тиган с запържваме лук и прибавяме измития нарязан спанак.Сотираме спанака докато омекне.Прибавяме към ориза и объркваме.Заливаме с горещ пилешки бульон,поръсваме с подправките и леко разбъркваме.Накрая нареждаме пилешкото месо.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч=200мл

15 октомври 2009

Здравословен зеленчуков кекс



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. айран
60мл. растителна мазнина или разтопено краве масло
1ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
1ч.ч. бяло брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. сол
1ч.л. риган
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан пресен лук или праз
1к.ч. нарязани на кубчета и отцедени домати/или печен червен пипер/
1ч.ч. настъргани тиквички/отцедени/
5-6бр. нарязани маслини
1к.ч. ръжени или овесени ядки

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса.
Разбиваме яйцата.Прибавяме растителната мазнина и айрана.В друга купичка смесваме "сухите продукти".Прибавяме към яйчната смес и объркваме добре.
Към тази смес добавяме тиквичките,доматите,пресния лук,сирене и маслини.Намазняваме форма за кекс и изсипваме кексовата смес в нея.Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл

14 октомври 2009

Шоколадов крамбъл със сливи и круши




Продукти:

500гр. сливи нарязани на четвъртинки
1бр. круша нарязана парчета
1к.ч. стафиди
50гр. шоколад
100мл. течна сметана или прясно мляко
1к.ч. нарязани орехи

60гр. краве масло/1/2п. от 125гр./
1к.ч. брашно
1к.ч. фини овесени ядки
1ч.л. канела
1/2ч.л. ванилия

Приготвяне:

В купа смесваме краве масло,брашно,фини овесени ядки,канела и ванилия.Объркваме и стриваме за да се получат "трохи".Това може да направим и с блендер.
В друга купа смесваме нарязаните сливи,круши,стафиди, шоколад,нарязани орехи и течна сметана.Към тази смес прибавя е 2-3с.л. от маслените "трохи" и разбъркваме.Изсипваме в тавичка и поръсваме с останалите "трохи".
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл

Идеята за този неустоим десерт е на Лати

Пълнозърнести багети



разрез


Продукти:

350мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
2 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

брашно за оформяне
семена за поръсване /сусам,ръжени ядки,маково семе и др./

Приготвяне:

В купичка слагаме 30мл. хладка вода,захар,сол и мая.Оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Изливаме шупналата мая и останалото количество хладка вода.Замесваме меко тесто.Намазваме купа с растителна мазнина и прехвърляме тестото в нея.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за 6-8часа.
От хартия за печене правим "хармоника".Разпъваме я и слагаме в тава.Образуват се четири "легла".Изваждаме тестото и разделяме на четири.Оформяме и поръсваме или овалваме в семена.С нож правим 2-3 разреза.Всяка багета полагаме в "легло".
Оставяме да втаса до удвояване на обема.Печем в загрята фурна.


1ч.ч.=200мл
Тестото може да се омеси и в машина за хляб.Използва се програма "месене"

Линк за оформянето на багети предоставен от Krische

13 октомври 2009

Ябълков пай


Продукти:

1бр. голямо яйце
100гр. студено краве масло нарязано на малки парченца
3/4ч.ч. захар
1к.ч. пшеничен грис
2с.л. ледено студена вода
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия

за плънката:

3бр. средно големи ябълки/може и четири,в зависимост от желанието/
1ч.л. канела
1к.ч. захар
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. фини овесени ядки
1/2ч.л. индийско орехче
2с.л. царевично брашно

пудра захар за поръсване

Приготвяне:
В купичка смесваме с половината от брашното,пшеничния грис,бакпулвера и ванилията.Прибавяме кравето масло и претриваме с пръсти,за да стане на трохи.Разбиваме яйцето със студената вода и прибавяме към маслената смес.
Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
През това време измиваме и нарязваме ябълките на големи кубчета.Карамелизираме захарта и слагаме ябълките при карамела.Бъркаме лекичко,докато омекнат ябълките.Оттегляме от котлона и прибавяме смлените орехи,фини овесени ядки,индийско орехче и канела.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Разделяме на две.Разточваме върху хартия за печене с размер малко по-голям от тавичката и прехвърляме в нея.Поръсваме с царевично брашно.Изсипваме плънката от ябълки и подравняваме.Разточваме другата половина и слагаме върху ябълките.Оформяме ябъловия пай като загръщаме двете кори,така че да няма процеп отстрани.Отгоре правим няколко прореза с нож.
Печем в загрята фурна 200-220градуса.
Готовия ябълков пай поръсваме с пудра захар.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Този пай може да се направи и със сини сливи или круши

11 октомври 2009

Запеканка с пилешко месо





Продукти:

400-500гр. пилешко филе или пържола бут
2ч.ч. нарязан на едро праз или лук
300гр. измити и нарязани на едро гъби
3-4бр. сварени картофи нарязани на шайби
1ч.ч. замразена царевица
1бр. малка тиквичка
100гр. топено сирене
1ч.ч. прясно мляко или сметана
растителна мазнина
2-3скл. чесън
1ч.л. босилек
чер пипер
сол

кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото месо на жулиени.Запържваме в растителна мазнина до полуготовност.Изваждаме с решетъчна лъжица.В същата мазнина слагаме последователно да се запържат нарязания праз,нарязаната тиквичка и накрая слагаме сварените картофи.Оставяме да се запържат около 10мин.Прибавяме царевицата и накрая счукания чесън.Оставяме още 2-3мин. на котлона и след това оттегляме.
В тавичка нареждаме на дъното картофите.Смесваме пилешките късчета с останалите зеленчуци и нарязаното топено сирене.Разпределяме върху картофите.Заливаме с 1ч.ч. готварска сметана.Поръсваме с босилек,чер пипер и сол.Слагаме да се пече в сгорещена фурна.Когато е почти готово ястието,изваждаме и поръсваме с настърган кашкавал или пармезан.Връщаме обратно във фурната да се запече.
По желание може да замените прясното мляко със бешамелов сос, или да сварите прясното мляко със топеното сирене и едва тогава да залеете ястието.

Пилешки гърди с картофи и бамя




Продукти:

3бр. пилешки гърди или 6бр. пилешки бутчета
4-5бр. моркови
500гр. бамя
2бр. домати нарязани на парчета
4-5бр. картофи
1голяма глава лук нарязана на едро
3-4скл. счукан чесън
растителна мазнина
магданоз
босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и отрязваме дръжките на бамята.
Попарваме във вряща подсолена вода с оцет,за около 5мин.Изсипваме в гевгир и оставяме да се отцеди.
Измиваме и нарязваме пилешките гърди на четири.Запържваме в растителна мазнина докато побелее месото.Изваждаме с решетъчна лъжица и слагаме в тавичка.
В същата мазнина запържваме нарязания лук,моркови,картофи и домати.Накрая прибавяме счукания чесън и оставяме още 2-3мин. да се запържва.Прибавяме бамята,разбъркваме и изсипваме в тавичката.
Доливаме гореща вода и слагаме да се пече в сгорещена фурна.
Когато водата е почти извряла посоляваме,поръсваме с черен пипер,босилек и изключваме фурната.Оставяме ястието в нея още 5-10мин.
Поръсваме с магданоз.

09 октомври 2009

Шоколадов сладкиш с круши





Продукти:

1бр. яйце и 1бр. жълтък
3/4ч.ч. захар
150мл. прясно мляко
80мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
1к.ч. какао на прах
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

2-3бр. круши нарязани по дължина

за белтъчната глазура:

3бр. яйчни белтъци
3/4ч.ч. пудра захар
3-4 кристалчета лимонтозу
какао за поръсване

Приготвяне:

Разбиваме яйцето и жълтъка със захар до побеляване.Прибавяме разтопено краве масло и прясно мляко при непрекъснато бъркане.Объркваме брашното с какао,ванилия и бакпулвер.Прибавяме при яйчната смес и продължаваме да бъркаме леко доката стане еднородна смес.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Нареждаме крушите ветрилообразно.
Печем в загрята фурна.Проверяваме с дървено шишче за готовност,то трябва да е сухо.
Разбиваме белтъците със пудра захар върху съд с топла вода,докато станат на сняг.Накрая прибавяме кристалчета лимонтозу.
Изсипваме върху готовия сладкиш и печем на слаба фурна 100-110градуса докато се втвърдят.Накрая поръсваме с какао.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Формата е с диаметър 26см.

08 октомври 2009

Раирани кифлички с маслини и пресен лук



От същото тесто разрез и хляб с кашкавал



Продукти:

200 мл прясно мляко
1 с л захар
1 1/2ч.л. суха мая
1 ч л сол
2с.л. разтопено краве масло или растителна мазнина
2 3/4ч.ч. брашно

за плънката :

1ч.ч.=нарязани маслини
натрошено сирене
нарязан пресен лук



Приготвяне:

Разтваряме 100мл хладко прясно мляко със 1с.л. захар,1ч.л. сол и 1 1/2ч.л. суха мая.Разбъркваме и оставяме да шупне на топло.Слагаме брашното в купа и изсипваме шупналата мая и останалото прясно мляко.Замесваме еластично тесто,като накрая прибавяме и разтопеното краве масло.Слагаме в намаслена купа и покриваме със свежо фолио.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
През това време нарязваме маслините,пресния лук и смесваме с натрошено сирене.Като количество плънката е една чаена чаша.
Разделяме тестото на 16 топки.Всяка топка разточваме на овална питка.В единия край слагаме плънката,а в другия правим три разреза.Завиваме на руло и слагаме в намазнена тава.Мястото където се съединяват трябва да е отдолу.
Намазваме с разбито яйце с няколко капки растителна мазнина.
Печем в предварително загрята фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл

Рецептата и обясненията за направата на кифличките е от тук

07 октомври 2009

Печени пилешки бутчета със зелен фасул и моркови




Продукти:

6бр. пилешки бутчета
2глави нарязан лук
400гр. замразен зелен лук или консерва
3-4бр. моркови нарязани на пръчици
1бр. домат нарязан на шайби
1с.л. брашно
1с.л. червен пипер
1/2ч.л. къри
2-3скл. счукан чесън
магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Запържваме пилешките бутчета в мазнина докато побелеят.Изваждаме с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичка.В същата мазнина сотираме нарязания лук,зеления фасул и морковите.Накрая слагаме и счукания чесън за 1-2минути.Прехвърляме в тавичката при пилешките бутчета.В същата мазнина запържваме една супена лъжица брашно,една супена лъжица червен пипер и доливаме две чаени чаши гореща вода.Оставяме да заври и заливаме продуктите в тавичката.Ако е необходимо доливаме още малко гореща вода.Нареждаме доматите.Печем в гореща фурна.Когато ястието е почти готово поръсваме с къри,чер пипер и сол.Объркваме леко и оставяме още десетина минути.Накрая поръсваме с магданоз.

06 октомври 2009

Тарта с карамелизирани ябълки и хрупкав топинг




Продукти:

за блата:

2п. бисквити
1п. краве масло/125гр./
1ч.л. ванилия
1к.ч. захар

за плънката:

1ч.ч. захар
6-7бр.обелени ябълки нарязани на кубчета
50мл. бяло вино
100мл. прясно мляко
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. стафиди
1/2ч.л. кардамон
1к.л. канела

2с.л. фини овесени ядки

Приготвяне:

В тенджера слагаме една чаена чаша захар и карамелизираме.Изсипваме ябълките и объркваме добре.Прибавяме бялото вино и прясно мляко.Оставяме да ври на тих огън докато омекнат ябълките.Ако е необходимо доливаме още малко/50мл./ прясно мляко.Карамела се разтваря и се получава карамелов сос.Оттегляме и поръсваме с орехи,стафиди,кардамон и канела.Объркваме добре.Оставяме леко да се охлади.
Смиламе бисквитите.Слагаме в купа.Прибавяме кравето масло нарязано на малки парченца,захар и ванилия.Омесваме докато стане на топка.Отделяме една кафена чаша за поръсване.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Изсипваме ябълковата смес и подравняваме.Бисквитените трохи се смесват с две лъжици фини овесени ядки.Поръсват се ябълките.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Един ванилов сос ще е много подходящ при сервиране.
Сервира се след като престои 7-8часа.

Идеята за хрупкавия топинг е от тук

03 октомври 2009

Тарта с ароматни дюли




Продукти:

за блата:

1бр. яйце
1бр. жълтък
1/2п. краве масло/от 125гр./
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
3ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия

за пълнежа от дюли:

3ч.ч. нарязани на дребно дюли
100мл. бяло вино
1к.ч. захар
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче
1ч.ч. натрошени за печени орехи
1к.ч. стафиди

за крема:

1бр. яйце
1к.ч. захар
3с.л. царевично нишесте
300мл. прясно мляко
1/2к.л. ванилия

Приготвяне:

Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захар и кисело мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Отделяме една част,голяма колкото яйце.Увиваме ги в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.

Завираме в тенджерка захарта и виното.Добавяме дюлите и варим докато омекнат 10-15мин.Добавяме стафиди,ванилия,канела,синдийско орехче и натрошени орехи.Объркваме и оттегляме от огъня да изстинат.

Затопляме прясното мляко.През това време разбиваме яйцето със захар и царевично нишесте.След като заври прясното мляко,прибавяме яйчната смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Оттегляме от котлона и поръсваме с ванилия.

Смесваме крема с дюлите и оставяме да се охлади сместа.

Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме формата за тарта.Изваждаме голямата топка тесто от хладилната камера.Разточваме върху набрашнен плот.Прехвърляме в намазана форма с краве масло или маргарин.С ръце притискаме тестото към стените на формата.Надупчваме с вилица.Изсипваме изстиналия крем и подравняваме.Изваждаме малката топка тесто от хладилната камера.Настъргваме с ренде и поръсваме тартата.
Печем в силно загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се направи и с други плодове.

01 октомври 2009

Мъфини с ябълки и овесени ядки




Продукти:

2бр яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
2/3 ч. ч. растителна мазнина
3ч. ч. брашно
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
3средно големи ябълки
7с.л овесени ядки или орехи
1с.л канела
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме на малки кубчета ябълките.Поръсваме с три супени лъжици брашно и канела.
Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме яйцата,растителната мазнина и прясното мляко.В друга купа объркваме брашно,овесени ядки,бакпулвер и ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Добавяме и ябълките.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 18бр. малки мъфина
В случая формите които съм използвала са силиконови и затова не се намазняват.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB