29 декември 2009

Ябълков сладкиш със сметаново -карамелен сос




Продукти:

3бр. яйца
1ч.ч. захар
60мл растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2к.ч. орехи
1/2к.ч. стафиди

за пълнежа:

1к.ч. захар за карамела
4бр. ябълки нарязани на кубчета
1к.ч. начупени орехи
1к.ч. стафиди
канела

за соса:

1/2к.ч. бяла захар
1/2к.ч. мусковадо/кафява захар/
1с.л. прясно мляко
30гр. меко краве масло
1к. заквасена сметана/400гр./със стайна температура

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Добавяме растителна мазнина,кисело мляко и брашно объркано с бакпулвер и канела.Поръсваме с орехи,стафиди и объркваме.
Карамелизираме 1к.ч. захар и обливаме тавичката.
В купа слагаме нарязаните на кубчета ябълки.Поръсваме със орехи,стафиди и канела.
Изсипваме ябълките върху карамела.След това заливаме с кексовото тесто.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава обръщаме върху чиния.
В дебелостенен тиган слагаме бяла захар,мусковадо и 1с.л. прясно мляко.Загряваме докато се разтопи захарта.Оттегляме от огъня и прибавяме кравето масло при непрекъснато бъркане.Оставяме сместа леко да се охлади и прибавяме заквасената сметана лъжица по лъжица,като непрекъснато бъркаме.
Заливаме сладкиша.Оставяме да се охлади.


1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичката е с размери 26см.

25 декември 2009

Merry Christmas!/Честита Коледа!



Честита Коледа
!В дните около празниците нямах възможност да пиша в блога и да посещавам местата където се усмихвам и радвам на това,което са представили ....

Dimi 'S,Di ani и Тони,Mими,Дани,Vania,Kemi,Илиана,Краси,Вера,Nadia's ,Milen@,Laura Adamache ,Гери,Еос,Пеп-чо, Лати, Вики,Paula,His,Пепеляшка,Лоис и
Marmottes et Chocolat,Ани,Ивейн,Аla,Nina.


Но затова пък имах време да помисля за други неща.Искрено се надявам в тези дни да има много топлина и доброта в домовете ви.Искрено се надявам и да се научим не само да получваме,но и да даваме тази топлина и на други хора.Искрено се надявам......
По Коледа стават чудеса!

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

24 декември 2009

Предколедна награда за приятелски блог

В навечерието на Коледа получих един прекрасен подарък от
Diani и Ваня,Тони.Приемете моите най-сърдечни благодарности за този израз на приятелство!Сега когато изминават последните дни от годината с радост разбирам колко много хубави неща ми е донесла тя.Едно от тях са новите приятели във блогосферата.
Скъпи приятели благодаря ви за окуражителните думи и одобрението,с което ме дарявате!Благодаря ви и за похвалните думи с които ме поощрявате!Благодаря и че ви има!

От награда


От своя страна бих искала да зарадвам с тази награда ....
Dimi 'S,Di ani и Тони,Mими,Дани,Kemi,Илиана,Краси,Вера,Nadia's ,Milen@,Laura Adamache ,Гери,Еос,Пеп-чо, Лати, Вики,Paula,His,Пепеляшка,Лоис и
Marmottes et Chocolat,Ани,Ивейн,Аla.

Надявам се следващата година да ми донесе още нови приятелства.Весели празници!

23 декември 2009

Меки тиквени сладки с овесени ядки и портокалови корички




Продукти:

1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
1к.ч. мусковадо/кафява захар/
50мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. тиквено пюре
1ч.ч. фини овесени ядки
3 1/2ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2к.л. кардамон
2с.л. нарязани на дребно кандирани портокалови корички

Приготвяне:

Разбиваме яйцето със захар и мусковадо.Прибавяме растителната мазнина и пюрето от тиква.Разбъркваме много добре.Изсипваме портокаловите корички и 1ч.ч. фини овесени ядки.В купа смесваме брашното с бакпулвер,канела и кардамон.Объркваме и прибавяме към сместа с пюрето.Омесваме меко лепнещо тесто.Прибираме в хладилник за около 30мин.
От тестото оформяме малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Поръсваме с начупени орехи.Печем в загрята фурна на средна скара.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Получават се около 30бр.

Сиропиран тиквеник



Продукти:

1п. кори за баница
1кг тиква
3/4ч.ч. захар
1к.ч. смлени бисквити/галета/
1к.ч. начупени орехи
растителна мазнина за поръсване
1ч.л. канела
1к.л. ванилия
1к.ч. кандирани портокалови корички

орехи за поръсване

за захарния сироп:

2ч.ч. захар
3ч.ч. вода
лимонов сок няколко капки



Обелваме тиквата и настъргвам на едро ренде.Загряваме мазнината и задушаваме тиквата докато стана на пюре.Оставям я да изстине.Прибавяме 1ч.ч. захар,ванилия,канела,3-4с.л. галета/смлени бисквити/ и начупени орехи.Объркваме добре.Един пакет кори разделяме на две.Сместа също я разделяме на две.Върху хартия за печене слагаме две кори и поръсваме с плънката и така докато свършат половината кори и половината плънка.Корите са все по две.Върху всяка кора поръсваме топло разтопено масло.С помощта на хартията завиваме руло.Слагаме една кора и завиваме цялото руло.После разделяме на десет равни части.Всяко кръгче слагаме легнало върху намазнена тавичка и така всичките.После повтаряме процедурата и с другата половина кори и смес.Поръсваме всяко охлювче с начупени орехи.Печем в загрята фурна.Оставяме да изстине.
Приготвяме сироп от вода захар и накрая малко лимонов сок.Както е горещ заливаме студения тиквеник.Покриваме с хартия и някакъв плат.Оставяме да се охлади.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

16 декември 2009

Тарта с тиквички




Продукти:

50гр. краве масло
1 1/2ч.ч. типово брашно
1бр. малко яйце
1с.л. кисело мляко
1ч.л. бакпулвер
щипка сол

3-4с.л. млени фини овесени ядки

за пълнежа:

500гр. тиквички
1ч.ч. нарязан на едро праз
1ч.ч. сирене
3бр. яйца
200мл прясно мляко
1ч.л. босилек
сол

Приготвяне:

Запържваме тиквичките и нарязания праз докато омекнат.Изваждаме от мазнината с решетъчна лъжица.Оставяме да изстине.
В блендер слагаме маслото и половината от брашното.Пускаме няколко пъти докато се образуват "трохи".Добавяме останалата половина от брашното,разбитото яйце,бакпулвера и солта.Отново пускаме блендера няколко пъти.Изваждаме сместа и омесваме тестото.Разточваме върху хартия за печене кръг с диаметър 24-25см.
Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см и оформяме с ръце.Поръсваме с няколко лъжици млени фини овесени ядки.Надупчваме с вилица и поръсваме с фини овесени ядки.
В купа слагаме яйцата.Разбъркваме с бъркалка и прибавяме прясно мляко.Объркваме и добавяме натрошеното сирене.Смесваме с изстиналите тиквички.Посоляваме.
Изсипваме плънката и подравняваме.Поръсваме с босилек.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Коледна картичка

През изминалите дни получих коледни картички от Dimi 'S,,Kemi ,Di ani и Тони.Сърдечни благодарности за този прекрасен жест!Трогна ме вашето внимание!
Нямам търпение да поздравя с настъпващите празници ..

Mими,Дани,Dimitrana 'S,,Илиана,Краси,,, Вера,Nadia's ,Milen@,Kemi,Laura Adamache ,Гери,Еос,Di ani,Пеп-чо, Лати, Вики,Paula,His,Пепеляшка,Лоис,
Тази картичка е и за всички,които посещават моя блог.

Пожелавам ви много здраве,късмет и любов!






Рецепта за розичките:

Приготвяне:

60гр. краве масло
1к.ч. захар
80мл прясно мляко
1бр. малко яйце
1к.ч. натурално пшенично нишесте
2 1/2ч.ч. брашно
1ч.л бакпулвер
1к.л. ванилия

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1ч.ч. брашно,нишесте,захар и краве масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и прясно мляко.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме 1 1/2ч.ч. брашно с бакпулвер и ванилия.Прибавяме при яйчната смес.
Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около един час.
Разточваме половината от тестото с дебелина около 3-4мм.Изрязваме кръгчета.Застъпваме 3 или 4кръгчета и завиваме.Отрязваме по средата и нареждаме в покрита с хартия за печене тава.Печем в загрята фурна около 15мин.
Още горещи овалваме в пудра захар.
Може да оцветите тестото с червена боя/за хранителни цели/.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Много нежни бисквитки.

Тук е обяснено нагледно как се правят розички.

Шоколадови бисквити с кокос



Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
100мл. течна сметана
70мл. растителна мазнина
1к.ч. тъмно какао
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

за кокосовия пълнеж:

3/4ч.ч.кокосови стърготини
80мл.прясно мляко
1к.ч. захар
1/4ч.ч. брашно

Приготвяне:

В купичка слагаме прясно мляко и захар.Оставяме да заври и изсипваме кокосовите стърготини.Лекичко бъркаме сместа на котлона около 6-7мин.Охлаждаме и прибираме в хладилник за 2-3часа.Изваждаме от хладилника и омесваме с 1/4ч.ч. брашно.Покриваме със свежо фолио и отново прибираме в хладилник.
Разбиваме яйцето със захарта до побеляване.Добавяме на тънка струйка растителна мазнина и течна сметана.Разбиваме до пълна хомогенност.
Прибавяме какаото и ванилията при непрекъснато бъркане.
Объркваме брашното с бакпулвера.Пресяваме го и добавяме към шоколадовата смес.Замесваме меко тесто.
От какаовата смес оформяме "питка" и слагаме с малка лъжичка от кокосовата смес.Загръщаме и оформяме топче.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна около 15мин.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 40-45бр. бисквити

Кокосови бонбони




Продукти:

1к.ч. захар
280мл течна сметана
1 1/2ч.ч. кокосови стърготини
1ч.ч. натрошен бял шоколад

Приготвяне:

В тенджерка слагаме сметана и захар.Загряваме на слаб огън докато се разтопи захарта.Изсипваме кокосовите стърготини,белия шоколад и бъркваме 3-4мин.Оставяме в хладилник да се стегне.Оформяме топчета и овалваме в кокосови стърготини.
Получават се 30бонбона.

1ч.ч.=200мл.
Ако желаете по-наситен вкус на кокос,може да ползвате оригиналната рецепта.
Идеята за тези бонбони е на Pety.Направени са промени в съотношението на продуктите,за да станат бонбоните по-нежни и меки.

1ч.ч.=200мл

12 декември 2009

Питка с лютеница и сирене



Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1бр. яйце
280мл айран
4ч.ч. брашно
3/4ч.ч пшеничен грис
1с.л. растителна мазнина

за плънката:

11/2ч.ч. натрошено сирене
3с.л. лютеница
1с.л. босилек

за намазване:

1бр. жълтък
няколко капки зехтин

масло за намазване след изпичане

Приготвяне:

В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 280мл айран.Смесваме със закваската.Смесваме брашното и пшеничния грис.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Добавяме накрая растителна мазнина и доомесваме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Объркваме продуктите за плънката.
Омесваме леко върху набрашнен плот.
Разточваме в правоъгълна форма с дебелина 4-5мм.Разпределяме плънката.Навиваме на руло.Разрязваме по дължина.Слагаме двете половина една до друга с разреза нагоре.Увиваме една около друга по начина,който е показан тук
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин.
Намазваме и оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Когато се изпече намазваме с краве масло.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

11 декември 2009

Шоколадова тарта с фъстъци и карамел




Продукти:

60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. какао
11/4ч.ч. брашно
2с.л. прясно мляко
1бр яйце
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

180гр. бланширани фъстъци


за карамеловия сос:

1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
50мл.прясно мляко


Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на "трохи".
Разбиваме яйцето със захар и прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно и какао.Омесваме тестото.
Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 25-26см.Разточваме тестото върху нея и прехвърляме в тавичка.Надупчваме с вилица.Изсипваме бланшираните фъстъци.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.
Заливаме фъстъците едва когато се охлади,но все още е течен карамела.
Оставяме в хладилник за да се стегне.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Пълнена шоколадова торта с кокос




Продукти:

2бр. яйца
60гр. разтопено краве масло
150мл прясно мляко
1к.ч. тъмно какао
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. настърган натурален шоколад


за кокосовия крем:

40гр.кокосови стърготини /1пакетче/
1к.ч.прясно мляко
1к.ч. захар
1 1/2ч.ч. ванилов крем на д-р Йоткер/без варене/Крема трябва да е плътен.

Приготвяне:

на кокосов крем:

В купичка слагаме прясно мляко и захар.Оставяме да заври и изсипваме кокосовите стърготини.Лекичко бъркаме сместа на котлона около 6-7мин.Охлаждаме и прибираме в хладилник за 2-3часа.Прибавяме към кокосовата смес лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане ванилов крем.

на блата:

Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме кравето масло и после прясното мляко. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,и настъргания шоколад.Объркваме добре и изсипваме върху хартия за печене във висока тава с диаметър 18см. Пече се в предварително загрята умерена фурна, като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.
Изстиналия блат поставяме върху подложка.С нож се очертаваме кръг 2см навътре.Изгребваме се с лъжица блата до половината от височината на тортата.
Наситняваме и смесваме с кокосовия крем.Объркваме добре и пълним тортата с него.Оставяме да престои в хладилник няколко часа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тортата е с диаметър 18см.

Чеснови кюфтенца на фурна



Продукти:

за кюфтенцата:

500-600гр. мляно месо
1к.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1бр. белтък
1к.л. сол
чер пипер

за соса:

3бр. жълтъци
1к. кисело мляко /500гр/
2скл. счукан чесън
2-3сварени картофа
1к.ч. гореща вода
чер пипер
сол

кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Изпържваме кюфтенцата от двете страни до леко зачервяване.Нареждаме в тавичка.Прецеждаме мазнината.
Разбиваме жълтъците с кисело мляко.Прибавяме чесън,1к.ч. гореща вода,чер пипер и
сол.Пасираме картофите и прибавяме млечно-яйчния сос.Заливаме кюфтенцата и печем до готовност.Поръсваме с настърган кашкавал и оставяме във фурната докато се разтопи.

Рецептата е на Елена Маджарова.
Соса се сгъстява след като престои известно време.

10 декември 2009

Пилешка кавърма



Продукти:

4бр. пилешки филета
1бр. голям червен лук/нарязан на филии/
1стрък праз/малък/ нарязан на кръгчета
1к.ч. доматено пюре
1с.л. червен пипер
3-4бр. моркови
7-8бр печени червени чушки /нарязани на ленти/
3-4скл. чесън
1ч.ч.пилешки бульон
щипка захар
растителна мазнина
магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Запържваме нарязания червен лук,праз,и моркови.Прибавяме нарязаното пилешко филе.Оставяме да се запържи докато побелее.Оттегляме от котлона и поръсваме с червен пипер.Разбъркваме и добавяме доматеното пюре.Връщаме обратно на котлона и оставяме да се запържи около 7-8мин.Прибавяме нарязания на ивици печен червен пипер.Покриваме тенджерата.След около 6-7мин. слагаме скилидките чесън.Доливаме малко пилешки бульон.След като заври ястието, намаляме котлона и оставяме да къкри до готовност.
Посоляваме,поръсваме с чер пипер,щипка захар и магданоз.

Ако използвате печен пипер от консерва,запържете отделно и добавете около 10мин преди да е готово ястието.

09 декември 2009

Тарта със спанак и пилешко месо




Продукти:

за подложката:

1ч.ч. фъстъци
40гр. студено краве масло
1бр белтък
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
щипка сол

за пълнежа:

1ч.ч. сотиран спанак
1бр. пил.филе
2бр. яйца
1к.ч. прясно мляко или течна сметана
1к.ч. кашкавал
1к.ч. нарязан пресен лук
щипка сол

2-3с.л. едро смлян сухар

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на малки парченца.Запържваме нарязания лук.Прибавяме пилешкото филе и оставяме да се запържи.Добавяме сотирания спанак.След 3-4мин. оттегляме от котлона.Оставяме да изстине.
В блендер слагаме фъстъците,маслото и половината от брашното.Пускаме няколко пъти докато се образуват "трохи".Добавяме останалата половина от брашното,белтъка,бакпулвера и солта.Отново пускаме блендера няколко пъти.Изваждаме сместа и омесваме тестото.Разточваме върху хартия за печене кръг с диаметър 24-25см.
Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см и оформяме с ръце.Поръсваме с няколко лъжици смлян сухар.
Поръсваме спаначената смес с кашкавал и заливаме с разбитите с прясно мляко яйца.Объркваме.
Изсипваме плънката и подравняваме.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Салата от червено цвекло с печен пипер




Продукти:

1грудка червено цвекло/средна големина/
2бр. моркови/големи/
5-6бр.печен червен пипер
1к.ч. нарязан магданоз
3-4скл. чесън нарязан на малки парченца
60-70мл зехтин
2-3зърна бахар
сока от един лимон
сол

Приготвяне:

Измиваме много добре цвеклото и слагаме да се вари в подсолена вряща вода докато омекне/изпробваме като бучваме с вилица в цвеклото/.Слагаме и 2-3зърна бахар.Около 15мин. след това прибавяме и измитите моркови.Обелваме цвеклото и нарязваме на пръчици.Морковите също нарязваме по този начин.Поставяме ги в купа.Прибавяме нарязания печен пипер,магданоз и чесън.В малка купа изсипваме зехтин,лимонов сок и сол.Объркваме и заливаме салатата.Прибираме в хладилник за 2-3часа.

06 декември 2009

Празеник




Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1бр.яйце
70мл растителна мазнина
250мл прясно мляко
5 1/2ч.ч. брашно


за плънката:

2стръка праз/нарязан/
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
1бр. яйце

за намазване:

1бр. жълтък
няколко капки зехтин

масло за намазване след изпичане


Приготвяне:

Запържваме нарязания на колелца праз докато омекне.Оставяме да изстине.Объркваме с натрошено сирене и яйце.
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 250мл мляко и 70мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да се отпусне около 10мин. в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме тестото на две.Слагаме едната половина върху набрашнен плот и разточваме във форма по-голяма с около 7-8см от диаметъра на тавата.Прехвърляме в намаслена тава.Слагаме плънката.От останалото тесто отделяме за фитила,а другото разточваме с диаметър колкото тавата и поставяме върху плънката.Загръщаме долната кора и намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.Оформяме фитила и поставяме там където се съединява тестото.Отново намазваме с жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Набучваме отгоре с вилица и печем в загрята фурна.
Печем в загрята фурна.Когато се изпече намазваме с краве масло.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

05 декември 2009

Соленки с крема сирене и маково семе




Продукти:

70гр. краве масло
1п. крема сирене/125гр./
1бр. яйце
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. сол

2с.л. маково семе

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1ч.ч.брашно и кравето масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и крема сирене.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме останалото брашно с бакпулвер и сол.Прибавяме при яйчната смес.Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около един час.
Разделяме тестото на две.Едната половина прибираме в хладилник.
Разточваме тестото с дебелина 3-4мм.и изрязваме кръгчета.Намазваме със жълтък кръгчетата.Останалото тесто oвалваме в маково семе.Оформяме същия брой топчета и слагаме върху кръгчетата,като леко притискаме.
Печем в загрята фурна.
По същия начин приготвяме и другата половина от тестото.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Шоколадови бонбони с овесени ядки





Продукти:

1к.ч. мусковадо
60мл прясно мляко
200гр. натрошен натурален шоколад или кувертюр
1ч.ч. смлени фини овесени ядки
1к.л. растителна мазнина
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Загряваме в купа прясно мляко и захар докато тя се разтопи.Прибавяме натрошения шоколад и разбъркваме.Оттегляме от огъня и бъркаме докато шоколада се разтопи.Ако е необходимо отново връщаме на котлона за няколко минути.Внимаваме шоколадовата смес да не завира.Прибавяме смлени фини овесени ядки, растителна мазнина и ванилия.Объркваме добре и оставяме да изстине.Преди да се стегне шоколадовата смес разбиваме с пасатор,докато се получи хомогенна смес.Прибираме в хладилник за да се стегне сместа.
Оформяме шоколадовите бонбони и овалваме в шоколадови поръски,пръчици или какао.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Мъфини с дюли и карамел




Продукти:

1бр. яйце
50мл растителна мазнина
3/4ч.ч. кисело мляко
3/4ч.ч. пюре от дюли
1к.ч. захар
1 1/4ч.ч. брашно
1к.л. бакпулвер
1к.л. канела

за пюрето от дюли :

2бр. големи дюли
1к.л. лимонов сок
3с.л. мусковадо
1к.л. канела
3-4с.л. вода
4бр.бонбони "Лакта" нарязани на малки парченца

Приготвяне:

на пюрето от дюли:

Обелваме и нарязваме на малки парченца дюлите.
В тенджера слагаме 3-4с.л. вода и 3с.л. мусковадо.Когато заврят добавяме дюлите и покриваме с капак.Оставяме да врат докато омекнат дюлите.Поръсваме с лимонов сок,канела,нарязани парченца бонбони "Лакта" и объркваме добре.Оставяме да изстинат.

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйце,растителна мазнина,пюре от дюли и кисело мляко.
В друга купа объркваме брашно,захар,канела,бакпулвер и ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

04 декември 2009

Сладкиш с ябълки и дюли




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. мусковадо/кафява захар/
1к.ч. захар
120мл растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
2 1/4ч.ч. брашно
1к.ч. натрошени орехи
1п. бакпулвер
1к.л. канела
1к.л. ванилия

за пълнежа от дюли и ябълки:

2бр. големи дюли
3бр. ябълки
1ч.л. лимонов сок
1к.ч. захар
1ч.л. канела
1/2к.ч. нарошени орехи
1к.ч. вода

4с.л. захар за карамела

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме на малки парченца дюлите и ябълките.
В тенджера слагаме 1к.ч. вода и 1к.ч. захар.Когато заврят добавяме плодовете и покриваме с капак.Оставяме да врат докато омекнат плодовете.Поръсваме с лимонов сок,канела,натрошени орехи и объркваме добре.Оставяме да изстинат.
През това време приготвяме кексовото тесто.
Разбиваме яйцата със захарта/бяла и кафява/.Добавяме растителна мазнина,киселомляко и брашно объркано с бакпулвер и канела.Поръсваме с орехите и объркваме.
Карамелизираме 4с.л. захар и обливаме тавичката.В средата слагаме пълнежа от дюли и ябълки,като оформяме кръг.Трябва да останат 3см до края на тавичката.Изливаме кексовата смес отстрани,след това отгоре и заглаждаме.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичката е с размери 24см

02 декември 2009

Салата с червено цвекло и ябълки



Продукти:

1грудка червено цвекло/средна големина/
1бр. ябълка
1к.ч. нарязан магданоз
3-4скл. чесън нарязан на малки парченца
60-70мл зехтин
2-3зърна бахар
1/2к.ч. начупени орехи
1/2ч.л. кардамон
сока от един лимон
сол

Приготвяне:

Измиваме много добре цвеклото и слагаме да се вари в подсолена вряща вода докато омекне/изпробваме като бучваме с вилица в цвеклото/.Слагаме и 2-3зърна бахар. Обелваме цвеклото и нарязваме на шайби.Ябълките също нарязваме по този начин.Нареждаме в чиния,като редуваме червено цвекло и ябълка.В малка купа изсипваме зехтин,кардамон,лимонов сок и сол.Пускаме пасатора докато се получи хомогенна смес.Заливаме салатата.Поръсваме с орехи,магданоз,чесън и прибираме в хладилник за 2-3часа.

01 декември 2009

Шоколадов сладкиш с кафе




Продукти:

55гр. меко краве масло
1ч.ч. захар
2бр. яйца
170мл силно кафе
50мл прясно мляко
1к.ч. какао
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Разбиваме кравето масло със захар.Прибавяме едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане с миксер.Добавяме прясното мляко и кафето.В купичка объркваме сухите продукти и изсипваме в яйчната смес.Объркваме леко докато сместа стане еднородна.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичката е с размери 30 х 20 см

Агнешко със спанак и ориз в плик




Продукти:

600-700гр. агнешко месо/без мазнина/
1голяма глава лук нарязана на резени
2ч.ч. сотиран спанак
1к.ч. ориз
2к.ч. гореща вода /200мл/
1голям морков на шайби
растителна мазнина
4-5зърна бахар
2с.л. оцет
1ч.л. джоджен
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и слагаме месото в купа.Заливаме с вода и слагаме 4-5зърна бахар,2с.л. оцет и сол.Оставяме да престои 6-7часа.
Изваждаме месото и измиваме добре.Нарязваме на парчета.Поставяме заедно с нарязания лук в плик за печене.Поръсваме с чер пипер и джоджен.
Затваряме плика и правим един малък прорез.Слагаме в тавичка с малко вода и печем около 1 1/2час.
През това време запържваме ориза.В една купа слагаме моркови,ориз,спанак и магданоз.Заливаме с 2ч.ч. гореща вода и объркваме добре
Отваряме плика с агнешкото месо и прибавяме продуктите.Затваряме плика.Печем около 10минути и отваряме отново плика.Печем докато стане готов ориза.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Сладки с овесени ядки




Продукти:

1к.ч. захар
1средна ябълка нарязана на много малки парченца
1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч. сушени плодове/стафиди и сини сливи/
50мл прясно мляко
3с.л. мед
1/2к.л. канела

Приготвяне:

Загряваме дебелостенен тиган и изсипваме овесените ядки в него.Оставяме около 5мин.като през цялото време лекичко бъркаме за да не загорят.
Карамелизираме захарта.Прибавяме нарязаната ябълка и бъркаме докато омекне.Изсипваме прясното мляко и изчакваме да заври/получава се кремообразна маса/.Прибавяме овесените ядки,сушените плодове,меда и канелата.Омесваме добре.Оформяме топчета и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.Прибираме в хладилник а се стегнат.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Соленки със спанак




Продукти:

55гр. краве масло
1ч.ч. брашно + 3/4ч.ч. брашно
1бр. яйце
1ч.л. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
щипка сол

за пълнежа:

1ч.ч. сотиран спанак
1ч.ч. натрошено сирене
1/2к.л. риган

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1ч.ч. брашно и кравето масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и прясно мляко.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме 3/4ч.ч. брашно с бакпулвер и сол.Прибавяме при яйчната смес.
Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около един час.
Объркваме всички продукти за плънката.
Разточваме тестото във форма на правоъгълник с размери 30/25см.Поръсваме с плънката и завиваме на руло.Нарязваме на парчета със ширина 13-14мм.Слагаме легнали в тава върху хартия за печене.
Печем на средна скара около 20мин.Ако е необходимо и няколко минути на горен реотан до зачервяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB