14 юли 2009

Кекс с карамелизирани нектарини





Продукти:

3бр.яйца
1п. меко краве масло
1ч.ч. захар
4с.л. захар за карамелизиране
1ч.ч. фини овесени ядки
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
4бр. нектарини
3с.л. захар за нектарините
3с.л. пшеничен грис или брашно

Приготвяне:

Загряваме фурната до 180-200градуса.
Намазваме формата със краве масло или растителна мазнина.Разпределяме на дъното 4с.л. захар/когато се разтопи захарта при печенето,ще се карамелизират нектарините/.
Измиваме нектарините.Две нектарини нарязваме на резенчета,а останалите на кубчета.
Избираме еднакви резени нектарини и ги нареждаме с "кожичката" към дъното,като ги застъпваме.Останалите нарязваме на кубчета и прибавяме към другите кубчета.Поръсваме ги със захар и пшеничен грис или брашно.
Разбиваме до пухкавост захарта и кравето масло.Добавяме яйцата едно по-едно,докато се усвоят напълно.Отделно смесваме брашното,овесените ядки,ванилията и бакпулвера.Прибаваме ги към яйчната смес като непрекъснато разбъркваме с миксера на бавни обороти.
Половината от тази смес разстиламе върху резените нектарини.Към другата половина добавяме кубчета и изсипваме в кексовата форма,като разпределяме равномерно.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато е изпечен кекса ,изчакваме 20-30 мин.и тогава изваждаме от кексовата форма.



1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Кексовата форма е с диаметър 22см и височина 8см
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB