30 септември 2009

Сладки с моркови и овсени ядки




Продукти:

1бр. яйца
1/2п. меко краве масло
1ч.ч. захар
1к.ч. пюре от моркови
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. овесени ядки
1к.ч. стафиди
3ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2ч.л. ванилия
щипка индийско орехче

Приготвяне:

Слагаме в купа половината от брашното и кравето масло.Претриваме между пръстите си,докато получим "трохи".Прибавяме захарта и яйцето.Разбъркваме с миксер.Добавяме смлените моркови и киселото мляко.Разбъркваме добре.Изсипваме овесените ядки и стафидите.Накрая добавяме брашното,предварително объркано с бакпулвер,канела,ванилия и индийско орехче.Бъркаме с дървена лъжица до получаването на лепкаво тесто.Прибираме в хладилник покрито със свежо фолио за 2-3часа.
Изваждаме част от тестото от хладилника.С помощта на малка лъжичка разпределяме в тавичка върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна /200-220градуса/,на средна скара, около 15мин.
Излизат 50-60бр. в зависимост от големината.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл.

Постна мусака с тиквички



Продукти:

3бр. средно големи тиквички
700-800гр. картофи нарязани на тънки шайби
1глава лук
3-4бр. моркови
2бр. домати
2скл. счукан чесън
1връзка магданоз
сол
чер пипер
1ч.ч. натрошено сирене
1кофичка кисело мляко
2бр. яйца

Приготвяне:

Загряваме мазнината в тавичката.През това време в купа объркваме нарязаните на кръгчета тиквички, лук, морковите,един нарязан домат,счукания чесън,магданоз,чер пипер и сол.Изсипваме в тавичката и запичаме докато омекнат зеленчуците.
Намазняваме друга по-малка тавичка.Нареждаме половината картофи.Слагаме половината смес със тиквички.Поръсваме със сирене.Нареждаме останалата половина от картофите и тиквичките.Поръсваме със сирене.Доливаме малко гореща вода и слагаме във фурната.
Печем докато омекнат картофите.
Разбиваме яйцата и киселото мляко.Заливаме мусаката.Нареждаме шайби домат,поръсваме с магданоз и запичаме.

Гризини с маково семе



От същото тесто....гризини със сусам и соленки с черен сусам


Продукти:

1бр. яйце
1/2п. краве масло/меко/
1к.ч. извара
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. царевично брашно
4ч.ч брашно
1к.л. бакпулвер
сол
сусам

1бр. яйце
3-4капки растителна мазнина

Продукти:

В купа слагаме една чаена чаша брашно и краве масло.Объркваме за да направим трохи.Прибавяме последователно извара,едно разбито яйце,кисело мляко и прясно мляко.Разбиваме добре с миксера.Объркваме царевичното брашно с останалото бяло брашно,бакпулвера и солта.Изсипваме при останалите продукти.Замесваме тестото.Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник за 2-3часа.
Изваждаме 1/3 от тестото.Разточваме върху набрашнен плот във форма на правоъгълник и оформяме гризините.Намазваме с яйце.Поръсваме със сусам и изрязваме с нож дълги ленти.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем на средна скара 10-15мин.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB