03 януари 2010

Питка




Продукти:

за закваската:

50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая


320мл хладко прясно мляко
50мл растителна мазнина
1бр. яйце
1бр.белтък
6 1/2ч.ч. брашно

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с прясното мляко и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

Питката е оформена като е използван този метод на оформление.От тестото се оформя фитил.Разделя се 16части.Оформят се питки по посочения начин.Първо се прави топче и се слага по средата.После се оформят 6 питки и се нареждат около него.Останалите питки след оформянето се подреждат изправени.Намазват се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.Изглежда по този начин.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

6 коментара:

LF каза...

again,a beautiful bread!

Paula каза...

humm, qué rico, FELIZ AÑO NUEVO!!! ;)

Salu2. Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

di_ani каза...

Нанита,
чудесна питка!
Да е вкусна, пълна и богата трапезата ти през цялата година, Диана

Nanita каза...

Flori,Paula ,thank you! Happy New Year!
Благодаря Диани за прекрасното пожелание!Хубав ден!

Federica Simoni каза...

ciao!! Grazie della tua visita! sforni sempre dei piatti buonissimi!! complimenti! ciao!

Nanita каза...

Federica baci!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB