14 април 2010

Шоколадов кекс с кокосови топчета


Продукти:

за шоколадовата смес:

1бр. жълтък
2бр. яйца
3/4ч.ч. захар
130мл.прясно мляко
30гр краве масло
150гр.натурален шоколад или шоколадов кувертюр
2ч.ч. брашно
2с.л. портокалов ликьор
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер

за кокосовите топчета:

1бр. белтък
4с.л. захар
40мл. сладкарска сметана
1ч.ч. кокосови стърготини

Приготвяне:

Разбиваме 1бр. белтък с 4с.л. захар и 40мл.сладкарска сметана.Прибавяме 1ч.ч. кокосови стърготини.Объркваме добре и оформяме малки топчета/около 35-36бр/.Прибираме в хладилна камера за 30мин.
Разтопяваме 150гр. шоколад със 30гр. краве масло на водна баня.
Разбиваме 1бр. жълтък,2бр. яйца със 3/4ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме на тънка струйка 130мл. прясно мляко и 2с.л. портокалов ликьор.
Пресипваме разтопения шоколад в купа.Постепенно добавяме яйчната смес към шоколада и бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Объркваме 2ч.ч. брашно с 1к.л. ванилия и 1п. бакпулвер.Прибавяме към течните съставки.
Намазваме затоплена кексова форма с масло.
С лъжица изсипваме от кексовото тесто,колкото да покрие дъното.Нареждаме 1/3 от топчетата.Покриваме с кексово тесто топчетата и разпределяме още 1/3 от тях.Повтаряме докато свършат топчетата.Накрая завършваме с кексово тесто.
Печем в загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен кекса.Изчакваме да изстине преди да го разрежем.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Кокосовите топчета се приготвят като се вземе с една малка лъжичка от сместа и се притиска навътре/не се овалват/.
Когато покриваме кокосовите топчета с кексово тесто,трябва само да ги "обливаме",без да подравняваме кексовата смес.При последното обливане кексовата смес се подравнява.

6 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
много нови и много хубави рецепти, и
идеята за кекса е чудесна!
Удивлявам се на креативността, продуктивността и уменията ти. Сърдечен поздрав, Диана

Daniela Dineva каза...

Нанита,
интересно предложение за кекс с кокос. Обичам тази комбинация. А и така изглежда много интересно.
Поздравления за хубавата рецепта.

Nanita каза...

Изчервих се Диани!
Дани,благодаря ти!
Сърдечен поздрав!

fedora каза...

Много интресна рецепта с красив резултат.
Поздрави: Ина

Igelkotten Milli каза...

Чудесна идея! Благодаря!

Paula каза...

Nanita, un postre muy rico, me lo anoto :)

Salu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB