01 април 2010

Празничен шоколадов кейк с карамел



Продукти:

3бр. яйца
1 к.ч. прясно мляко
60гр краве масло
1 к.ч. прясно мляко
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
200гр. натурален шоколад
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
1 1/2ч.ч. сушени плодове
4с.л. водка

за карамеловия сос:

3с.л. захар
3с.л. вода
1ч.ч. кондензирано мляко


Приготвяне:

Нарязваме сушените плодове и поръсваме с водка.
Начупваме натуралния шоколад.Слагаме в метална купа заедно със 60гр.краве масло.Оставяме на водна баня докато се разстопи.Объркваме добре и прибавяме 1к.ч. прясно мляко.Разбъркваме до получаването на еднородна смес.
Оставяме сместа да се охлади.
Включваме фурната да загрява до 180-200градуса.
Объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
Разбиваме яйцата със 1к.ч. мусковадо и 1к.ч. захар .Прибавяме шоколадовата смес при непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера.Добавяме брашняната смес и объркваме добре,ако е нужно използваме миксер на ниска степен на разбъркване.Прибавяме нарязаните сухи плодове и разбъркваме.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Стените на тавичката са намазани предварително с краве масло.
Печем около 40-45мин.в предварително загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен кейка,по нея птрябва да има "трохички".

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и кондензираното мляко.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи карамела.Ако е необходимо връщаме на огъня и бъркаме на водна баня докато се получи хомогенна смес.Оттегляме от котлона.Заливаме изстиналия кейк едва когато се охлади,но все още е течен карамела.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичка с диаметър 20см и височина поне 10см.

4 коментара:

Federica Simoni каза...

mamma mia che invitante!!! sei bravissima!!! ciaooooooooooo!!

Ирина Купенска каза...

Чудесен е този кейк, а с тази глазура - неустоим! :-)

Поздрави и хубави празници!

ludmila slokoski каза...

забравила си да напишеш къде се слага захарта, Нанита :-)

Ljiljana каза...

Wow, cake looks fabulous :)))
Happy Easter Nanita :))

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB