31 май 2010

Соленки с топено сирене

Продукти:

2бр. яйца
1п. краве масло
180гр. топено сирене
100мл айран
3 1/2ч.ч. брашно
сол
1п. бакпулвер

жълтък за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1п. краве масло и 1ч.ч. брашно.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Прибавяме 180гр. топено сирене и 2бр. яйца.Пускаме блендера докато се получи хомогенна смес.Изсипваме в купа и прибавяме 100мл айран.Разбъркваме добре.Смесваме 2 1/2ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер и сол.Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около 30мин.
Разделяме тестото на три.Едната част
разточваме/през това време другото тесто се съхранява в хладилник/ във форма на правоъгълник с дебелина 5мм.и изрязваме кръгчета.Намазваме със жълтък кръгчетата.Поръсваме със сусам.
Печем в загрята фурна.
По същия начин приготвяме и другата половина от тестото.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

23 май 2010

Шоколадов сладкиш с пияни круши


Продукти:

3бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. мусковадо
200гр. сирене "Филаделфия"
1к.ч. заквасена сметана
80мл разтопено краве масло
2ч.ч. брашно
2с.л. коняк
1к.ч. настъргана круша
1п. бакпулвер
3с.л. какао

Приготвяне:

Смесваме 1к.ч. настъргана круша с 2с.л. коняк и оставяме да престои 20мин.Разбиваме 200гр. сирене "Филаделфия" с 1к.ч. захар и 1к.ч. мусковадо.Прибавяме 3бр. яйца едно по едно,80мл разтопено краве масло и 1к.ч. заквасена сметана.Прибавяме настъргана круша и объркваме добре.В купа смесваме 3с.л. какао,2ч.ч. брашно и 1п. бакпулвер.Прибавяме към яйчната смес и объркваме леко с лъжица до получаване на еднородна смес.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

20 май 2010

Тиквички огретен


Продукти:

3бр. тиквички
3-4стр. пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене
3бр. яйца
1 1/2ч.ч. кисело мляко или 1ч.ч.готварска сметана
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч. нарязан копър
2скл. чесън /нарязан на ситно/
чер пипер
1к.л. сол

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме тиквичките на шайби.Объркваме с нарязания пресен лук,нарязан чесън,чер пипер,сол и мазнина.Запичаме във фурна.
Прехвърляме в малка тавичка.Заливаме със яйчната смес.Запичаме до порозовяване.
Може да се сервира с подлучен млечен сос.
Разбиваме 3бр. яйца с 1 1/2ч.ч. кисело мляко.


Идеята от тук

За един нов живот

Днес моята кръщелница се сдоби с едно прекрасно бебче/момиче/.Това е повода да направя Медовик за 1час на Селма.
Да бъде здрава ,щастлива и живота и да е сладък като меда в тази торта.
Обичам ви!


Продукти:


2 яйца
1к.ч. захар
100 г краве масло
11 /4 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат

за крема:

300гр. заквасена сметана
300мл прясно мляко
1п.крем без варене на д-р Йоткер
1к.ч. захар
100гр. сушени сливи без костилка
2с.л. коняк
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Смесваме 3с.л. мед с 1 ч.л. сода бикарбонат и варим на тих огън около 2-3мин.,докато придобие кехлибарен цвят.Оттегляме сместа от огъня и прибавяме 100гр. краве масло.Бъркаме докато се разтопи.Разбиваме 2бр. яйца с 1к.ч. захар и прибавяме към сместа.Поръсваме с 1 1/4ч.ч. брашно.Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Застиламе тавичка с хартия за печене и прехвърляме сместа.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на крема:

Приготвяме крема без варене според указанията на опаковката.Объркваме с 300гр. заквасена сметана и 1к.л. ванилия.Разделяме крема на две.В едната половина слагаме нарязани сушени сливи,предварително поръсени с 2с.л. коняк.

Покриваме блата с крема със сливи и отгоре шприцоваме останалия крем.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тортата е с диаметър 20см.
Предложението е на Селма.

Млечни ръжени питки с тиквено семе


Продукти:

200мл прясно мляко
70мл вода
50мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
2ч.ч.типово брашно
1/2к.ч. смлени тиквени семки
1к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък и няколко капки зехтин за намазване
тиквено семе за поръсване

Приготвяне:

В купа слагаме 200мл прясно мляко,70мл вода,50мл растителна мазнина,1ч.ч. типово брашно,1к.л. захар,1ч.л. сол и 1 1/2ч.л. суха мая.Объркваме добре и оставяме да удвои обема си.Прибавяме 1 1/2ч.ч. ръжено брашно,1ч.ч. типово брашно и замесваме тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме 15-20мин. да се отпусне.Оформяме питки.
Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме с тиквено семе.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

19 май 2010

Шоколадов пудинг -суфле

Пудинг суфле с цитрусов аромат и печен шоколадов мус от блога на Диани са повода да направя този десерт.

Продукти:

6бр. яйца
2к.ч. захар
500мл прясно мляко
2с.л. Бейлис
2с.л. портокалов сок
1ч.л. настъргана портокалова кора
3с.л. какао
1к.ч.брашно
ванилия

Приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците и прибавяме към тях по 1к.ч. захар.Разбиваме жълтъците и 1к.ч.захар до побеляване.Прибавяме 3с.л. какао
1к.ч.брашно и разбъркваме до получаване на еднородна смес.Прибавяме 500мл прясно мляко, 2с.л. портокалов сок,1ч.л. настъргана портокалова кора,ванилия и 2с.л. Бейлис.
Разбиваме 6бр. белтъци с 1к.ч. захар на водна баня до получаване на "твърд сняг".Постепенно прибавяме към шоколадовата смес и объркваме докато се получи еднородна консистенция.
Намазваме тавичка с краве масло и поръсваме с кристална захар.Прехвърляме сместа в тавичка.
Печем на водна баня на около 170-180градуса..Водата в тавичката не трябва да завира.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, потапяме в гореща вода и обръщаме в поднос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Салата с патладжан и маслини


Продукти:

2бр. патладжан
3-4бр.печен червен пипер нарязан на ситно
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязани маслини
2-3скл. нарязан на ситно чесън
3-4с.л. зехтин
магданоз
сол

Приготвяне:

Опичаме патладжаните и оставяме в купа за около 30мин. да се отцедят.Обелваме и нарязваме на ситно.Прибавяме 3-4бр.печен червен пипер нарязан на ситно,1ч.ч. натрошено сирене,1к.ч. нарязани маслини,2-3скл. нарязан на ситно чесън,3-4с.л. зехтин,магданоз и
сол.Объркваме добре и прибираме в хладилник.

Пилешко филе със хрупкава коричка от сусамов тахан


Продукти:

4бр.пилешки филета
2бр. сухар
3с.л. сусамов тахан
2с.л. сусам
2с.л. горчица Mustard
3с.л. зехтин
2скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Смиламе сухара в блендер.Прибавяме 3с.л. сусамов тахан,2с.л. горчица Mustard,3с.л. зехтин,2скл. счукан чесън,чер пипер и сол.
Объркваме всичко до получаване на еднородна смес.Сместа не трябва да е много гъста,ако е нужно добавяме 3-4с.л. вода.Овалваме месото в сместа и оставяме 15мин. в хладилник.Подмазваме тавичка с мазнина и нареждаме пилешките филета.Покриваме с фолио.Печем около 20мин.,след което отстраняваме фолиото и оставяме да се запече.

Сервирани са с картофи по гръцки

Баба Гануш



Продукти:

2бр. патладжани
3с.л. сусамов тахан
2с.л. лимонов сок
3скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Опичаме патладжаните и оставяме покрити около 20мин. да се задушат.Обелваме и намачкваме.Прибавяме 3с.л. сусамов тахан,
и 2с.л. лимонов сок,3скл. счукан чесън,чер пипер и сол.
Объркваме добре и прибираме в хладилник.


Предложеннето е на Mentha.

13 май 2010

Запеканка с тиквички


Продукти:

3бр. яйца
1глава лук /настъргана/
3бр. тиквички/средно големи/
3бр. полусварени картофа
2бр.винервурст нарязан на парченца/сирене или пилешко месо/
1к.ч. настърган кашкавал
3с.л. брашно
2скл. нарязан на ситно чесън
чер пипер
1/2к.л. босилек
1/2к.л. риган
сол

5-6 резена домати

Приготвяне:

Настъргваме тиквичките.Оставяме да престоят 15-20мин. и отцеждаме.Обелваме полусварените картофи и настъргваме.
Смесваме в купа.Прибавяме 1глава лук /настъргана/, 3бр. разбъркани яйца,чер пипер,2скл. нарязан на ситно чесън,
1/2к.л. босилек ,1/2к.л. риган и сол.Объркваме добре.Поръсваме с 3с.л. брашно и разбъркваме.Добавяме 2бр.винервурст нарязан на парченца/сирене или пилешко месо/ и
1к.ч. настърган кашкавал и объркваме добре.Изсипваме в намазнена с краве масло и поръсена с галета тавичка.
Нареждаме резени домати.
Печем в загрята фурна.

12 май 2010

Награди




Преди две седмици получих няколко награди от Ина.Сърдечни благодарности!Зарадва ме с приятелското отношение и позитивните коментари!











ladybohem

С удоволствие предавам тези награди на :

Диди

Краси

Ани

goldy

Деси

Бананов кейк със шоколадови парченца


Продукти:

3бр. яйца
1ч.ч. захар
60мл разтопено и охладено краве масло
130мл бананов сок
50мл прясно мляко
1бр. банан нарязан на ситно или намачкан
50гр. натурален шоколад/натрошен/
3 1/2ч.ч. брашно
1к.л. ванилия
щипка канела
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със 1ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 60мл разтопено и охладено краве масло,130мл бананов сок и 50мл прясно мляко.Добавяме 1бр. банан нарязан на ситно или намачкан.Смесваме брашното с ванилия,канела и бакпулвер.Прибавяме към течните съставки и объркваме.Поръсваме с натрошен натурален шоколад.Объркваме и изсипваме в намаслена кексова форма.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

07 май 2010

Свежа портокалова награда


Преди месец получих една свежа награда от Краси и Lety.Толкова и се зарадвах,че за представянето и направих портокалов флан.

Предавам тази свежа награда на :
Донка
Мони
Ina
Rusanka Nacheva
Диди

03 май 2010

Портокалов флан

отблизо

Продукти:

8бр. яйца
1ч.ч. захар
250мл портокалов сок
750мл сварено и охладено прясно мляко
1ч.ч. кокосови стърготини
1к.л. ванилия
2с.л. ром
1к.л. портокалова есенция

за карамела:

1к.ч. захар
3с.л. вода

Приготвяне:

Загряваме в плика тенджерка 1к.ч. захар и 3с.л. вода докато се получи много светъл карамел.Обливаме стените на кексова форма или малки купички.
Разбиваме 8бр. яйца с 1ч.ч. захар.Прибавяме последователно 750мл сварено и охладено прясно мляко,250мл портокалов сок,1ч.ч. кокосови стърготини,1к.л. ванилия,2с.л. ром и 1к.л. портокалова есенция.Изливаме върху карамела.Слагаме гореща вода в по-голяма от кексовата форма тава.Слагаме формата в нея.Печем на водна баня на около 170-180градуса..Водата в тавичката не трябва да завира.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, потапяме в гореща вода и обръщаме в поднос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Карамела трябва да е светъл за да се усеща аромата на портокала и кокоса.
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Идеята е от тук

02 май 2010

Пилешки бутчета с розмарин


Продукти:

6бр.пилешки бутчета
1с.л. горчица
3с.л. зехтин
4с.л. бира
1к.л. розмарин
чер пипер
сол

Приготвяне:

Смесваме продуктите за маринатата.Обтриваме пилешките бутчета.Слагаме в тавичка.Печем в загрята фурна до порозовяване.
По желание може да добавите няколко картофа оваляни в същата марината.

Кюфтенца с доматен сос

Продукти:

за кюфтенцата:

600гр. мляно месо
1бр. яйце
1глава лук/ настърган
1к.ч. мокри хлебни трохи
1к.л.чубрица
1к.ч.магданоз
чер пипер
сол

за соса:

1консерва домати 700гр./за предпочитане белени/
2гл. лук нарязан на шайби
2бр. моркови нарязани на кубчета
2скл. чесън нарязани на ситно
1к.л. захар
чер пипер
сол

Приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтенцата.Оформяме малки топчета и нареждаме в намазнена тава.Слагаме във фурната и печем докато побелеят.
През това време приготвяме доматения сос.
Задушаваме лука и прибавяме нарязаните домати и моркови.Оставяме да ври докато част от течността се изпари.Добавяме нарязания чесън.Поръсваме със 1к.л. захар,чер пипер и сол.Заливаме кюфтенцата.
Доливаме още малко гореща вода и оставяме ястието да се пече.
Поръсваме с магданоз.

01 май 2010

Сладкиш "Република"

Продукти:

3бр. яйца
1/2п. краве масло
1ч.ч.захар
1ч.ч. извара
1ч.ч.прясно мляко
60мл портокалов сок
2 3/4ч.ч. бяло брашно
2с.л. тъмно какао
1/2к.л. есенция от ром
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
3бр. десерт "Република"

шоколадов сос:

40гр. краве масло
3/4к.ч. захар
3с.л. какао
70мл прясно мляко

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 1ч.ч.захар и 1/2п. краве масло до побеляване.Прибавяме последователно 1ч.ч. извара и едно по едно 3бр. яйца до получване на хомогенна смес.Добавяме към получената кремообразна маса 1ч.ч.прясно мляко,60мл портокалов сок и 1/2к.л. есенция от ром.В купа смесваме 2 3/4ч.ч. брашно със 1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.
Объркваме със течните съставки.Отделяме 1/3 от кексовата смес и объркваме с 3с.л. какао.
Нарязваме десертите "Република" на малки парченца.Разпределяме в бялата и какаовата смес и леко объркваме.
Застиламе тавичка с хартия за печене.С лъжица правим купчинки от бялата смес като оставяме разстояние помежду им.На празните места запълваме с какаовата смес.С помощта на дървено шишче правим леки кръгообразни движения по цялата тавичка.
Получават се светли и кафеви кръгообразни ивици.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото останат няколко трошички.
През това време приготвяме шоколадовия сос.
Загряваме 70мл прясно мляко,3/4к.ч.захар,3с.л. какао и 40гр. краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
След като изстине нарязваме сладкиша на квадрати.
При сервиране заливаме със шоколадов сос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Царевични питки с мак

Продукти:

2бр. яйце/100мл
130мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
1ч.л горчица
1к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/4ч.ч.царевично брашно
2ч.ч.бяло брашно
5с.л. пшеничено нишесте
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък и няколко капки зехтин за намазване
маково семе за поръсване

Приготвяне:

Продуктите се слагат в описаната последователност в машина за хляб.Пускат се на програма "месене".Получава се меко еластично тесто.Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност.Разделяме на 10топчета.От всяко оформяме фитил и оформяме по този начин .Подвиваме краищата и прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме с маково семе.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB