26 декември 2010

Кадаиф със сметаново-ванилов крем


Продукти:

1 опаковка кадаиф
800гр. захар
800мл вода
3/4к.ч. вода
3/4к.ч. разтопено краве масло
1п. ванилия
1ч.ч. натрошени орехи
1ч.л. настъргана лимонова кора
3с.л. изцеден лимонов сок

за крема:

300мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия/40гр./
300мл растителна сладкарска сметана

Приготвяне:

Нареждаме кадаифа в подмазана с растителна мазнина тавичка.Напръскваме с 3/4к.ч. вода и 3/4к.ч. разтопено краве масло.Поръсваме с 1ч.ч. натрошени орехи.Слагаме тавичката в загрята фурна и печем до порозовяване.
Оставяме да се охлади.
Възвираме 800мл вода и слагаме в нея 800гр. захар.Оставяме да ври 10мин.Прибавяме 1п. ванилия,1ч.л. настъргана лимонова кора и 3с.л. изцеден лимонов сок.Оставяме леко да се охлади.Заливаме кадаифа с горещия/но не врящ / захарен сироп.Покриваме с хартия и кърпа.Оставяме така докато изстине.

на крема:

Млякото се сварява със захарта.Добавя се разтворения пудинг към млякото и се бърка до сгъстяване.Оставя се да изстине като непрекъснато бъркаме с лъжица.
Разбива се 300мл сладкарска сметана със миксер, докато стане пухкава смес.След това постепенно прибавяме /бърка се с лъжица/ към изстиналия пудинг.
Шприцоваме върху кадаифа.

1к.ч.=10омл.
1ч.ч.=200мл.

Идеята от тук

21 декември 2010

Слънчева награда

Получаването на награди винаги е голяма радост за мен.Вниманието ми носи много хубави емоции и желание за нови такива.Наградата от Сабина
изключително много ме зарадва.Получена преди Коледа тя означава много за мен.Благодаря ти Сабина за вниманието и позитивното отношение.
Както всички други награди и аз трябва да предам тази награда на други кулинарни блогове.Ето и моя избор:

Ваня
Danyela
Таня
Тони
Станимира

Ани
Зиче
The paranoid is never entirely mistaken
Eoc
ladybug
Аелис


Весели празници!

19 декември 2010

Ръжени питки с кашкавал


Продукти:

380мл прясно мляко
1бр. яйце
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
2ч.ч. ръжено брашно
4ч.ч. бяло брашно
2ч.л. суха мая

1бр. белтък с няколко капки зехтин за намазване

кашкавал нарязан на кубчета според броя на питките
сусам за поръсване

Приготвяне:

Замесваме тесто с 380мл прясно мляко,1бр. яйце
1ч.л. сол,1/2ч.л. захар,2ч.ч. ръжено брашно,4ч.ч. бяло брашно и 2ч.л. суха мая.Оставяме да почине 10-15мин.Оформяме фитил и нарязваме на равни части според желанието ни за големината на питките.От всяка част оформяме топче в средата на което сме сложили парче кашкавал.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин белтък.Поръсваме с бял и черен сусам.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

18 декември 2010

Арменски сладки

Продукти:

1к.ч. вода
1к.ч. растителна мазнина
1к.л. хлебна сода
щипка сол
1 1/2ч.ч.брашно около
локум и орехи
пудра захар за овалване

Приготвяне:

Слагаме водата и олиото да заврят и след това прибавяме 1к.л. хлебна сода и щипка сол. Махаме сместа от котлона, прибавяме брашното наведнъж и бъркаме с дървена лъжица,докато тестото се отдели от стените на съда.Оставяме да се охлади.
Оформяме дълъг фитил и разделяме на 18-20 части.Всяка една разстиламе на малка питка върху дланта и в средата поставяме парченце локум и орех .Оформяме топче.Нареждаме в тавичка върху хартия за печене. Печем на докато порозовеят.
Още топли ги овалваме обилно в пудра захар.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е от блога на Берина,но след като ги видях и при Пепи ,не можеше да не ги направя и аз.......бързи,лесни и икономични.
Дозата е за една тава.

15 декември 2010

Меденки от "Медовик"


Продукти:
2 бр. малки яйца
1к.ч. захар
60 г краве масло
40мл растителна мазнина
4 ч.ч. брашно
1к.ч. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. канела
настъргана лимонова кора

шоколадова глазура:

100гр. натурален шоколад
краве масло/колко голямо бобено зърно


Приготвяне:

Смесваме 1к.ч. мед с 1 ч.л. сода бикарбонат и варим на тих огън около 2-3мин.,докато придобие кехлибарен цвят.Оттегляме сместа от огъня и прибавяме 60гр. краве масло и40мл растителна мазнина .Бъркаме докато се разтопи маслото.Оставяме леко да се охлади.Разбиваме 2бр. яйца с 1к.ч. захар и прибавяме към сместа.Поръсваме с 3 3/4ч.ч. брашно.Замесваме меко тесто.Ако е необходимо добавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно.Прибираме в хладилник за 1час да се охлади.Разделяме тестото на две.Едната половина прибираме отново в хладилни,а от другата оформяме топчета.
Застиламе тавичка с хартия за печене и нареждаме топчетата.
Печем в загрята фурна.
През това време правим другите топчета.
Може да поръсите с натрошени орехи или след като изстинат да потопите в шоколадова глазура.

Приготвяне на глазурата:

Разтопяваме шоколада и кравето масло на водна баня в плитък съд.Оттегляме от огъня.Със шпатула бъркаме във форма на цифрата "8".Когато започне да се втвърдява,връщаме за да разтопим отново.Отново оттегляме и бъркаме по същия начин.
Това се прави,за да няма мехурчета в шоколада и за да има гланц.
Потапяме една по една меденките и нареждаме върху хартия за печене за да се стегне глазурата.

1к.ч.=100гр
1ч.ч.=200гр.

За приготвянето на тези меденки използвах рецептата за Медовик за един час /с някои промени/

11 декември 2010

Питки с печен лук и сирене


Идеята за тези лучени питки е от блога на Габи.Благодаря ти мила за вкусното предложение.

Продукти:

за тестото:

2бр. яйца/110мл/
270мл хладко прясно мляко
4 1/2ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая
1/2к.л. захар
2к.л. сол

за плънката:

3-4бр.големи глави стар лук
3-4с.л. зехтин
1ч.ч. сирене

краве масло за намазване на корите
1бр. жълтък с няколко капки зехтин за намазване отгоре

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме лука на шайби.Слагаме в тавичка и поръсваме със зехтин и сол.Объркваме.Печем в загрята фурна до леко порозовяване по краищата на лука.Оставяме да изстине.
От продуктите за тестото омесваме меко нелепнещо тесто.Оставяме да почине 10-15мин.Разделяме на две.
Разточваме всяка топка на правоъгълник с размери 20см на 30см.Намазваме с меко краве масло.Поръсваме с половината печен лук и половината сирене.Завиваме на руло.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Нарязваме на парчета според желанието.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Намазваме с краве масло и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Шоколадови безсъници или "Шоколадов сладкиш с конфитюр от печени сливи

Вчера шоколадовата феерия на Мира не ми даде мира и след като не успях да заспя реших да направя нещо шоколадово.Комбинацията от шоколад и сини сливи е една от любимите ми.Импровизирах и ето резултата......

Продукти:

1 1/2ч.ч. течна сметана/300мл/
130гр. натурален шоколад
1ч.ч. захар
80гр. меко краве масло
4бр. малки яйца/200мл/
1к.ч. какао
2 3/4ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
щипка настърган карамфил
1б. от 400гр. печени сливи на фурна/конфитюр/

за заливката:

100мл течна сметана
50гр. натурален шоколад

Приготвяне:

Загряваме 1 1/2ч.ч. течна сладкарска сметана и изсипваме 130гр.натрошен натурален шоколад.Оттегляме от огъня и бъркаме докато шоколада се разтопи.Оставяме настрана да се охлади.
Разбиваме 1ч.ч. захар с 80гр. меко краве масло и добавяме едно по едно 4бр.малки яйца/200мл/.Към яйчната смес прибавяме шоколадовата сметана и 1к.ч. тъмно какао и объркваме.В купа смесваме 2 3/4ч.ч. брашно,1п. бакпулвер и щипка настърган карамфил.Прибавяме към яйчната смес и бъркаме до получаването на еднородна смес.
Застиламе тавичка с хартия за печене и изсипваме шоколадовата смес върху нея.Разпределяме отгоре конфитюта от печени сини сливи.
Печем в загрята фурна докато по дървена клечка бучната в средата останат 1-2трохички.
Оставяме сладкиша да се охлади и го надупчваме с вилица.
Загреваме 1к.ч. течна сметана.Оттегляме от огъня и прибавяме 50гр. горчив шоколад .Разбъркваме до разтопяването на шоколада.Ако е необходимо връщаме на огъня,като внимаваме да не заври сместа.Охлаждаме леко и заливаме сладкиша.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с размери 25см на 20см

09 декември 2010

Нежен сладкиш с тиква


Продукти:

50гр. меко краве масло
3/4ч.ч. захар
2бр. яйца/110мл./
1ч.ч. пюре от тиква
1к.ч.кисело мляко
1 1/2ч.ч. брашно
1/2к.ч. какао
1к.л. канела
1/2к.л. индийско орехче
1п. бакпулвер
щипка кардамон
орехи за поръсване

Приготвяне:

Разбиваме 50гр. меко краве масло с 3/4ч.ч. захар.Прибавяме едно по едно 2бр. яйца при непрекъснато бъркане.Добавяме 1ч.ч. пюре от тиква и 1к.ч. кисело мляко.Объркваме добре.
В купа смесваме брашното с 1п. бакпулвер,1к.л. канела,1/2к.л. индийско орехче и щипка кардамон.Прибавяме към тиквената смес.Объркваме внимателно и разделяме на две.Към едната половина прибавяме 1/2к.ч. какао.Разбъркваме и изсипваме в подмазана тавичка.Отгоре изсипваме светлата смес.С помощта на вилица правим хаотични движения в тестото,така че част от какаовата смес да се покаже отгоре.Поръсваме с орехи.
Печем в загрята фурна.
Когато проверяваме дали е изпечен този сладкиш по дървената клечка трябва да има "трохички".

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 20см на 20см.

07 декември 2010

Шоколадов сладкиш с карамелизирани банан


Продукти:

1п. краве масло
3/4ч.ч. захар
3бр. яйца
1ч.ч. прясно мляко
1к.ч. сок от мандарина
1к.ч. течна сметана
3/4ч.ч. какао
2 1/2ч.ч брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

за ваниловия пудинг:

1бр. крем ванилия без варене на д-р Йоткер
400мл сварено прясно мляко
1к.л. ванилия

карамелизирани банани:

3бр. банани
1ч.ч. захар
200мл течна сметана


Приготвяне:

Приготвя се ваниловия крем според указанията на опаковката.
Крамелизира се захарта.Прибавят се бананите и се оставят за 8-10мин. в карамела докато леко омекнат и се карамелизират.Добавя се сметаната и се вари докато карамела се разтвори и се получи гъст сос.
Смесваме пудинга с карамелизираните банани и оставяме да изстине.

Разбиваме 1п. краве масло с 3/4ч.ч. захар.Добавяме едно по едно яйцата,1ч.ч. прясно мляко
1к.ч. сок от мандарина,1к.ч. течна сметана и 3/4ч.ч. какао.Объркваме 2 1/2ч.ч брашно
1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Добавяме внимателно към яйчната смес и разбъркваме.
Застиламе тавичка с хартия за печене.Изсипваме 1/2 от сместа.С лъжица разпределяме крема с карамелизираните банани.Отгоре заливаме с останалата смес.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

06 декември 2010

Скумрия с доматен сос и орехи


Продукти:

8бр. филета от скумрия

1 стрък праз нарязан на парченца
1 консерва белени домати
100гр. натрошени орехи
2-3 скилидки чесън
1 връзка магданоз/нарязан/
чер пипер
сол

сока от един лимон
лимонови резени

Приготвяне:

Измиваме и обтриваме филетата с лимонов сок.
Запържваме праза и прибавяме нарязаните на кубчета домати.Оставяме да ври около 15мин.Прибавяме нарязания на дребно чесън,орехи,магданоз,чер пипер и сол.Объркваме.
Намазваме тавичка с растителна мазнина.Нареждаме четири филета скумрия с кожата надолу.Покриваме със сместа.Покриваме с останалите три филета.Покриваме с кръгчета лимон.Поставяме в набрашнен плик за печене.Заливаме с останалата смес.Нареждаме кръгчета лимон.Завързваме плика.Правим няколко малки отвора на плика.Доливаме малко вода в тавичката и печем във фурна.

В тази рецепта използвах доматения сос с който правя пълнен шаран.

Ръжени питки с майонеза


Продукти:

1бр. яйце
70гр. майонеза
240мл хладко прясно мляко
1 1/2ч.л. сол
1/2к.л. захар
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
3ч.ч. бяло брашно
2ч.л. суха мая

1бр. белтък и няколко капки прясно мляко

Приготвяне:

От посочените продукти омесваме меко нелепнещо тесто.
Оставяме да почине 10мин. завито с кърпа.
Оформяме малки топки и нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Разбъркваме 1бр. белтък с няколко капки прясно мляко.Намазваме топчетата.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

27 ноември 2010

Пилешко къри със спанак и картофи


Продукти:

4бр. пилешки филета
1к. домати на кубчета/400гр./
200гр. спанак
4-5бр. картофи нарязани на кубчета
1гл. стар лук нарязан на шайби
2скл. нарязан чесън
2ч.л. къри
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета и оставяме да се отцедят.Обтриваме със сол и чер пипер.Запържваме в растителна мазнина докато побелеят.Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме нарязаните на кубчета картофи и лук.Накрая добавяме нарязания чесън за 1мин.
Прехвърляме пилето и останалите продукти в тавичка.Прибавяме 1консерва домати на кубчета/400гр./ и 1ч.ч. пилешки булон.Поръсваме с 2ч.л. къри и сол.Поставяме тавичката в загрята фурна.Около 15мин. след като заври ястието прибавяме и измития и нарязан на ивички спанак.Оставяме ястието да се запече до готовност.
Сервираме поръсено с магданоз.
Кеми има чудесно предложение за това ястие.

Пай с ябълки и червени боровинки

разрез

Продукти:

60гр. маргарин
1к.ч. захар
1бр. яйце/голямо/
1с.л. прясно мляко
1к.ч. брашно
1к.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

2бр. ябълки нарязани на резени
30гр. сушени червени боровинки

за топинга:

40гр. краве масло
1/2к.ч. фини овесени ядки
1/2к.ч. брашно
1к.л. канела

Приготвяне:

Разбиваме 60гр. маргарин с 1к.ч. захар.Прибавяме 1бр. яйце и 1с.л. прясно мляко при непрекъснато бъркане.Смесваме 1к.ч. брашно с 1к.л. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Объркваме и прибавяме към яйчната смес.Разбъркваме и изсипваме в тавичка върху хартия за печене.
Измиваме и нарязваме ябълките на резени.Нареждаме ветрилообразно.Нареждаме сухи червени боровинки върху тях.
В блендер слагаме 40гр. краве масло,1/2к.ч. фини овесени ядки,1/2к.ч. брашно и
1к.л. канела.Пускаме на "пулс" да се образуват "трохи".Поръсваме ябълките.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 20см.

Кашкавал на фурна със шунка и пресен лук


Продукти:

400гр. настърган кашкавал
200гр. шунка нарязана на кубчета
3стр. пресен лук/нарязан/
4бр. яйца
1ч.ч. прясно мляко
5с.л. брашно
1к.л. сол
1к.л. къри

Приготвяне:

Запържваме 3стръка пресен лук и 200гр. шунка нарязана на кубчета.
Поръсваме кашкавала с 5с.л.брашно и объркваме добре.Прибавяме запържените лук и шунка.Разбиваме 4бр. яйца и 1ч.ч. прясно мляко.Посоляваме и поръсваме с 1к.л. къри.
Заливаме останалите продукти и разбъркваме.
Намазваме тавичка с диаметър 20см. с краве масло.Изсипваме сместа в нея.Подравняваме.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1ч.ч.=200мл
Идеята е на Илианка

22 ноември 2010

Ароматно пиле с гъби и чеснови крутони

Продукти:

2бр. пилешки филета/300-400гр.
150гр. гъби
2ч.ч. чеснови крутони
ементал
1бр. яйце
1ч.ч. заквасена сметана
3/4ч.ч. прясно мляко
80-100гр. Гуада или друго твърдо сирене/кашкавал
1к.л. къри
чер пипер
сол
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на хапки.Запържваме в растителна мазнина до побеляване.Прибавяме нарязаните гъби и оставяме10-15мин.да се задуши.Добавяме 2ч.ч чеснови крутони,Гауда на кубчета,объркваме,поръсваме с 1к.л. къри,чер пипер и сол.Прехвърляме в подмазана с краве масло тавичка.
Разбъркваме яйцето,1ч.ч. заквасена сметана и
3/4ч.ч. прясно мляко в купа и заливаме пилешките хапки.Печем в загрята фурна.
Поръсваме с магданоз

21 ноември 2010

Сметаново пиле с гъби


Продукти:

600-700гр. пилешко филе
300гр. гъби
2скл. чесън нарязан на филийки
1ч.ч. заквасена сметана
1к.ч. готварска сметана
1ч.ч. пилешки бульон
1с.л. лимонов сок
брашно за овалване
магданоз за поръсване

1к.ч. бира
чер пипер
1к.л. къри
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета и разрязваме напречно на две.Заливаме с бира.Поръсваме с 1к.л. къри,чер пипер и сол.Оставяме да престоят 1час.
Потапяме от двете страни филетата в брашно и изпържваме в мазнина до побеляване.Прехвърляме в тавичка.В същата мазнина запържваме филийките чесън за 1 минута и прибавяме измитите и нарязани на две гъби.Поръсваме с 1с.л. лимонов сок.Оставяме гъбите леко да се задушат.Прехвърляме в тавичката при пилешките филета.
Объркваме 1ч.ч. заквасена сметана с 1к.ч. готварска сметана ,1ч.ч. пилешки бульон и останалата марината.Заливаме продуктите в тавичката.
Печем в загрята фурна до сгъстяване на соса.Поръсваме с магданоз.

06 ноември 2010

Ароматни питки с гауда

Продукти:

160мл прясно мляко
1к.л. сол
1/2к.л. захар
1ч.л. суха мая
1к.ч. брашно

1бр. яйце
1к.ч. настъргана Гауда
2 1/2ч.ч. брашно

60гр. маргарин
1скл. счукан чесън
1с.л. мащерка
1к.ч. нарязан на ситно магданоз

Приготвяне:

Смесваме 160мл хладко прясно мляко с 1к.л. сол,
1/2к.л. захар,1ч.л. суха мая и 1к.ч. брашно.Объркваме и оставяме докато сместа удвои обема си.Прибавяме 1бр. разбито яйце,1к.ч. настъргана Гуада и 2 1/2ч.ч. брашно.Замесваме меко тесто.Оставяме да почине 10мин. завито с кърпа.
Разделяме на 8 равни части.Оформяме малки топки и нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Разбъркваме 60гр. маргарин с 1скл. счукан чесън,1с.л. мащерка и 1к.ч. нарязан на ситно магданоз.
Леко притискаме с пръст питките в средата и поставяме ароматния маргарин.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

01 ноември 2010

Пълнено пилешко филе с фъстъчена коричка

Продукти:

4бр. пилешки филета/около 800-900гр./
1к.ч. едро смлени фъстъци
11/2ч.ч. смлян корнфлекс
1ч.ч кисело мляко
1к.ч. майонеза
1ч.л. горчица
150гр. кашкавал
150гр.шунка или пушено св. филе
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета и разрязваме напречно почти до края.Отгръщаме и поръсваме със чер пипер и сол.
Разделяме кашкавала и шунката на четири.
В средата на всяко филе поставяме по едно парче шунка и кашкавал.Загръщаме.
Смесваме майонезата с кисело мляко и 1с.л. горчица.
В купа объркваме смлените фъстъци и корнфлейкс.
Овалваме обилно всяко филе в млечната смес и овалваме в сухата смес.Притискаме откъм разрязаната страна.Нареждаме в подмазана тавичка.Печем в загрята фурна до готовност.

Страта с пилешко и зеленчуци

Продукти:

2бр. пилешко филе/сварено или печено/
3бр.сварени картофа/нарязани на кубчета/
2бр. червени чушки/нарязани на ленти/
2бр. домати нарязани на кръгчета/
1бр. лук нарязан на едро
2скл. чесън/нарязани/
растителна мазнина
мащерка
чер пипер
сол

4бр. яйца
1ч.ч. готварска сметана
1ч.ч. настърган на едро кашкавал
1к.ч. нарязан магданоз

Приготвяне:

Загряваме растителната мазнина и запържваме лука в нея.Прибавяме чесъна и след 1-2мин. нарязаната червена чушка.След няколко минути добавяме картофите и нарязаното пилешко филе.Изчакваме леко да се запържат и поръсваме с мащерка,чер пипер и сол.Разбъркваме.
Намазняваме тавичка с краве масло.Изсипваме сместа в нея.Нареждаме кръгчета домати отгоре.
Разбиваме 4бр. яйца.Прибавяме 1ч.ч. готварска сметана или прясно мляко.Поръсваме с магданоз и заливаме ястието.
Печем в сгорещена фурна около 20мин.Поръсваме с настърган кашкавал и оставяме да се запече до порозовяване.
Идеята за това ястие е на Юлия.

29 октомври 2010

Есенно........медал от тиква

Преди няколко дни Ели ме зарадва със вниманието си към мен.Днес с изненада установих,че и Краси се присъедини към нея.Благодаря ви за приятелското отношение към мен.
Едно от условията е да се напише рецепта за приготвянето на тиквата.
Тиквата беше купена надлежно още когато видях присъдения ми от Ели тиквен медал.Една част беше оползотворена за мъфини с тиква/дори не успях да ги опитам/.Прилежно направих сладкиш с тиква,орехи и стафиди ,който много се хареса и днес реших да направя и останалата тиква.Приготвих крем и когато реших да правя снимки ооо........няма крем.
По тази причина ще напиша само рецептите с тиква,които съм публикувала в блога.
Сладкиш с тиква,орехи и стафиди

Постни мъфини с тиква

Сладки с тиква и шоколад

Пюре от тиква за сладкиши и бисквити

Шоколадови бонбони с тиква

Тиквен кейк с орехи и стафиди

Сиропиран тиквеник

Меки тиквени сладки с овесени ядки и портокалови корички

Трябва да отговоря и на няколко въпроса:

Любим автор?

Всъщност имам любими книги,които препрочитам отново и отново.На много малко автори ми харесва цялостното творчество.Трудно ми е да напиша всички,които харесвам Елин Пелин,Чудомир,Хемингуей,Зола са сред тях.

Какво ме вълнува?

Бъдещето на децата и семейството ми.Все повече се усещам,че се вълнувам от неща,които зависят от мен и мога да променя.Останалите.....отминавам.

Мразя ?!

Омраза?Изпитвам страх да мразя,за да не намразя себе си.

Сега идва ред на най-трудния момент.....да избера 7 блога,на които да предам тиквения медал.Всъщност това може би е и основната причина да се забавя толкова много.Ето ги и тях:

Лулу
Кали
lamartinia
Вероника
Ина
Пепи
Райна

P.S.По неизвестни причини не мога да публикувам повече от една снимка.


Пиле с доматен сос и маслини

Продукти:

2 бр. пилешки гърди
1ч.ч. нарязан на едро лук
2 скл. чесън, нарязани на ситно
2ч.ч. нарязани на кубчета домати от консерва
растителна мазнина или зехтин
1 супени лъжици ситно настъргана лимонова кора
1 чаена лъжица сух риган
чер пипер
сол
магданоз за гарниране
13-14бр.черни маслини без костилки


Приготвяне:

В силно загрят тиган запържваме пилешките гърди докато леко порозовеят.Изваждаме и поставяме в чиния.
Запържваме лука.Прибавяме нарязания на ситно чесън.След 1-2мин. заливаме с нарязаните на кубчета домати.Поръсваме с чер пипер,лимонова кора,риган и сол.Разбъркваме и поставяме пилешките гърди в сместа.Покриваме с капак и оставяме да къкри до готовност на пилешкото месо.Около 5мин. преди да оттеглим ястието от котлона прибавяме и маслините.При поднасяне поръсваме с магданоз.

Идеята за това ястие е на Лати.
Благодаря и за чудесната рецепта!

28 октомври 2010

Сладкиш с тиква,орехи и стафиди


Продукти:

60гр. меко краве масло
1/2ч.ч. мусковадо
1/2к.ч. захар
1ч.ч. сварена и намачкана тиква
3бр. белтъци
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка смлян карамфил
щипка индийско орехче
1к.ч. орехи
1к.ч. стафиди

чаени бисквити

Приготвяне:

Разбиваме кравето масло с 1/2ч.ч.мусковадо .Прибавяме 1ч.ч. сварена и намачкана тиква и разбъркваме.Объркваме белтъците с 1/2к.ч. захар и леко ги затопляме на водна баня.Разбиваме ги на сняг.Прибавяме към тиквената смес.В купа смесваме 1 1/2ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер,
1ч.л. канела,щипка смлян карамфил и щипка индийско орехче.
Внимателно добавяме към течните съставки до получаване на еднородна смес.Поръсваме орехи и стафиди.Разбъркваме.
На дъното на малка тавичка нареждаме чаени бисквити.Изсипваме сместа и подравняваме.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч. =200мл
Тавичка с размери 20см на 20см

15 септември 2010

Сочни пилешки гърди с хрупкава билкова коричка




Продукти:

4бр. пилешки гърди/около 900гр./
1ч.ч. кисело мляко
2с.л. майонеза
1скл. счукан чесън
120гр. сухо картофено пюре на люспи
1с.л. босилек
1к.л. червен пипер
1к.л. къри
1к.л. сол
чер пипер
щипка розмарин

Приготвяне:

Смесваме 1к.ч. майонеза с 1ч.ч. кисело мляко и 1скл. счукан чесън.Объркваме добре.
В купа объркваме картофените люспи с подправките.
Намазняваме тавичка със зехтин.
Потапяме пилешките гърди в киселото мляко и майонезата и след това овалваме в сухата смес.
Нареждаме в тавичка.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
От време на време . с лъжица обливаме пилешките гърди с горещата мазнина.

11 септември 2010

Шоколадово -кокосов кейк с майонеза


Продукти:

за какаовата смес:

2бр. яйца
1к.ч. захар
1/2кутия/от 200гр./майонеза
100мл бътърмилк
4с.л. тъмно какао
1ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
ванилия

за кокосовата смес:

1бр. яйца
1к.ч. захар
1/4кутия/от 200гр./майонеза
100мл бътърмилк
4с.л. кокосови стърготини
1ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

Разбиваме 2бр. яйца с1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме последователно 1/2кутия/от 200гр./майонеза,100мл бътермилк и 4с.л. тъмно какао.Объркваме 1ч.ч. брашно,1 1/2ч.л. бакпулвер и ванилия.Прибавяме към какаовата смес и объркваме.
В друга купа разбиваме 1бр. яйца с1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме последователно 1/4 кутия/от 200гр./майонеза и 100мл бътермилк. Объркваме 1ч.ч. брашно,1 1/2ч.л. бакпулвер и ванилия.Прибавяме към яйчната смес.Поръсваме с кокосови стърготини и объркваме добре.
Намазняваме тавичка с диаметър 20см и височина 10см.
Изсипваме какаовата смес и подравняваме.С лъжица разпределяме кокосовата смес върху какаовата,като първо я разпределим по края и след това покрием останалата част.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

23 август 2010

Летни награди



В разгара на лятото получих няколко невероятни награди .Приемам ги с вълнение и благодарност.Първите две са от
Ина.
Искрени благодарности за приятелския жест.За мен е удоволствие да посещавам блога ти,а наградата много ме зарадва.













Следващите две награди са от Lety.Зарадва ме вниманието ти към моя блог.Радвам се когато те посещавам от вкусните предложения,които намирам в блога ти.














От своя страна искам да предам наградите на :

Вероника,Диди , Мони ,Станимира ,
LaMartinia
Лулу
Nana
Kali

22 август 2010

Мъфини с кашкавал и майонеза

Разрез

Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. майонеза
1к.ч. кисело мляко
210мл прясно мляко
11/2ч.ч. настърган кашкавал
2 1/4ч.ч. брашно
1к.л. сол
1ч.л. бакпулвер
риган за поръсване

Приготвяне :

В купа объркваме 2бр. яйца,1к.ч. майонеза,
1к.ч. кисело мляко и 210мл прясно мляко.Поръсваме с 11/2ч.ч. настърган кашкавал и разбъркваме.
В друга купа смесваме 2 1/4ч.ч. брашно,1к.л. сол и 1ч.л. бакпулвер.
Прибавяме сухите съставки към мокрите. Объркваме и разпределяме във намазнени предварително форми.Поръсваме със риган.Печем в загрята предварително фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха..

1ч.ч.=200мл.
1к.ч.=100мл.

24 юли 2010

Крамбъл с пъпеш и овесени ядки


Продукти:

1бр. малък пъпеш/обелен и нарязан на парчета/
1к.ч. захар
80гр.краве масло
1к.ч. бананов сладолед или сладкарска сметана
1ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч. портокалови корички
1к.ч. стафиди
1ч.л. канела

Приготвяне:

Намазваме тавичка с краве масло.Смесваме 1ч.ч. фини овесени ядки с 80гр. краве масло и 1к.ч. захар.Объркваме добре.Прибавяме 1к.ч. бананов сладолед или сладкарска сметана,1к.ч. портокалови корички,1к.ч. стафиди и 1ч.л. канела.
С едната половина поръсваме нарязания пъпеш и разбъркваме.Изсипваме в тавичката.С останалата половина поръсваме пъпеша.
Печем в загрята фурна до леко порозовяване.

19 юли 2010

Пудингови кексчета с манго /без глутен


Продукти:

2бр. яйца/малки
1к.ч. захар
100гр. меко краве масло
150мл сок от манго
100гр. настърган шоколад
1п. шоколадов пудинг/царевично нишесте/
1ч.ч. оризово брашно
1к.ч. портокалови корички
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Разбиваме 100гр. краве масло с 1к.ч. захар.Прибавяме едно по едно 2бр. яйца.Добавяме настъргания шоколад и разбиваме 2-3мин.Прибавяме 140мл сок от манго и разбъркваме.В купа смесваме 1п. шоколадов пудинг/царевично нишесте/,
1ч.ч. оризово брашно с 1п. бакпулвер и
1к.л. ванилия.Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме във формички за кексчета или мъфини.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Labrex има чудесно предложение за пудингови мъфини.`

11 юли 2010

Пилешко руло с наденица

Продукти:

2бр. големи пилешки филета/пеперуди/
2бр.по-тънка сурово-пушена наденица
100гр.кашкавал нарязан на ленти
1к.ч. майонеза
1к. кисело мляко
2с.л. лимонов сок
2к.л. мащерка
чер пипер
сол
10-12малко картофчета

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета.Разрязваме отвътре навън напречно и отгръщаме.Леко начукваме.Поръсваме със мащерка,чер пипер и сол.Нареждаме наденицата и кашкавала.Завиваме и захващаме с дървени клечки или завиваме с конец.
Подмазваме тавичка с мазнина и нареждаме филетата със "шева" надолу.Отстрани попълваме с картофчета.
Запичаме във фурна до побеляване на месото.
Разбъркваме 1к.ч. майонеза с 1к. кисело мляко/350гр./,2с.л. лимонов сок и 2с.л. мащерка.Заливаме филетата и картофите.
Печем до порозовяване.

Тук също има чудесно предложение.

Пияни патладжани с наденица


Продукти:

3бр. патладжани
1бр. домат нарязан
2-3стр. пресен лук
1п. сурово-пушена наденица
1ч.ч. бира
2скл. чесън нарязани
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. риган
сол

Приготвяне:

Измиваме патладжаните.Изрязваме капаче във форма на капка.Издълбаваме с лъжичка месестата част и нарязваме на ситно.Посоляваме и заливаме с 1ч.ч. бира.Оставяме за около 30мин.
Измиваме и обтриваме със сол издълбаните патладжани.Напълваме с вода и оставяме за 30мин.
Изсипваме водата,измиваме патладжаните и нареждаме в подмазана тавичка.
Слагаме в сгорещена фурна за да омекнат.

Запържваме нарязания лук.Отцеждаме от бирата парченцата патладжан и прибавяме към него.Слагаме и нарязания домат.Запържваме до омекване на патладжаните.Прибавяме нарязаната наденица,1к.ч.магданоз,2скл. чесън,1к.л. риган и сол.Объркваме.
С тази смес пълним патладжаните и връщаме отново във фурната.
Печем до готовност.
Идеята да използвам бира при направата на това ястие е от тук.

08 юли 2010

Типови питки с ленено брашно


Продукти:

50мл хладко прясно мляко
1к.л.захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

за тестото:

1бр.яйце
150мл.прясно мляко
200мл хладка вода
1/2п. майонеза
200гр. ленено брашно
2 3/4ч.ч. типово брашно
1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно

1белтък и няколко капки зехтин за намазване
ленено семе за поръсване


Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета и увеличи/2-3пъти/ обема си.
Разбъркваме 1бр. яйце.Прибавяме към 1/2п. майонеза.Доливаме 150мл.прясно мляко и
200мл хладка вода.Разбъркваме.Смесваме 200гр. ленено брашно,2 3/4ч.ч. типово брашно и 1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно.Прибавяме почти всичкото брашно към течните съставки и замесваме тесто.Остатъка от брашното ни служи за измесване на тестото докато се получи меко,почти не лепнещо тесто.
Разделяме на осем и оформяме топчета.
Намазваме с разбъркан с няколко капки зехтин белтък.Поръсваме с ленено семе.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Шоколадови кексчета Tutti Frutti / без глутен


Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. мусковадо
1/2п. краве масло/60гр./
170мл плодов коктейл Tutti Frutti /сок/
1с.л. Бейлис
100гр. натурален шоколад
1 3/4ч.ч. оризово брашно
1к.ч. бадемово брашно
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Разтопяваме шоколада на водна баня.
Разбиваме 1/2п. краве масло с 1к.ч. мусковадо.Прибавяме едно по едно две яйца,170мл плодов коктейл/сок/ и 1с.л. Бейлис.Прибавяме тази смес към разтопения шоколад.Объркваме добре.
Смесваме 1 3/4ч.ч. оризово брашно с 1к.ч. бадемово брашно,1к.л. ванилия и 1п. бакпулвер.Объркваме внимателно.Разпределяме във формички за кексчета или мъфини.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото останат една-две трошички.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

07 юни 2010

Сочни печени кюфтета със соев сос на фурна


Продукти:

600гр. мляно месо/свинско,телешко-50:50/
1бр. яйце
1глава лук/ настърган или нарязан на ситно/
1к.ч. смлян сухар
100мл ледено студена вода
1к.ч.магданоз
1/2к.л. кориандър
щипка джинджифил
чер пипер
сол

4с.л. соев сос
4с.л. растителна мазнина

Приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтетта.Оформяме топчета.Оставяме в хладилник за 30мин.Разбъркваме енергично 4с.л.соев сос и 4с.л.растителна мазнина.Потапяме едно по едно кюфтетата в соса и нареждаме в тава.Обливаме с останалия сос.Печем в загрята фурна.
Идеята за мариноване в соев сос....тук.

04 юни 2010

Медени кексчета с банан и канела



Продукти:

1бр яйце
1к.ч. захар
50 г краве масло
150мл прясно мляко
11 /2 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
1бр. голям банан пюриран
1к.л. канела

Приготвяне:

Смесваме 3с.л. мед с 2 ч.л. сода бикарбонат и варим на тих огън около 2-3мин.,докато придобие кехлибарен цвят.Оттегляме сместа от огъня и прибавяме 50гр. краве масло.Бъркаме докато се разтопи.Разбиваме 1бр. яйце с 1к.ч. захар и прибавяме към сместа.Добавяме 150мл прясно мляко и 1бр. пюриран голям банан.Поръсваме с 1 1/2ч.ч. брашно и 1к.л. канела .Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Вместимост на формите 70мл.

31 май 2010

Соленки с топено сирене

Продукти:

2бр. яйца
1п. краве масло
180гр. топено сирене
100мл айран
3 1/2ч.ч. брашно
сол
1п. бакпулвер

жълтък за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1п. краве масло и 1ч.ч. брашно.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Прибавяме 180гр. топено сирене и 2бр. яйца.Пускаме блендера докато се получи хомогенна смес.Изсипваме в купа и прибавяме 100мл айран.Разбъркваме добре.Смесваме 2 1/2ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер и сол.Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около 30мин.
Разделяме тестото на три.Едната част
разточваме/през това време другото тесто се съхранява в хладилник/ във форма на правоъгълник с дебелина 5мм.и изрязваме кръгчета.Намазваме със жълтък кръгчетата.Поръсваме със сусам.
Печем в загрята фурна.
По същия начин приготвяме и другата половина от тестото.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

23 май 2010

Шоколадов сладкиш с пияни круши


Продукти:

3бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. мусковадо
200гр. сирене "Филаделфия"
1к.ч. заквасена сметана
80мл разтопено краве масло
2ч.ч. брашно
2с.л. коняк
1к.ч. настъргана круша
1п. бакпулвер
3с.л. какао

Приготвяне:

Смесваме 1к.ч. настъргана круша с 2с.л. коняк и оставяме да престои 20мин.Разбиваме 200гр. сирене "Филаделфия" с 1к.ч. захар и 1к.ч. мусковадо.Прибавяме 3бр. яйца едно по едно,80мл разтопено краве масло и 1к.ч. заквасена сметана.Прибавяме настъргана круша и объркваме добре.В купа смесваме 3с.л. какао,2ч.ч. брашно и 1п. бакпулвер.Прибавяме към яйчната смес и объркваме леко с лъжица до получаване на еднородна смес.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

20 май 2010

Тиквички огретен


Продукти:

3бр. тиквички
3-4стр. пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене
3бр. яйца
1 1/2ч.ч. кисело мляко или 1ч.ч.готварска сметана
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч. нарязан копър
2скл. чесън /нарязан на ситно/
чер пипер
1к.л. сол

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме тиквичките на шайби.Объркваме с нарязания пресен лук,нарязан чесън,чер пипер,сол и мазнина.Запичаме във фурна.
Прехвърляме в малка тавичка.Заливаме със яйчната смес.Запичаме до порозовяване.
Може да се сервира с подлучен млечен сос.
Разбиваме 3бр. яйца с 1 1/2ч.ч. кисело мляко.


Идеята от тук

За един нов живот

Днес моята кръщелница се сдоби с едно прекрасно бебче/момиче/.Това е повода да направя Медовик за 1час на Селма.
Да бъде здрава ,щастлива и живота и да е сладък като меда в тази торта.
Обичам ви!


Продукти:


2 яйца
1к.ч. захар
100 г краве масло
11 /4 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат

за крема:

300гр. заквасена сметана
300мл прясно мляко
1п.крем без варене на д-р Йоткер
1к.ч. захар
100гр. сушени сливи без костилка
2с.л. коняк
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Смесваме 3с.л. мед с 1 ч.л. сода бикарбонат и варим на тих огън около 2-3мин.,докато придобие кехлибарен цвят.Оттегляме сместа от огъня и прибавяме 100гр. краве масло.Бъркаме докато се разтопи.Разбиваме 2бр. яйца с 1к.ч. захар и прибавяме към сместа.Поръсваме с 1 1/4ч.ч. брашно.Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Застиламе тавичка с хартия за печене и прехвърляме сместа.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на крема:

Приготвяме крема без варене според указанията на опаковката.Объркваме с 300гр. заквасена сметана и 1к.л. ванилия.Разделяме крема на две.В едната половина слагаме нарязани сушени сливи,предварително поръсени с 2с.л. коняк.

Покриваме блата с крема със сливи и отгоре шприцоваме останалия крем.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тортата е с диаметър 20см.
Предложението е на Селма.

Млечни ръжени питки с тиквено семе


Продукти:

200мл прясно мляко
70мл вода
50мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
2ч.ч.типово брашно
1/2к.ч. смлени тиквени семки
1к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък и няколко капки зехтин за намазване
тиквено семе за поръсване

Приготвяне:

В купа слагаме 200мл прясно мляко,70мл вода,50мл растителна мазнина,1ч.ч. типово брашно,1к.л. захар,1ч.л. сол и 1 1/2ч.л. суха мая.Объркваме добре и оставяме да удвои обема си.Прибавяме 1 1/2ч.ч. ръжено брашно,1ч.ч. типово брашно и замесваме тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме 15-20мин. да се отпусне.Оформяме питки.
Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме с тиквено семе.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

19 май 2010

Шоколадов пудинг -суфле

Пудинг суфле с цитрусов аромат и печен шоколадов мус от блога на Диани са повода да направя този десерт.

Продукти:

6бр. яйца
2к.ч. захар
500мл прясно мляко
2с.л. Бейлис
2с.л. портокалов сок
1ч.л. настъргана портокалова кора
3с.л. какао
1к.ч.брашно
ванилия

Приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците и прибавяме към тях по 1к.ч. захар.Разбиваме жълтъците и 1к.ч.захар до побеляване.Прибавяме 3с.л. какао
1к.ч.брашно и разбъркваме до получаване на еднородна смес.Прибавяме 500мл прясно мляко, 2с.л. портокалов сок,1ч.л. настъргана портокалова кора,ванилия и 2с.л. Бейлис.
Разбиваме 6бр. белтъци с 1к.ч. захар на водна баня до получаване на "твърд сняг".Постепенно прибавяме към шоколадовата смес и объркваме докато се получи еднородна консистенция.
Намазваме тавичка с краве масло и поръсваме с кристална захар.Прехвърляме сместа в тавичка.
Печем на водна баня на около 170-180градуса..Водата в тавичката не трябва да завира.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, потапяме в гореща вода и обръщаме в поднос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Салата с патладжан и маслини


Продукти:

2бр. патладжан
3-4бр.печен червен пипер нарязан на ситно
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязани маслини
2-3скл. нарязан на ситно чесън
3-4с.л. зехтин
магданоз
сол

Приготвяне:

Опичаме патладжаните и оставяме в купа за около 30мин. да се отцедят.Обелваме и нарязваме на ситно.Прибавяме 3-4бр.печен червен пипер нарязан на ситно,1ч.ч. натрошено сирене,1к.ч. нарязани маслини,2-3скл. нарязан на ситно чесън,3-4с.л. зехтин,магданоз и
сол.Объркваме добре и прибираме в хладилник.

Пилешко филе със хрупкава коричка от сусамов тахан


Продукти:

4бр.пилешки филета
2бр. сухар
3с.л. сусамов тахан
2с.л. сусам
2с.л. горчица Mustard
3с.л. зехтин
2скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Смиламе сухара в блендер.Прибавяме 3с.л. сусамов тахан,2с.л. горчица Mustard,3с.л. зехтин,2скл. счукан чесън,чер пипер и сол.
Объркваме всичко до получаване на еднородна смес.Сместа не трябва да е много гъста,ако е нужно добавяме 3-4с.л. вода.Овалваме месото в сместа и оставяме 15мин. в хладилник.Подмазваме тавичка с мазнина и нареждаме пилешките филета.Покриваме с фолио.Печем около 20мин.,след което отстраняваме фолиото и оставяме да се запече.

Сервирани са с картофи по гръцки

Баба Гануш



Продукти:

2бр. патладжани
3с.л. сусамов тахан
2с.л. лимонов сок
3скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Опичаме патладжаните и оставяме покрити около 20мин. да се задушат.Обелваме и намачкваме.Прибавяме 3с.л. сусамов тахан,
и 2с.л. лимонов сок,3скл. счукан чесън,чер пипер и сол.
Объркваме добре и прибираме в хладилник.


Предложеннето е на Mentha.

13 май 2010

Запеканка с тиквички


Продукти:

3бр. яйца
1глава лук /настъргана/
3бр. тиквички/средно големи/
3бр. полусварени картофа
2бр.винервурст нарязан на парченца/сирене или пилешко месо/
1к.ч. настърган кашкавал
3с.л. брашно
2скл. нарязан на ситно чесън
чер пипер
1/2к.л. босилек
1/2к.л. риган
сол

5-6 резена домати

Приготвяне:

Настъргваме тиквичките.Оставяме да престоят 15-20мин. и отцеждаме.Обелваме полусварените картофи и настъргваме.
Смесваме в купа.Прибавяме 1глава лук /настъргана/, 3бр. разбъркани яйца,чер пипер,2скл. нарязан на ситно чесън,
1/2к.л. босилек ,1/2к.л. риган и сол.Объркваме добре.Поръсваме с 3с.л. брашно и разбъркваме.Добавяме 2бр.винервурст нарязан на парченца/сирене или пилешко месо/ и
1к.ч. настърган кашкавал и объркваме добре.Изсипваме в намазнена с краве масло и поръсена с галета тавичка.
Нареждаме резени домати.
Печем в загрята фурна.

12 май 2010

Награди




Преди две седмици получих няколко награди от Ина.Сърдечни благодарности!Зарадва ме с приятелското отношение и позитивните коментари!











ladybohem

С удоволствие предавам тези награди на :

Диди

Краси

Ани

goldy

Деси
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB