06 януари 2010

Свинско с гъби в сметанов сос



Продукти:

1кг. свинско месо без кост/бут или филе/
500гр. гъби/по възможност малки/
1ч.ч. нарязан на колелца праз или лук
11/2ч.ч. зеленчуков бульон
200мл. готварска сметана
1с.л. горчица
1ч. бяло вино
маданоз
чер пипер
сол


Приготвяне:

Измиваме и нарязваме месото на хапки.Загряваме мазнина и слагаме да се запържи месото и праза в нея.Оставяме месото да се пържи,докато побелее от всички страни.Прибавяме гъбите и объркваме.След около 10мин. прехвърляме в тавичка.В купа объркваме сметана,горчица,вино,зеленчуков бульон,чер пипер и сол.Заливаме месото и гъбите.Покриваме с алуминиево фолио и поставяме във фурната.Печем на 200 градуса.Поръсваме с магданоз преди сервиране.

Баклава с ябълки




Продукти:

8бр. кори за баница
2бр. ябълки нарязани на кубчета
2ч.ч. смлени бисквити
1ч.ч. начупени орехи
1к.ч. стафиди
1с.л. настъргана лимонова кора или портокалови корички
1ч.ч. захар
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

за захарния сироп:

1ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
1ч.л. лимонов сок
1к.л. ванилия

3/4ч.ч. разтопено краве масло за поръсване

Приготвяне:

В купа слагаме захар,орехи,стафиди,смлени бисквити,ябълки,настъргана лимонова кора или кандирани портокалови корички,канела и ванилия.Объркваме добре.
Намазваме тавичката с масло.Прегъваме едната кора на две и поставяме на дъното на тавичката.Поръсваме с масло и поставяме още една кора по същия начин.Поръсваме с разтопено масло и разпределяме 1/3 от плънката.Поставяме още де кори по същия начин и отново разпределяме част от плънката.Това се повтаря докато свършат корите и плънката.Нарязваме на квадратчета и поръсваме отново с разтопено масло.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Оставяме да изстине.
След като изстине заливаме с горещия сироп,покриваме с хартия и кърпа докато изстине.Съхраняваме в хладилник.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Пюре от тиква за сладкиши и бисквити




Продукти:

5ч.ч. настъргана тиква
1ч.ч. захар
1к.л. ванилия
1с.л. канела
1с.л. кандирани портокалови корички
1с.л. лимонов сок
щипка карамфил

орехи и стафиди по желание

Приготвяне:

Слагаме в тенджера настъргана тиква и поръсваме със захар.Покриваме с капак и оставяме на котлона докато тиквата пусне сока си/около 10-15мин./Махаме капака и оставяме да ври докато се изпари сока на тиквата.През цялото време периодично разбъркваме,за да не загори пюрето.Около 7-8мин. преди да е готово добавяме канела,ванилия,портокалови корички,лимонов сок и щипка карамфил.
Ако желаем добавяме орехи и стафиди.Още топло прехвърляме в бурканче и затваряме с капачка.Обръщаме бурканчето обратно и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Така направено пюре съм съхранявала около месец в хладилник.

Кюфтенца с картофи в сос от топено сирене




Продукти:

за кюфтенцата:

600гр. мляно месо
1бр. белтък
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан на ситно праз или лук
2с.л. нарязан магданоз
1ч.л. сол
чер пипер


1ч.ч. праз нарязан на колелца
7-8бр. картофи обелени и нарязани на големи кубчета
200гр. топено сирене
1с.л. босилек

Приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Овалваме в брашно и "изтупваме" ненужното.Изпържваме кюфтенцата от двете страни.Нареждаме в тавичка.
Прецеждаме мазнината.Добавяме още малко,ако е необходимо и запържваме нарязания праз и моркови.Заливаме кюфтетата.Добавяме гореща вода или зеленчуков бульон колкото да ги покрие.Нареждаме картофите върху тях и поръсваме с босилек.
Покриваме с алуминиево фолио.
Печем в гореща фурна.
Когато ястието е полуготово,махаме фолиото и разпределяме нарязаното топено сирене между кюфтенцата и картофите.Поръсваме с чер пипер и сол.
Оставяме да се пече докато се разтопи топеното сирене.
Поръсваме с нарязан магданоз.

Пиле с ориз,шунка и кашкавал



Продукти:

600-700гр. пилешко месо
3к.ч. ориз
1ч.ч. праз или лук нарязан на ситно
1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
400гр. пресни гъби нарязани на филийки
1ч.ч. нарязана шунка
1к.ч. царевица
1ч.ч. кашкавал на кубчета
750мл пилешки бульон
1с.л. лимонов сок
1с.л босилек
чер пипер
сол

Продукти:

Накисваме ориза за около 20мин.
Измиваме и нарязваме пилешкото месо.Запържваме праза,морковите и гъбите.Поръсваме с 1с.л. лимонов сок.Добавяме пилешкото месо и оставяме да се запържи докато побелее.В този момент ястието трябва да е само на мазнина.Прибавяме отцедения ориз.Продължаваме да пържим още десетина минути.Оттегляме и добавяме царевица,шунка,кашкавал,босилек,чер пипер и сол.Объркваме много добре и прехвърляме в тавичка.Заливаме с горещия бульон.
Печем в загрята фурна до готовност.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB