15 февруари 2010
Празеник със сирене
Продукти:
2бр. яйца/жълтъка за намазване/
220мл прясно мляко
80мл растителна мазнина
4 1/2ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
краве масло за намазване
11/2ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязан на едро праз
Приготвяне:
Запържваме нарязания праз докато омекне.Оставяме да изстине.
Смесваме брашното със сол,захар и суха мая.Разбъркваме 1бр.яйце и 1бр. белтък със прясно мляко и 1/3от растителната мазнина.Замесваме тесто.След като се оформи тестото започваме да измесваме с останалите 2/3растителна мазнина.Оставяме тестото да "почине" 10-15мин.
Разточваме тестото във форма на правоъгълник с дебелина 0.5см.Намазваме с краве масло.Разстиламе сиренето и върху него запържения праз.Завиваме на руло.Усукваме рулото и завиваме на кравай.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с жълтък,разбъркан с няколко капки прясно мляко.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Диаметър на тавичката 20-22см.
Mини "Павлова" със сметанов крем и нар
Продукти:
3бр. белтък
150гр. захар /3/4ч.ч./
3с.л. царевично нишесте
1/2к.л. стрит кардамон
2пъпки стрит карамфил
1ч.л. смлени бахар и канела
1ч.л. бял винен оцет
1/2к.л. ванилия
за крема:
1п. крем ванилия на д-р Йоткер
200мл течна сметана
300мл сварено студено прясно мляко
сока от един нар
Приготвяне:
Стриваме в хаванче или мелничка семената от кадамона,карамфила,бахара и канелата.Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме захар докато се получи твърд сняг.Поръсваме с нишесте и подправки.Разбиваме до получаването на плътна консистенция.Със лъжица или шприц оформяме в тава върху хартия за печене,така че да има вдлъбнатина в средата.Печем в загрята до 13-140гр. фурна.Получения продукт трябва да е с твърда коричка и плътна лепкава консистенция в средата.
В купа слагаме 1п. крем ванилия на д-р Йоткер,200мл течна сметана,300мл сварено студено прясно мляко и сока от един нар.Пускаме миксера в началото на по-бавни обороти.След 2-3минути започваме да разбиваме по-бързо докато крема стане плътен и стои нагоре без да се разлива.
Преди сервиране слагаме от крема във вдлъбнатината на всяка "Павлова" и поръсваме със зърна от нар.
Този десерт може да се прави със различни плодове и това го прави подходящ за имровизации.
Идеята е от списание Good Food.
Абонамент за:
Публикации (Atom)