18 април 2010

Баница с лапад

Продукти:

1п. точени кори
400гр. спанак
2бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
40гр.разтопено краве масло
щипка

за заливката:

2бр. яйца
1ч.ч. кисело мляко
80мл растителна мазнина
1п. бакпулвер
300мл вода
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме лапада/спанак/.Попарваме и отцеждаме добре.Смесваме с 2бр. яйца и 1ч.ч. натрошено сирене.Прибавяме към попарения лапад и объркваме.
Намазваме една кора с разтопено краве масло.Поръсваме с зелената смес.Набираме листа като хармоника с височина около 3см.Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг.По същия начин оформяме и останалите кори.Намазваме отгоре корите с краве масло.Слагаме тавичката в загрята фурна.Печем докато леко порозовеят краищата на корите.През това време приготвяме заливката.Слагаме в компотен буркан две яйца и 80мл растителна мазнина.Разбиваме с пасатор.Прибавяме 1ч.ч. кисело мляко и 1п. бакпулвер.Доливаме 300мл вода,посоляваме и разбъркваме.Заливаме баницата.Връщаме отново във фурната.Печем до порозовяване.

Харесвам този вид баница.Този път се възползвах от идеята на Лоис и я направих с лапад.

Спагети с кюфтенца

Продукти:

за кюфтенцата:

300гр. мляно месо
1белтък
1глава лук настърган
1к.ч. мокри хлебни трохи
магданоз
чер пипер
сол

за соса:

3-4с.л. зехтин
1скл. чесън
1с.л. горчица
1к.ч. сметана
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. вода
чер пипер
сол

1/2п. спагети

Приготвяне:

Сваряваме спагетите според указанията на опаковката.
Омесваме продуктите за кюфтенцата и оставяме в хладилник за около 1час.Оформяме малки кюфтенца/колкото орех/ и изпържваме.
Разбъркваме 1с.л. горчица, 1к.ч. сметана,1ч.ч. кисело мляко и 1ч.ч. вода.
Загряваме 3-4с.л. зехтин.Прибавяме нарязания на ситно чесън и след 2-3мин. заливаме с млечната смес.Поръсваме с чер пипер и сол.След като заври заливаме сварените спагети и разбъркваме.Изсипваме в тавичка.Нареждаме изпържените кюфтенца.
Запичаме в загрята фурна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB