Anuck и
Диани имат чудесни предложения,които ме изкушиха да направя и аз
TORTA PASQUALINA .Тестото не е в оригинален вариант/многолистно/,но се получи вкусно.
Продукти:за тестото:1бр. яйце/50мл/
140мл прясно мляко
70мл зехтин
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.ч. типово брашно
3/4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая
за пълнежа:400гр. спанак
3-4стръка пресен лук
2скл. чесън нарязан на ситно
1ч.ч. сирене
1бр. яйце
1к.л. риган
сол
3бр. яйца
3с.л. галета за поръсване
белтък и няколко капки прясно мляко за намазване
Приготвяне :Слагаме по описания ред продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма "месене и втасване".
През това преме приготвяме плънката.
Измиваме и нарязваме спанака и пресния лук.Запържваме в зехтин докато остане на мазнина.Прибавяме нарязани на ситно чесън и след 1-2мин. оттегляме от котлона.Оставяме да изстине и прибавяме 1бр. яйце,1ч.ч. сирене,1к.л. риган и сол.Разбъркваме.
Разточваме 2/3 от тестото във форма на кръг, върху хартия за печене с диаметър 26см.Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см.Поръсваме с 3с.л. галета.Разстиламе спанака и правим три вдлъбнатини.Чукваме във всяка една от тях по едно яйце.
Разточваме 1/3 от тестото във форма на кръг с диаметър 20см.Покриваме спанака.Загръщаме тестото от долната кора върху горната кора.Правим няколко прореза с нож и намазваме с разбит със прясно мляко белтък.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна.
Намазваме с краве масло .
1ч.ч.=200мл