11 декември 2010

Питки с печен лук и сирене


Идеята за тези лучени питки е от блога на Габи.Благодаря ти мила за вкусното предложение.

Продукти:

за тестото:

2бр. яйца/110мл/
270мл хладко прясно мляко
4 1/2ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая
1/2к.л. захар
2к.л. сол

за плънката:

3-4бр.големи глави стар лук
3-4с.л. зехтин
1ч.ч. сирене

краве масло за намазване на корите
1бр. жълтък с няколко капки зехтин за намазване отгоре

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме лука на шайби.Слагаме в тавичка и поръсваме със зехтин и сол.Объркваме.Печем в загрята фурна до леко порозовяване по краищата на лука.Оставяме да изстине.
От продуктите за тестото омесваме меко нелепнещо тесто.Оставяме да почине 10-15мин.Разделяме на две.
Разточваме всяка топка на правоъгълник с размери 20см на 30см.Намазваме с меко краве масло.Поръсваме с половината печен лук и половината сирене.Завиваме на руло.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Нарязваме на парчета според желанието.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Намазваме с краве масло и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Шоколадови безсъници или "Шоколадов сладкиш с конфитюр от печени сливи

Вчера шоколадовата феерия на Мира не ми даде мира и след като не успях да заспя реших да направя нещо шоколадово.Комбинацията от шоколад и сини сливи е една от любимите ми.Импровизирах и ето резултата......

Продукти:

1 1/2ч.ч. течна сметана/300мл/
130гр. натурален шоколад
1ч.ч. захар
80гр. меко краве масло
4бр. малки яйца/200мл/
1к.ч. какао
2 3/4ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
щипка настърган карамфил
1б. от 400гр. печени сливи на фурна/конфитюр/

за заливката:

100мл течна сметана
50гр. натурален шоколад

Приготвяне:

Загряваме 1 1/2ч.ч. течна сладкарска сметана и изсипваме 130гр.натрошен натурален шоколад.Оттегляме от огъня и бъркаме докато шоколада се разтопи.Оставяме настрана да се охлади.
Разбиваме 1ч.ч. захар с 80гр. меко краве масло и добавяме едно по едно 4бр.малки яйца/200мл/.Към яйчната смес прибавяме шоколадовата сметана и 1к.ч. тъмно какао и объркваме.В купа смесваме 2 3/4ч.ч. брашно,1п. бакпулвер и щипка настърган карамфил.Прибавяме към яйчната смес и бъркаме до получаването на еднородна смес.
Застиламе тавичка с хартия за печене и изсипваме шоколадовата смес върху нея.Разпределяме отгоре конфитюта от печени сини сливи.
Печем в загрята фурна докато по дървена клечка бучната в средата останат 1-2трохички.
Оставяме сладкиша да се охлади и го надупчваме с вилица.
Загреваме 1к.ч. течна сметана.Оттегляме от огъня и прибавяме 50гр. горчив шоколад .Разбъркваме до разтопяването на шоколада.Ако е необходимо връщаме на огъня,като внимаваме да не заври сместа.Охлаждаме леко и заливаме сладкиша.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с размери 25см на 20см
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB