01 май 2011

Пърленки с типово брашно


Продукти :

за закваската:

1/2кубче свежа мая
50мл вода
1/2к.л. захар
щипка сол

1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1ч.л. сол
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
3ч.ч. типово брашно
3 1/2ч.ч. бяло брашно

Приготвяне :

Объркваме продуктите за закваската и оставяме да шупне на топло.
Разбъркваме 1бр. яйце с 1к.кисело мляко.Прибавяме шупналата мая,1ч.л. сол,
щипка сода бикарбонат и 3 с.л олио.Смесваме типовото и бялото брашно.Изсипваме постепенно към течните съставки.Замесваме меко тесто.
Оставяме да втаса около половин час.Тестото е меко и леко лепнещо.Разделяме тестото на малки топчета.Всяко овалваме в брашно и разтегляме с намаслени ръце.Оставяме върху набрашнена повърхност за около 15мин.
Печем на грил тиган или скара.Намазваме с чесново краве масло.По желание поръсваме с любими подправки.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Идеята за тези пърленки е на Венс.
От същото тесто правих и питка.Получи се чудесна на вкус.

8 коментара:

Dani каза...

Нанита, изглеждат толкова апетитно :)
А за вкуса не се съмнявам!
Поздрави!

Елена Димиева каза...

Страхотна вкусотия.....

Аелис каза...

Нанита, чудни пърленки си направила!

Rayna каза...

Нанита, и с мая, и с бикарбонат, така ли?

Nanita каза...

Дани,Аелис,Елена,благодаря за хубавите думи!
Райна,да използват се и двете.Така беше по рецептата.
Усмихнат ден!

fedora каза...

Ох, ох, ох... на мама, само да ми паднат :))
Прекрасни са, Нанитка :)

Neli каза...

Непременно ще ги опитам! Поздрави!

Nanita каза...

Ина,Нели,благодаря за хубавите думи!
Усмихнати майски дни!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB