27 юни 2011

Пълнозърнести питки


Продукти:

1бр. яйце и 1бр. белтък/общо 80мл/
270мл айран
3ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно
2 1/2ч.ч. бяло брашно
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1/2кубче свежа мая
50мл хладка вода

Приготвяне:

Разтваряме маята с 50мл хладка вода.Прибавяме 1/2к.л. захар и разбъркваме.Смесваме двата вида брашно с 1к.л. сол в купа и объркваме.Правим кладенче в средата и изсипваме разбърканата мая и 270 мл яйран.Замесваме сместа до получаване на меко нелепнещо тесто.Покриваме с кърпа и оставяме около 20мин. на топло докато удвои обема си.Оформяме 9топки и нареждаме в тава върху хартия за печене.След около 10мин. намазваме с разбъркан с няколко капки зехтин жълтък и намазваме.Слагаме в студена фурна и включваме на 180-190градуса/зависи от фурната/.Печем до порозовяване.
След изпичане покриваме с кърпа .

1ч.ч.=200мл

3 коментара:

fedora каза...

Чудесни са!
От известно време насам ми се хапва нещо домашно тестеничко, но ме и помързява, а това изглежда не особено трудно :)

Nanita каза...

Не ми остава много ред за други тестени,но хляб и питки се правят почти всеки ден у дома.Тези са от "най-беличките" и бързичко свършиха.
Слънчево лято ти желая Инче!

Viviqn каза...

Извинявайте, но никъде не е вписано къде се ползват яйцата, само жълтък за намазване пише!?
Благодаря за рецептата, в момента я приготвям и ще си похапнем довечера.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB