15 юли 2011
Бананов крамбъл с фурми
Продукти:
60гр. меко краве масло
4-5бр. банани
3с.л. течна сметана или прясно мляко
100гр. фурми
1к.ч. мусковадо
1/2к.л. канела
щипка индийско орехче
за хрупкавия топинг:
40гр. краве масло
3с.л. захар
1/2к.ч. брашно
1к.ч. фини овесени ядки
1/4к.л. канела
Приготвяне:
Намазваме с 60гр. меко краве масло обилно тавичката.
Нарязваме бананите и фурмите и ги смесваме с 1к.ч. мусковадо,3с.л. течна сметана или прясно мляко,1/2к.л. канела и щипка индийско орехче.Изсипваме в тавичката.
Смесваме 1/2к.ч. брашно с 40гр. краве масло и 3с.л. захар да се получат "трохи".
Прибавяме към тях 1к.ч. фини овесени ядки и 1/4к.л. канела.Разбъркваме и разпределяме върху бананите.Печем в загрята фурна до порозовяване.
Сервираме студен със топка сладолед.
1к.ч=100мл.
07 юли 2011
Бисквити с кафе
Продукти:
50мл силно еспресо
30гр. краве масло
30мл растителна мазнина
1к.ч. захар
1бр. малко яйце
1с.л. кафеен ликьор
1ч. л. кафеена есенция
2с.л. какао
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно
1к.л. бакпулвер
Приготвяне:
Към 50 мл горещо силно еспресо се прибавя 1к.ч. захар,30гр. краве масло и 30мл растителна мазнина.Разбърква се до стопяване на захарта и кравето масло.Оставя се да се охлади.Прибавяме 1с.л. кафеен ликьор и 1ч. л. кафеена есенция .Смесваме 2с.л. какао,11/2ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно и 1к.л. бакпулвер.Добавяме към течните съставки и объркваме до усвояване на сухата смес.Оформяме топчета и леко ги сплескваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
02 юли 2011
Патладжан с печен пипер и сирене на фурна
Продукти:
2бр. патладжан
1връзка зелен лук нарязан на ситно
10бр. печени червени чушки
1консерва нарязани белени домати/400гр./
1ч.ч. натрошено сирене
4-5скл. обелен чесън
чер пипер
1к.л. сол
1/2к.ч. захар
растителна мазнина
магданоз за поръсване
Приготвяне:
Измиваме и нарязваме патладжаните на кръгчета с дебелина 7-8мм.Оставяме 1час в подсолена вода.Отцеждаме.Изпържваме леко патладжаните.
Запържваме нарязания пресен лук .Прибавяме 4-5скл. обелен чесън и след минута заливаме с 1консерва нарязани белени домати/400гр./.Покриваме с капак и оставяме около 10-15мин. на котлона.Поръсваме със сол,чер пипер и захар.
В тавичка нареждаме изпечения патладжан и нарязаните печени чушки,като ги редуваме.Поръсваме с натрошено сирене.Заливаме с доматения сос.Печем в загрята фурна.Поднасяме ястието поръсено с магданоз.
Сладкиш с кайсии и червени боровинки
Продукти:
2бр. яйца/100мл/
120мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
1к.ч. захар
1 3/4брашно
1/2к.л. ванилия
1/2к.л. канела
щипка индийско орехче
5бр. кайсии нарязани на четвъртинки
1/2к.ч.сушени червени боровинки.
3с.л.. фини овесени ядки
3с.л.начупени орехи
3с.л. захар
1/2к.л. канела
Приготвяне:
Разбиваме 2бр. яйца с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 40мл растителна мазнина,120мл прясно мляко и разбъркваме .Смесваме 1 3/4брашно,1/2к.л. ванилия,1/2к.л. канела и
щипка индийско орехче.Прибавяме към течните съставки.Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.Изсипваме в малка кексова форма/или малка тавичка 20см диаметър/ върху хартия за печене.Нареждаме кайсиите.Между тях слагаме сушени червени боровинки.
Смесваме 3с.л.. фини овесени ядки,3с.л.начупени орехи,3с.л. захар и1/2к.л. канела.Поръсваме кайсиите.
Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)