12 декември 2015

Сицилиански кюфтета със сос "Норма"


 Продукти: 

за кюфтетата:

400-500 гр мляно месо
1/3ч.л. кимион 
1/2връзка магданоз
1малка глава лук
чер пипер
сол 
семена от копър

за соса :

800гр. консерва белени домати
1глава лук
 2бр. средно големи патладжани
4скл. чесън
1с.л. чили сос
2с.л. балсамов оцет
магданоз за поръсване 

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжаните.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука и магданоза на много ситно.Прибавяме ги към мляното месо заедно със  1/3ч.л. кимион ,чер пипер и сол .Омесваме добре и оформяме малки кюфтета.Овалваме във зърна от копър.Покриваме със стреч фолио  и прибираме в хладилник.
Отцеждаме и измиваме патладжана.Запържваме заедно с лука в растителна мазнина до омекване.Добавяме чесъна заедно с  1с.л. чили сос,2с.л. балсамов оцет и консерва белени домати нарязани на четири.Посоляваме.
Прехвърляме в тавичка.
Нареждаме кюфтетата.Доливаме около 1ч.ч. вода и печем в загрята фурна.
При сервиране поръсваме с магданоз.
    Адаптирана от тук

    По рецепта кюфтета се пържат преди да се прибавят към соса.
    Според мен семената от копър трябва да се притискат добре при овалването.

    Бисквитена торта със шоколад и сушени червени боровинки/ без захар

    Продукти:

    200гр. бисквити без захар

    250гр меко краве масло
    1п. пудинг ванилия
    400мл прясно мляко
    140гр.натурален шоколад/ без захар
    2с.л.какао
    40мл течна стевия
    400гр. заквасена сметана
    1ч.ч. натрошени печени орехи
    100гр. червени боровинки
    1с.л. ром

    Приготвяне:

    Сваряваме пудинга според указанията на опаковката без да добавяме захар.Изсипваме в плитък съд и периодично разбъркваме докато се охлади.
    Разтопяваме 140гр.шоколад без захар на водна баня.
    Разбиваме с миксер 250гр.меко краве масло до побеляване.Прибавяме на части разтопения шоколад,2с.л. какао и охладения пудинг.
    Добавяме 40мл течна стевия и 1с.л. ром и отново разбиваме.
    Разбиваме с миксер 400гр.заквасена сметана и внимателно объркваме с останалия крем.
    Натрошаваме бисквитите и прибавяме към крема.Объркваме добре.
    Добавяме 1ч.ч. натрошени печени орехи и 100гр.сушени червени боровинки.Отново объркваме.
    Изсипваме във форма с откопчаващ ринг с диаметър 22см.
    Подравняваме и прибираме в хладилник.Престоява 10-12часа.

    Разтопяваме 60 гр тъмен шоколад на водна баня.Върху хартия за печене с помощта на малка лъжичка слагаме разтопения шоколад/колкото бобено зърно и разстиламе.Оставяме да се стегне.
    Отлепяме от хартията и нареждаме върху тортата.Поръсваме и няколко боровинки.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    ©2009 Nanita | by TNB