31 януари 2016

Сочни пилешки филета в марината от сусам и мед

Продукти:


2бр. пилешки филета /около 600гр.

за маринатата:

3с.л. смлян сусам
1ч.л. мед
2с.л. лимонов сок
2с.л. кисело мляко
3с.л. сусамово масло
3скл. чесън
1/2ч.л. смлени семена от копър
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме напречно филетата.
Смесваме продуктите за маринатата и пускаме пасатора за 2-3мин.за да се обединят добре всички продукти.Заливаме филетата и оставяме за няколко часа в хладилник.
Печем в намазнен грил тиган до зачервяване.

30 януари 2016

Маслен пай с конфитюр дюли

Продукти:

за масления блат:

1бр. яйце
1п. краве масло
 3с.л. захар
 1ч.л. кисело мляко
1с.л. вода
1 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия

3бр бисквити
1б. конфитюр от дюли
1/3ч.ч. орехи

Приготвяне:

Объркваме брашното с 1ч.л. бакпулвер.Разбъркваме яйцето.Слагаме в блендер всички продукти и пускаме докато се обединят.Върху набрашнен плот изсипваме сместа,поръсваме с брашно и оформяме на топка.Отделяме една част от тестото/колкото много малка ябълка.Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 20-30мин.
Изваждаме голямата топка тесто и разточваме.С помощта на точилка прехвърляме в подмазана с краве масло тавичка с размери 20-22см.Притискаме тестото към тавичката и оформяме 'борд'.При необходимост изрязваме излишното и го разстиламе на дъното.Поръсваме с 3бр натрошени на дребно бисквити.Изсипваме конфитюра и разстиламе.
Изваждаме от хладилната камера останалото тесто и настъргваме.Смесваме с натрошените орехи и поръсваме конфитюра.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1ч.ч.=250мл.

29 януари 2016

Козуначени кифлички


Продукти:

за закваската:

1/3ч.ч. топло прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар

2бр. яйца                                    
1/2ч.ч.захар                            
1/4ч.ч растителна мазнина  
3с.л.портокалов сок            
щипка сол                           
3ч.ч. брашно                    
50гр. меко краве масло
1ч.л.настъргана портокалова  кора
1п.ванилия

краве масло на намазване при оформянето

за намазване:
1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко

за поръсване с канелена захар:
2с.л. захар и 1к.л. канела за поръсване

Приготвяне:

Разтваряме 1/2кубче свежа мая  с 1/3ч.ч. прясно мляко. Прибавяме щипка. захар и 1/4ч.ч. бяло брашно.Разбъркваме.Оставяме да престои докато шупне.
 Пресяваме   2 3/4ч.ч. бяло брашно и изсипваме  в купа.Правим кладенче.
Разбиваме две яйца с 1/2ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме 1/4ч.ч растителна мазнина , 
3с.л.портокалов сок ,1ч.л.настъргана портокалова кора,1п.ванилия и  щипка сол. Замесваме тестото.Към края на измесването прибавяме 50гр меко краве масло.Трябва да получим меко тесто,ако е необходимо прибавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно.
Оставяме да втаса покрито с кърпа.
Разделяме на 8части.Всяка част разточваме във форма на правоъгълник с дебелина на тестото 3-4мм.Намазваме с разтопено краве масло и навиваме на руло.Разрязваме почти до края на две и усукваме двата фитила като подпъхваме краищата отдолу.Приготвяме и останалите части от тестото по същия начин.Нареждаме в тава и покриваме с кърпа.Оставяме да втаса.
Намазваме с   1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме с канелена захар.
Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл   

Идея за  оформянето използвах   използвах от тук       

28 януари 2016

Тиганички

Продукти:

1бр. яйце
1/2ч.ч. прясно мляко
1/3ч.ч. кисело мляко
1/2к.л. хлебна сода
3/4ч.ч. брашно
щипка сол

Приготвяне:

Разбъркваме 1бр.яйце с 1/2ч.ч прясно мляко.Към 1/3ч.ч.кисело мляко прибавяме 1/2к.л.хлебна сода ,объркваме и смесваме с прясното мляко и яйцето.Към 3/4ч.ч. брашно добавяме течните съставки и объркваме добре/да няма бучки/.
В загрят тиган/на степен 4от 6/ сипваме 2-3с.л.олио.Със помощта на чаена лъжица изсипваме от сместа като леко  я  разстиламе..Изчакваме да се появят дупчици от горната страна на тиганичката и тогава обръщаме.Пържим до леко зачервяване и от долната страна.

Мерки: 1ч.ч.=250мл

27 януари 2016

Точени бухти .....








Продукти:

1бр. яйце
1/2ч.ч. кисело мляко
2с.л.растителна мазнина
1 3/4ч.ч. брашно
3/4с.л. бакпулвер
щипка сол



 Приготвяне:

В купа пресяваме брашното и добавяме 3/4с.л. бакпулвер и сол.
Разбиваме 1бр яйце с 1/2ч.ч. кисело мляко и 2с.л. растителна мазнина.
Правим кладенче в брашното и изсипваме яйчната смес.Замесваме меко тесто.Оставяме да "почине" около 10мин.
Разделяме сместа на две топки.Поръсваме плота с брашно.Измесваме първата топка с още малко брашно за да не лепне..Разточваме лист с дебелина 4-5мм.Нарязваме.
Пържим с загрята мазнина.
Бухтите нареждаме в чиния върху домакинска хартия.

1ч.ч.=250мл

Сусамени соленки със сирене

 Продукти:

1бр. яйце
1/2ч.ч. настъргано сирене
1/3ч.ч разтопено краве масло
1/2ч.ч. млян сусам
1ч.ч.брашно
1п. бакпулвер
сол

Приготвяне:

Смесваме настъргано краве сирене с 1бр. яйце,1/3ч.ч. разтопено краве масло/или растителна мазнина/ и солта.
Объркваме бяло  брашно с мления сусам и бакпулвера.Посоляваме.Обединяваме двете смеси до получаване на меко тесто.От топлината на ръцете тестото бързо се омазнява и трябва да замесим  бързо.Оформяме дълъг фитил.Покриваме със свежо фолио и прибираме в хладилна камера докато се стегне.
Изваждаме от хладилника.Намазваме с разбит жълтък и овалваме в сусам.Нарязваме на тънки филийки.Нареждаме легнали в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна на 160 -170градуса върху решетка.

1ч.ч.=250мл

26 януари 2016

Царски сарми или пържола в зелев лист

Рецептата от тук.

 Продукти:

700-700гр. свински врат
1малка зелка
1/3ч.ч.растителна мазнина
1праз лук
1к.л.лют червен пипер
чер пипер
щипка кимион
щипка сол

    Приготвяне:
    Измиваме и нарязваме месото на парчета/като за кебап/.
    Прибавят се 1праз лук нарязан на дребно,1к.л.лют червен пипер,чер пипер,щипка кимион и щипка сол/зелето е достатъчно солено.Добавяме и растителната мазнина.Объркваме добре и смесваме с месото.Оставяме да престои около 30мин. да се овкуси.Месото  едно,две или три парчета /в зависимост от това колко желаем да бъдат големи/ завиваме в зелев лист.Готовите сарми се нареждат в тава.Поръсват се с червен пипер и растителна мазнина.Заливат се със зелев сок и се слагат във фурна 200градуса.Пече се до готовност.



25 януари 2016

Бананови кифлички с шоколад

                                                                Продукти:


за закваската:

1/2ч.ч. топло прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар

1бр. яйца  и жълтък
1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.бананово пюре    
1/4ч.ч.растителна мазнина и разтопено краве масло/1:1/
3 1/4ч.ч.брашно                   
1ч.л.настъргана лимонова кора
1ч.л.настъргана портокалова кора
2п. ванилия

Приготвяне:

Всички продукти  са със стайна температура.
Размиваме 1/2кубче свежа мая със 1/2ч.ч. прясно мляко и 1/4ч.ч. брашно.Добавяме щипка захар и объркваме.Оставяме да шупне докато утрои обема си.
Разбиваме едно яйце и един жълтък.Прибавяме 1/2ч.ч.бананово пюре към яйцата.Изсипваме 1/2ч.ч.захар и прибавяме разтопената мазнина.Ако има бучки от банановото пюре използваме пасатор за няколко  минути,за да получим еднородна смес.Добавяме шупналата мая и разбиваме с бъркалка няколко минути.Накрая слагаме и1ч.л.настъргана лимонова кора,1ч.л.настъргана портокалова кора  и 2п. ванилия.
В купа пресяваме 3 ч.ч. брашно.Правим кладенче и изсипваме яйчната смес.Замесваме тесто.
Към края на замесването добавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно до получаването на меко тесто.
Покриваме със свежо фолио и оставяме да втасва.
 Оформяме кифличките според нашето желание като слагаме плънка в средата шоколад,конфитюр,мармалад според вкуса.
Оставяме да втасат около 15мин.Намазваме с разбито  яйце объркано с 1к.л. прясно мляко.
Поръсваме с маково семе.
Слагаме в студена фурна и включена на долен реотан на 150градуса.След 15мин включваме и горен реотан  на 180градуса Кифличките/ако оцелеят/съхраняваме покрити с кърпа или свежо фолио.

1ч.ч.=250мл.

20 януари 2016

Мъфини с моркови и фурми/без захар

Продукти:

3бр. яйца
1/2ч.ч. вода
13бр. фурми
1/3ч.ч.растителна мазнина
30мл течна стевия
1/3ч.ч. сок от мандарина или портокал
1ч.ч. настърган на ситно морков
3/4ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1п. бакпулвер
1к.л. канела
2п. ванилия
щипка бахар и индийско орехче
                                           


Приготвяне:

Възвираме 1/2ч.ч. и прибавяме нарязаните фурми.Отстраняваме от котлона и след около 2-3мин.намачкваме парченцата фурми.Прибавяме 1/3ч.ч. сок от мандарина или портокал,1/3ч.ч.растителна мазнина,30мл течна стевия  ,1к.л. канела,2п. ванилия
щипка бахар и индийско орехче.Оставяме да се охлади.Разбъркваме яйцата и добавяме към течните съставки заедно с 1ч.ч.настърган на ситно морков.
В друга купа смесваме  3/4ч.ч. бяло брашно, 1ч.ч. пълнозърнесто брашно и 1п. бакпулвер.
 Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме добре.
 Разпределяме във форми за мъфини.
По желание можем да поръсим с орехи.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.

1ч.ч.=250мл.                   

Понякога прибавям 2-3с.л. мусковадо.Придават лек карамелен вкус.
Броя на фурмите може да варира между 10 и 15 броя в зависимост от това  колко  сладичко обичате.Това не влияе на резултата.

19 януари 2016

Зелеви сърми

Продукти:

1кг. мляно или кълцано свинско месо
1ч.ч. ориз
1голяма глава лук или праз
400гр. консерва белени домати
1/3ч.ч. растителна мазнина
1ч.л. червен пипер
1връзка магданоз
1/2к.л. кимион
чер пипер

кисело зеле

Приготвяне:

Измиваме ориза и покриваме с вода.Оставяме около 15мин.Отново измиваме под течаща вода.
През това време приготвяме зелевите листа.
Отделяме всеки лист от зелката.Изрязваме твърдите части.При нужда разделяме на две,ако са големи.
Нарязваме лука/праз/ на ситно и смесваме със нарязаните на дребно домати.Прибавяме 1/3ч.ч. растителна мазнина,връзка магданоз нарязан на ситно,ориза,1ч.л. червен пипер,
1/2к.л. кимион и чер пипер.                                      

Объркваме добре.
Към тази смес прибавяме мляното месо и разбъркваме.
Разстиламе лист зеле.В началото слагаме 1с.л. от сместа.Сгъваме срещуположните краища навътре и завиваме.
Нареждаме в тенджера или глинен гювеч  чийто дъно сме покрили със зеле.
Слагаме 1/4ч.ч. растителна мазнина.
Отгоре покриваме със  2-3броя зелеви листа.
Когато сърмите са в тенджера добавяме 1ч.ч. зелев сок или вода и затискаме  с чиния.
По желание можем да запечем сърмите във фурна..



1ч.ч.=250мл


Масата е наредена от прекрасната ми внучка.

Отворен щрудел с готови кори

Продукти:

5бр.кори за баница
2ч.ч. ситно нарязани ябълки
5бр. орехови бисквити
4 парченца локум
3с.л. мусковадо
1/2 лимон
1п. ванилия
1/2ч.л. канела
50гр. стафиди или нарязани на дребно фурми
разтопено масло

1бр. ябълка нарязана на тънки филийки

Приготвяне:

Нарязаните на малки кубчета ябълки поръсваме със сока от половин лимон и объркваме.Нарязваме локума на много малки парченца.
Слагаме бисквитите в найлонова торбичка и натрошаваме с точилка.Прибавяме към ябълките заедно с 3с.л. мусковадо,нарязания локум,1п. ванилия 1/2ч.л. канела и стафидите.Объркваме добре.
Застиламе с хартия за печене дъното на тавичка с размер 22см.
Слагаме една кора.Поръсваме с разтопено краве масло и слагаме на кръст втора кора,която също поръсваме с масло.Разпределяме 2с.л. от сместа.Слагаме последователно и останалите кори.                                                                                           

Свиваме навътре най-горната кора и поръсваме отстрани между корите с ябълките.Правим това последователно и с останалите две кори.Изсипваме в средатата останалата част от сместа.Омазняваме корите с краве масло.
Измиваме една ябълка и я нарязваме на тънки филийки.Нареждаме ветрилообразно върху ябълковата смес.Поръсваме с лимонов сок /за да не потъмнеят/ .
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Поръсваме с пудра захар.


Идеята за този щрудел тук

18 януари 2016

Овесени сладки с банан без захар

Продукти:

12бр. фурми
1/2ч.ч намачкан банан               
1/4ч.ч. растителна мазнина
20мл течна стевия
1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно  
1ч.ч. фини овесени ядки
щипка кардамон
щипка смлян карамфил
1п.бакпулвер
1п.ванилия

шоколадови парченца за поръсване или ядки за постен вариант


Приготвяне:

Намачкваме банана и смесваме с нарязаните на много ситно фурми.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина,1п. ванилия,щипка кардамон,щипка смлян карамфил и 20мл течна стевия.Объркваме добре.
Смесваме 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,  1ч.ч. фини овесени ядки и 1п.бакпулвер.
Прибавяме към банановата смес и объркваме много добре.Оформяме във вид на "салам".Завиваме във свежо фолио и прибираме във хладилна камера за 20-25мин.
Изваждаме и отстраняваме фолиото.Нарязваме на филийки със ширина 2-3мм.
Нареждаме легнали в тава върху хартия за печене.
Може да поръсим с ядки за постен вариант.

1ч.ч.=250мл.


Пиле с лимонов сос


 Продукти:
 
4бр. пилешки гърди без кожа

4с.л. кисело мляко
чер пипер
сол
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч. вода
1 яйце

 
2 супени лъжици вода
1 с.л.царевично нишесте

 
1 ч.ч. пилешки бульон
1/4 ч.ч. захар
2 с. л. настърган пресен корен от джинджифил
1 ч. л соев сос
1/2 ч. л.сол
1/3 ч.ч. пресен лимонов сок


Приготвяне:
Измиваме пилешките филета и отцеждаме.Слагаме в купичка с 4с.л кисело мляко,черпипер,сол и овалваме.Оставяме да престоят 30мин в хладилник..
Разбиваме 1бр. яйце с 1ч.ч. вода и 1ч.ч. брашно. Потапяме от двете страни пилешкото филе във сместа и оставяме брашното да се овлажни/по този начин не прегаря бързо/.Пържим в гореща мазнина.
Размиваме 1с.л. царевично нишесте с 2с.л. вода и оставяме настрана.
Междувременно в тенджера възвираме  1ч.ч. пилешки бульон със 1/4ч.ч. захар,2с.л.настърган пресен корен от  джинджифил, 1ч.л.соев сос и 1/2ч.л.сол . Прибавяме 1/3ч.ч. пресен  лимонов сок.Разбъркваме. Към горещия 
пилешки бульон прибавяме на тънка струйка сместа със царевичното нишесте  при непрекъснато бъркане и оставяме да къкри докато се сгъсти. З
Заливаме пилето при сервиране.


Рецептата от тук

17 януари 2016

Медени мъфини с ябълки и овесени ядки без захар

Продукти :
2 броя яйца
1/4ч.ч. мед
40мл стевия
1 1/2ч.ч. нарязани на ситно  ябълки объркани с 2с.л. брашно
1/3ч.ч. разтопено краве масло
1/3ч.ч..кисело мляко
1ч.ч брашно
3/4ч.ч. фини овесени ядки
1/3к.л. джинджифил
1п.бакпулвер
1ч.л. канела
2п.ванилия

орехи за поръсване

Приготвяне:

В купа смесваме  2 броя яйца,1/4ч.ч. мед,40мл стевия,
1/3ч.ч. разтопено краве масло,1/3ч.ч..кисело мляко,
1/3к.л. джинджифил,1ч.л. канела и 2п.ванилия.
 В друга купа смесваме 1ч.ч брашно,3/4ч.ч. фини овесени ядки и 1п.бакпулвер.
 Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме добре.
Прибавяме към тях и   1 1/2ч.ч. нарязани на ситно  ябълки объркани с 2с.л. брашно.
Отново объркваме и разпределяме във форми за мъфини.
Поръсваме с орехи.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.

1ч.ч.=250мл.                                                             

Шакшука- яйца по арабски



Продукти:

8 бр.яйца
3 бр.печени червени чушки
2бр.чорбаджийски чушки
1  голяма глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
700гр.консерва от белени домати
1-2 щипки кимион
1щипки куркума
1 ч.л. сладък червен пипер
сол на вкус
черен пипер
растителна мазнина
натрошено сирене
магданозза поръсване

Приготвяне:

Нарязваме лука и доматите от консервата.
Запържваме чорбаджийски чушки с лука и когато омекнат, добавяме 1ч.л. сладък червен пипер.После прибавяме чесъна и доматите.След около 15мин. добавяме и нарязания печен пипер.
Оставяме да къкри докато почти остане на мазнина.
Поръсваме с 1-2 щипки кимион,1щипка куркума,черен пипер и сол на вкус.
Чукваме внимателно яйцата, така че да не се спука жълтъка, покриваме  с капак и ги оставяме да се сготвят.
Сервираме с натрошено сирене поръсени  пресен магданоз по желание.
РЕЦЕПТАТА ОТ ТУК


16 януари 2016

Паниран хек с фъстъчена коричка

Продукти:

500гр. филе от хек без кожа
сока от един лимон
2скл. чесън
чер пипер
сол
брашно за овалване

за панировката:

3с.л.с връх царевично брашно
1с.л. с връх бяло брашно
50гр белени фъстъци
1/2ч.л. дивесил
1/2ч.л. семена от копър
сол
 2бр. яйца

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме филето.Правим марината от  сока от един лимон, 2скл. чесън,чер пипер и сол.Овалваме филетата и оставяме да престоят около един час.
След това овалваме филетата в брашно и оставяме около 15мин. да се овлажни брашното.
В блендер слагаме 50гр белени фъстъци и 1/2ч.л. семена от копър.Пускаме на "пулс' докато фъстъците станат на малки парченца.Смесваме със 3с.л.с връх царевично брашно,1с.л. с връх бяло брашно,1/2ч.л. дивесил и сол.
Разбиваме 2бр яйца.
Потапяме филетата в яйца и после в сухата смес със натрошени фъстъци.
Пържим в загрята мазнина до порозовяване.
Сервираме със салата,картофи или майонезен сос със копър.


Печени хрупкави картофи с малко мазнина

Продукти:

5-6бр. картофи
4с.л. брашно
1/3ч.ч.растителна мазнина
2склидки чесън
щипка куркума
1к.л.шарена сол
1к.л.копър
1/2к.л.босилек
сол

Приготвяне:

Обелваме и измиваме добре картофите.Нарязваме.
Слагаме във гевгир и поръсваме със 3-4с.л. брашно.Изтръскваме ненужното.Объркваме и оставяме да престоят докато брашното се овлажни.
Включваме фурната на 220градуса.
Застиламе тава с хартия за печене.Намазваме хартията с растителна мазнина.
Изсипваме картофите и разстиламе.Посоляваме.
Слагаме картофите да се пекат до леко порозовяване на краищата..
В купичка смесваме  1/3ч.ч.растителна мазнина и подправките.Разбъркваме.Намазваме с четка картофите и оставяме да се пекат още 7-8мин.

1ч.ч.=250мл.

Тази рецепта е подобна на хрупкави пикантни картофки ..
По този начин се получават вкусни картофи с по-малко мазнина.

15 януари 2016

Мъфини с банан,мед и шоколад

Продукти:

2бр. яйца
1/2ч.ч.намачкан банан
50гр. меко масло
1/4ч.ч. мусковадо
1/4ч.ч. мед
1/2ч.ч. кисело мляко
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1бр. ванилия
1/3ч.ч. натрошен шоколад
 шоколадови капки за поръсване






Приготвяне:

Разбъркваме добре 50гр меко краве масло с 1/4ч.ч. мед  и 1/4ч.ч. мусковадо.Прибавяме 2бр разбити яйца и 1/2ч.ч. кисело мляко..Объркваме добре.
Смесваме 1 1/2ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер и 1бр. ванилия.
 Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме добре.Поръсваме с 1/3ч.ч. натрошен шоколад и леко объркваме сместа.Разпределяме във форми за мъфини.
Върху всяка мъфина слагаме по няколко парченца шоколад или "шоколадови капки"
 Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.

1ч.ч.=250мл.

Бухти с извара

Продукти:

2бр. яйце                                                             
1/4ч.ч. кисело мляко                                       1ч.ч.брашно                                                       
3/4с.л.бакпулвер
2с.л. олио
1/3ч.ч.извара
сол


 Приготвяне:

В купа слагаме 1 ч.ч. бяло брашно,3/4с.л. бакпулвер и  сол.Правим кладенче.Смесваме 2бр. яйце,1/4ч.ч. кисело мляко и 1с.л. олио.Изсипваме в кладенчето и объркваме добре.Добавяме изварата и объркваме.Оставяме да престoи около 10мин.
С помощта на малка лъжичка/за кафе/ вземаме от сместа и пускаме в  загрята мазнина на степен 3-4 от 6..След зачервяване обръщаме и от другата страна да се изпържат.
Слагаме върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.

Ако е необходимо след изпържването на половината от сместа доливаме още малко мазнина.

1ч.ч.=250мл

Пържа в малка тенджерка.Мазнината в нея трябва да е около 2см.
Мазнината не трябва да е много гореща за да е останат вътре сурови,ако пък не е достатъчно загряла ще поемат повече мазнина.Пробва се в началото 2-3броя  и според резултата се регулира степента на загряване.

14 януари 2016

Меки и лесни кифлички с конфитюр


Продукти:

250 мл прясно мляко
50гр.разтопено масло
1/2 кубче прясна мая
1/4ч.ч.захар
2ч.ч. брашно
щипка сол

2 яйца
2ч.ч. брашно

конфитюр
яйце за намазване
маково семе за поръсване 

Приготвяне:

Тук ще опиша  начина по-който направих тестото.

Вечерта в дълбока купа смесваме  250 мл прясно мляко,50гр.разтопено масло, 1/2 кубче прясна мая,1/4ч.ч.захар,2ч.ч. брашно и щипка сол.Получава се "кексово тесто".Покриваме и оставяме да престои до сутринта.Сутринта тестото 'бушува" в купата.
Разбиваме две яйца и прибавяме към останалото тесто.Разбъркваме докато се усвоят яйцата.
Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 2ч.ч. брашно.Тестото се получава меко.
Разделяме на две или четири според това колко ви е мястото за разточване.Разточваме и нарязваме на триъгълници.В широката част поставяме плънката и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покриваме с кърпа и оставяме на топло.
Включваме фурната на 50градуса леко да се загрее.
След 10-15мин. намазваме с яйце и поръсваме с маково семе.
Слагаме тавата в леко затоплената фурна и включваме на 180 градуса.
Печем до порозовяване.
Във рецептата на Люси 
брашното е 3ч.ч.-при мен 4ч.ч.Последната чаша брашно да се слага постепенно до получаване на меко тесто.
 

Постни овесени бисквити без захар

Продукти:
1ч.ч.вряла вода
1ч.ч. фини овесени ядки
1/3ч.ч.растителна мазнина
12бр. фурми нарязани на ситно
15мл стевия
3/4с.л. бакпулвер
1/3пълнозърнесто брашно
40гр. стафиди
щипка индийско орехче
1п. ванилия
канела
Приготвяне:
Заливаме 1ч.ч. фини овесени ядки и 12бр. нарязани фурми с 1ч.ч.вряла вода .
Оставяме да престоят около 5мин.Добавяме 1/3ч.ч.растителна мазнина,15мл стевия,щипка индийско орехче,1п. ванилия и канела.
Объркваме.
Смесваме 1/3пълнозърнесто брашно с 3/4с.л. бакпулвер .
Прибавяме към другата смес заедно с 40гр. стафиди.
Разбъркваме и разстиламе върху домакинско фолио.
Оформяме във вид на "салам".
Оставяме за няколко минути в хладилник ,за да се стегне.
Нарязваме на ленти и слагаме в тава върху хартия за печене.
Печем на средна скара и 170градуса до порозовяване.
1ч.ч. =250мл

13 януари 2016

Марокански кускус с кайма

 Продукти:

2 средни глави лук, нарязани на едро
400гр. смляно месо
400гр. консерва белени домати
4бр. сушени кайсии
растителна мазнина 
1ч.л. кимион
щипка куркума
чер пипер
сол 

За кус-кус:

3с.л растителна мазнина
 
200гр кускус
 
настъргана кора от 1 лимон
 1
с. л. нарязан прясна мента/по желание/ 

40 грама неосолено запечено кашу

Приготвяне:

Загряваме растителната мазнина в тиган.Слагаме лука и запържваме докато леко омекне.Прибавяме 400гр. смляно месо и запържваме.След това добавяме 400гр. консерва белени домати нарязани  на ситно,подправките и 4бр. сушени кайсии нарязани на малки парченца.Готвим до готовност на ястието.

Приготвяме на кускус по начина указзан на опаковката.
Поръсваме със сол ,настъргана лимонова кора и 1с. л. нарязан прясна мента/по желание/.

В чиния слагаме от кускуса и правим лека вдлъбнатина.В средата слагаме от сготвената кайма и поръсваме с запечено кашу.

Рецептата е адаптирана от тук

Хрупкави крекери със сусам

Продукти:

1ч.ч. фини овесени ядки
1/3ч.ч.сусамово брашно
1 ч.л. сол
1/2ч.ч  вряла вода
1-2 ч.л. олио или зехтин
сусам за поръсване

Приготвяне:

Смесваме в купа овесените ядки,сусамовото брашно и солта .
Заливаме сместа с 1/2ч.ч. вряла вода и разбъркваме добре.Добавяме и растителната мазнина и леко "премесваме".
Разделяме на две и разточваме иа лист с дебелина два милиметра.
Намазваме с вода и поръсваме със сусам.Леко притискаме.
Изрязваме желаните форми на нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна до лек загар.

1ч.ч.=250мл

Може да се добавят различни подправки и семена.Получават се чудесни.
Рецептата от тук
За получаването на  сусамово брашно използвам кафемелачка..

Медени сладки с ябълки и орехи без захар

Продукти:

1бр. белтък
1/4ч.ч. мед
1/3ч.ч. пюре от печена ябълка
1/4ч.ч. растителна мазнина
1с.л. течна стевия
1ч.ч. фини овесени ядки
1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
3/4с.л. бакпулвер
1/4к.л. кардамон
1/2к.л. джинджифил

орехи за поръсване





Приготвяне:


Разбъркваме 1бр. белтък,1/4ч.ч. мед,
1/3ч.ч. пюре от печена ябълка,1/4ч.ч. растителна мазнина и 1с.л. течна стевия. Смесваме 1ч.ч. фини овесени ядки1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,3/4с.л. бакпулвер, 1/4к.л. кардамон и 1/2к.л. джинджифил.Прибавяме течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме с лъжичка в тава върху хартия за печене.Поръсваме с начупени орехи.Печем на средна скара в загрята фурна.


1ч.ч.=250мл.

12 януари 2016

Мухамара- дип с печени червени чушки


Продукти:

5бр. печени червени чушки/обелени/
1к.ч. хлебни трохи
1к.ч. зехтин
3/4ч.ч счукани орехи
1/2ч.л. нарязана люта чушка
3скл. скилидки счукан чесън
1ч.л. лют пипер
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. смлян кимион
сол
магданоз

Приготвяне:


Слагаме в блендера печения пипер и пускаме няколко пъти на "пулс"/до получаването на много малки парченца/.
В купа смесваме пипера с  1к.ч. хлебни трохи,1к.ч. зехтин,3/4ч.ч счукани орехи,
1/2ч.л. нарязана люта чушка,3скл. скилидки счукан чесън,1ч.л. лют пипер ,1 с.л. лимонов сок,
1/4 ч.л. смлян кимион и сол.Объркваме.Поръсваме с малко магданоз.



Рецептата по която правих този дип може да намерите тук

Баница с праз с хрупкава поръска

Продукти:

1п.кори за баница
3бр. яйца
200гр. сирене
150гр. настърган кашкавал
1/4ч.ч.растителна мазнина
2/3ч.ч.кисело мляко
3стръка праз нарязан на ситно
1к.л. хлебна сода
сол

2 с.л. смлян сухар
40гр краве масло

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме праза на ситно.Запържваме в загрят тиган с малко мазнина до омекване.
Разбиваме 3бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 2/3ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Отделяме 1/4ч.ч. за намазване отгоре.
Останалата смес прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене,150гр. настърган кашкавал и сол на вкус.Объркваме.Слагаме два листа един върху друг.Поръсваме със сместа и
набираме листа като хармоника с височина около 3см.Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг.По същия начин оформяме и останалите кори.
С помощта на четка намазваме баницата с отделената 1/4ч.ч. от яйчената смес.
В купа слагаме нарязано на ситни парченца 40гр. студено краве масло.Прибавяме 2с.л. смлян сухар.Претриваме с маслото и поръсваме баницата отгоре.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1ч.ч.=250мл

11 януари 2016

Желиран крем с дюли

Продукти:

1бр. компот от дюли
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
1 ч.ч. заквасена сметана
2п. желатин
1/3ч.ч. вода
ванилия
конфитюр от дюли

Приготвяне:

Разбъркваме 1/3ч.ч. вода с 2п. желатин.Оставяме да набъбне.През това време разбиваме един компот от дюли с пасатор до получаване на гладко пюре/явно ми е бил повече плода от дюли.Ако желаете по-фина консистенция може да претриете пюрето през цедка.
Разбиваме 1/2ч.ч. сладкарска сметана до получаването на гъст крем.
Поставяме купичката с желатина в съд с вода и загряваме до разтопяването на желатина.Внимаваме да не заври.Прибавяме при непрекъснато бъркане с миксер към пюрето от дюли.Разбъркваме заквасена сметана и също добавяме към дюлите.След получаването на хомогенна смес постепенно смесваме със разбитата сладкарска сметана.Добавяме една ванилия.
Отново объркваме и разсипваме в купички.

Към крема не е добавяно допълнително захар.За обичащите сладичко съм добавила домашен конфитюр от дюли.

1ч.ч.=250мл

10 януари 2016

Бухти с ябълки

Продукти:

1бр. яйце                                                             
1/2ч.ч. кисело мляко                                       1ч.ч.брашно                                                       
1с.л.бакпулвер
1с.л. олио
3/4ч.ч. нарязани на много ситно ябълки1бр. ванилия
 щипка сол

  пудра захар и канела за поръсване

 Приготвяне:

В купа слагаме 1 ч.ч. бяло брашно,1с.л. бакпулвер и щипка сол.Правим кладенче.Смесваме 1бр. яйце,1/2ч.ч. кисело мляко и 1с.л. олио.Изсипваме в кладенчето и объркваме добре.Добавяме нарязаните на много ситно ябълки и отново объркваме.Оставяме да престоят около 10мин.
С помощта на малка лъжичка/за кафе/ вземаме от сместа и пускаме в  загрята мазнина на степен 3-4 от 6.Леко приплесваме с лъжичката отгоре,за да станат по-тънки.След зачервяване обръщаме и от другата страна да се изпържат.
Слагаме върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
Още топли поръсваме със смесени  пудра захар и канела
Ако е необходимо след изпържването на половината от сместа доливаме още малко мазнина.

1ч.ч.=250мл

Пържа в малка тенджерка.Мазнината в нея трябва да е около 1см -1 1/2см.
Мазнината не трябва да е много гореща за да е останат вътре сурови,ако пък не е достатъчно загряла ще поемат повече мазнина.Пробва се в началото 2-3броя  и според резултата се регулира степента на загряване.

Лесен двуцветен крем с тиква

Продукти:

10бр. обикновени бисквити

2ч.ч. сварена или печена тиква
10бр. фурми
3с.л. мусковадо

1п. крем Оле ванилия
400мл прясно мляко
орехи за поръсване.

Приготвяне:

Слагаме 10бр. бисквити в найлонов плик и натрошаваме с точилка.
Пюрираме тиквата още гореща и смесваме с 10бр. нарязани на ситно фурми и 3с.л. мусковадо.
Приготвяме крем Оле според начина указан на опаковката.
На дъното на купичка за крем или чаша слагаме 2с.л. натрошени бисквити.
Разпределяме пюрето от тиква.
Поръсваме с останалите бисквити.
Разпределяме приготвения крем Оле.
Поръсваме с орехи.
Оставяме на стайна температура за няколко часа,след което прибираме в хладилник.

1ч.ч.=250мл
За 6бр. чаши

09 януари 2016

Бързи и вкусни милинки



 Продукти:

2бр. яйца
200мл прясно мляко
300гр. сирене
470гр. брашно 
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1кубче мая
100гр. краве масло
2бр. яйца
150гр. кисело мляко.

Приготвяне:

В малка купичка разтваряме маята с 50мл/от 200мл/ леко затоплено прясно мляко и 2-3с.л. брашно /взимаме от общото количество брашно/,1ч.л. захар и объркваме.Оставяме маята да шупне.
Разбъркваме 2бр. яйца с 150мл прясно мляко,натрошеното сирене,шупналата мая и солта.
Добавяме постепенно брашното и бъркаме с лъжица до получаването на меко лепнещо тесто.
Разтопяваме 100гр. краве масло.
В този момент включваме фурната на 180 градуса.
Правим топчета,които овалваме в маслото и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Разбъркваме 2бр. яйца със 150гр. кисело мляко и останалата част от маслото.Заливаме милинките и поставяме тавата във фурната.
Печем до зачервяване.
Тавичка 26см.

08 януари 2016

Лимоново пиле с картофи в гювеч

Продукти:

1 голяма глава лук

за пилето:
1 пиле около 1,500 кг
2с.л. растителна мазнина
1/2к.л. лют червен пипер
1/2к.л. млян кориандър
чер пипер
сол

за картофите:
10 средно големи картофа
2с.л. растителна мазнина
1к.л.червен пипер
1/2к.л.чубрица
1/4к.л.куркума
сол

5-6скл. чесън
2бр. лимони

Приготвяне:

Нарязваме лука на шайби и нареждаме на дъното на подмазания с растителна мазнина гювеч.
Измиваме и подсушаваме пилето с кухненска хартия.Смесваме  2с.л. растителна мазнина,1/2к.л. лют червен пипер,1/2к.л. млян кориандър,чер пипер и сол.Намазваме пилето от външната и вътрешна страна и слагаме върху лука.Разрязваме един лимон на две и поставяме във вътрешността на пилето.
Обелените цели картофи объркваме със приготвената смес от  2с.л. растителна мазнина,1к.л.червен пипер, 1/2к.л.чубрица,1/4к.л.куркума и сол.Нареждаме около пилето.Между тях нареждаме 5-6 обелени скилидки чесън.
Нарязваме лимон на тънки шайби и нареждаме върху пилето.
Покриваме с капак и пече в загрята фурна около 2часа.
Проверяваме пилето дали е опечено/домашните пилета и тези с по-голям грамаж изискват повече време.Ако е нужно допичате.
Отстранявате лимоновите шайби и запичате до порозовяване.





06 януари 2016

Картофени питки с Гауда и сушени домати

Продукти:

1/2ч.ч. прясно мляко
1/2кубче свежа мая
1/4ч.ч. бяло брашно
1/2к.л. захар

2бр. яйца
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. настъргани сварени картофи
1/2ч.ч. настъргана Гауда
5 1/4ч.ч. бяло брашно
1/2ч.л. сол

150гр. сирене
70гр краве масло
1/3ч.ч.нарязани сушени домати

1бр. яйце за намазване
маково семе за поръсване

     Приготвяне:

Разтваряме 1/2кубче свежа мая  с 1/2ч.ч. прясно мляко. Прибавяме 1/2к.л. захар и 1/2ч.ч. бяло брашно.Разбъркваме.Оставяме да престои докато шупне.
Пресяваме  в купа   5ч.ч. бяло брашно.Правим кладенче и добавяме    2бр. разбити яйца,1ч.ч. прясно мляко,1ч.ч. настъргани сварени картофи,1/2ч.ч. настъргана Гауда и 1/2ч.л. сол.Изсипваме и шупналата мая.
Замесваме меко тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме да престои докато удвои обема си.
Разточваме с точилка на лист  с дебелина 5мл.Поръсваме със 150 гр натрошено сирене,сушени домати и 70гр краве масло нарязано на малки парченца.
Леко притискаме.
Разделяме да 16части.
Навиваме на охлюв и подпъхваме крайчето отдолу.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Оставяме да втаса.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме с маково семе.
Печем в загрята фурна.
След като извадим от фурната намазваме с разтопено краве масло.
                                             
1ч.ч.=250мл

Дани  също е направила тези питки.Изглеждат великолепно....толкова вкусно.

04 януари 2016

Панирано пилешко филе


Продукти:

4бр. пилешко филе/600гр./
3с.л. кисело мляко
1к.л. горчица
1к.л. мед
чер пипер
сол

брашно
яйца за паниране

Приготвяне:

Измиваме и начукваме филетата.Слагаме в дълбока чиния или малка тавичка.
Смесваме 3с.л. кисело мляко,1к.л. горчица,1к.л. мед,чер пипер и сол.
Овалваме  филетата и  оставяме да престоят около 30-40мин.
Потапяме в брашно от двете страни и след това в разбити яйца.
Пържим от двете страни до зачервяване.



Mеденки с фурми и орехи без захар

Продукти:

1бр. яйце
50гр.меко краве масло
1/3 ч.ч. мед
1ч.ч.брашно
8бр. фурми или 50гр.стафиди
1/3ч.ч. натрошени орехи
3/4с.л.бакпулвер
1/2к.л. джинджифил







Приготвяне.

Нарязваме 8бр. фурми на малки парченца.
В купа разбъркваме 50гр.краве масло с 1/3 ч.ч. мед.Добавяме 1бр. разбито яйце и 1/2к.л. джинджифил .
Разбъркваме.Пресяваме 1ч.ч. брашно и смесваме с 3/4с.л. бакпулвер.
Прибавяме към сместа с медта.Объркваме.
Добавяме 1/3ч.ч. натрошени орехи и нарязаните фурми/или стафиди/.Замесваме тесто.Оставяме в хладилник за около 15мин. да се стегне.
С омазнени  ръце оформяме /или с малка лъжичка,ако не държим на формата/малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за  печене.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1ч.ч.=250мл.

03 януари 2016

Мъфини с ябълки и орехи без захар

Продукти:

2бр.яйца
3/4ч.ч.кисело мляко
1/4ч.ч.растителна мазнина
1 2/3ч.ч.ябълки нарязани на малки кубчета
3с.л.нишесте карамел
1/4ч.ч.натрошени орехи
1/2ч.ч.фини овесени ядки
1/2ч.ч пълнозърнесто брашно
1ч.ч.бяло брашно
1/2ч.л. канела
1/4ч.л. джинджифил
1 1/2с.л. бакпулвер
30мл течна стевия
50гр.стафиди

1/4 ч.ч. натрошени орехи за поръсване



Приготвяне:

В купа смесваме 2бр. яйца,3/4ч.ч.кисело мляко,1/4ч.ч.растителна мазнина,1/2ч.л. канела,1/4ч.л. джинджифил и 30мл течна стевия.
В друга купа смесваме  1/2ч.ч.фини овесени ядки,1/2ч.ч пълнозърнесто брашно,1ч.ч.бяло брашно и 1 1/2с.л. бакпулвер.Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме добре.
Поръсваме нарязаните ябълки с 3с.л.нишесте карамел.Объркваме добре.Прибавяме към тестото заедно с 1/4ч.ч. натрошени орехи и 50 гр. стафиди..
Отново объркваме и разпределяме във форми за мъфини.
Поръсваме с орехи.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.

1ч.ч.=250мл.

Картофен пай с броколи и сушени домати

Продукти:

800гр. картофи
1бр. яйце
100гр.настъргано сирене
1с.л. нарязан магданоз
1с.л. нарязан копър
чер пипер
сол

5-6 розички замразени броколи
1ч.ч. замразени зеленчуци/грах,царевица,моркови
3скл.чесън нарязан на ситно

3бр. яйца
1ч.ч. сметана за готвене или прясно мляко
100гр.настъргано сирене"Гауда"
чер пипер
сол
 сушени червени домати

Приготвяне:

Измиваме и обелваме картофите.
Сваряваме на пара.
Още топли намачкваме.
Оставяме леко да се охладят.
Прибавяме 1бр. яйце,100гр. настъргано сирене ,1с.л. нарязан магданоз,1с.л.нарязан копър,чер пипер и сол.
Подмазваме тавичка с диаметър 22см.
Разстиламе картофената смес по дъното и стените и.
Разпределяме зеленчуците и чесъна.
Разбиваме 3бр. яйца с 1ч.ч. сметана за готвене или прясно мляко.
Поръсваме с чер пипер и сол
Заливаме зеленчуковата смес.
Поръсваме с настъргано сирене "Гауда".
Нарязваме сушените домати и разпределяме върху сместа.
Печем в загрята фурна до зачервяване.

1ч.ч.=250мл.

Картофени питки с пълнозърнесто брашно

Продукти:

за закваската:

1/2кубче жива мая
1/2ч.ч.прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
щипка захар

1бр. яйце
1/2ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. настъргани сварени картофи
1/2ч.ч. настъргана Гауда
1 3/4ч.ч. бяло брашно
2ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2ч.л.сол

40гр.разтопено краве масло за намазване
100гр. натрошено сирене за поръсване
1бр. яйце за намазване.

Приготвяне:

В купичка смесваме продуктите за закваската и разбъркваме.Оставяме да шупне докато удвои обема си.
Разбъркваме 1бр. яйце с 1/2ч.ч. прясно мляко, 1ч.ч. настъргани картофи и 1/2ч.ч. настъргана Гауда.
Изсипваме в купа,където сме смесили 1 1/2ч.ч. бяло брашно,2ч.ч. пълнозърнесто брашно и 1/2ч.л. сол.
Замесваме тесто.
Разделяме на две.Всяка кора разточваме във форма на правоъгълник с размери 30см. на 20 см.
Намазваме първата кора с разтопено краве масло.Поръсваме със сирене.Поставяме втората кора.Нарязваме на ленти със ширина два сантиметра.Всяка лента усукваме и после събираме срещуположните краища отдолу.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставяме да втаса.Намазваме с разбито яйце. Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB