20 януари 2016

Мъфини с моркови и фурми/без захар

Продукти:

3бр. яйца
1/2ч.ч. вода
13бр. фурми
1/3ч.ч.растителна мазнина
30мл течна стевия
1/3ч.ч. сок от мандарина или портокал
1ч.ч. настърган на ситно морков
3/4ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1п. бакпулвер
1к.л. канела
2п. ванилия
щипка бахар и индийско орехче
                                           


Приготвяне:

Възвираме 1/2ч.ч. и прибавяме нарязаните фурми.Отстраняваме от котлона и след около 2-3мин.намачкваме парченцата фурми.Прибавяме 1/3ч.ч. сок от мандарина или портокал,1/3ч.ч.растителна мазнина,30мл течна стевия  ,1к.л. канела,2п. ванилия
щипка бахар и индийско орехче.Оставяме да се охлади.Разбъркваме яйцата и добавяме към течните съставки заедно с 1ч.ч.настърган на ситно морков.
В друга купа смесваме  3/4ч.ч. бяло брашно, 1ч.ч. пълнозърнесто брашно и 1п. бакпулвер.
 Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме добре.
 Разпределяме във форми за мъфини.
По желание можем да поръсим с орехи.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.

1ч.ч.=250мл.                   

Понякога прибавям 2-3с.л. мусковадо.Придават лек карамелен вкус.
Броя на фурмите може да варира между 10 и 15 броя в зависимост от това  колко  сладичко обичате.Това не влияе на резултата.

2 коментара:

Таня каза...

Чудни са мъфините! Често използвам фурми за подслаждане, но не бях опитвала да ги сложа в гореща вода. Благодаря за идеята! Ще пробвам. Опитвала съм да ги пасирам и пак се получава, но трябва да е по-сериозно количеството на фурмите, за да се получи добра консистенция.

Поздрави!

Nanita каза...

Благодаря Таня!С гореща вода става по-лесно...получава се като пюре сместа.У дома често използваме фурмите като подсладител.Придават добър вкус.Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB