14 януари 2016

Меки и лесни кифлички с конфитюр


Продукти:

250 мл прясно мляко
50гр.разтопено масло
1/2 кубче прясна мая
1/4ч.ч.захар
2ч.ч. брашно
щипка сол

2 яйца
2ч.ч. брашно

конфитюр
яйце за намазване
маково семе за поръсване 

Приготвяне:

Тук ще опиша  начина по-който направих тестото.

Вечерта в дълбока купа смесваме  250 мл прясно мляко,50гр.разтопено масло, 1/2 кубче прясна мая,1/4ч.ч.захар,2ч.ч. брашно и щипка сол.Получава се "кексово тесто".Покриваме и оставяме да престои до сутринта.Сутринта тестото 'бушува" в купата.
Разбиваме две яйца и прибавяме към останалото тесто.Разбъркваме докато се усвоят яйцата.
Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 2ч.ч. брашно.Тестото се получава меко.
Разделяме на две или четири според това колко ви е мястото за разточване.Разточваме и нарязваме на триъгълници.В широката част поставяме плънката и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покриваме с кърпа и оставяме на топло.
Включваме фурната на 50градуса леко да се загрее.
След 10-15мин. намазваме с яйце и поръсваме с маково семе.
Слагаме тавата в леко затоплената фурна и включваме на 180 градуса.
Печем до порозовяване.
Във рецептата на Люси 
брашното е 3ч.ч.-при мен 4ч.ч.Последната чаша брашно да се слага постепенно до получаване на меко тесто.
 

3 коментара:

Dani каза...

Нанита, чудесни кифли и интересен начин
на замесване тестото.
Харесвам тесто, което престоява през нощта
в хладилник и ще ги опитам.
Поздрави!

Nanita каза...

Благодаря ти за хубавите думи!
Дани,тестото не престоява в хладилник, а на стайна температура.Именно това е причина толкова бързо да втаса след като се измеси.

Dani каза...

Грешката е моя :)
Видях, че престоява и го сложих в хладилник.
Но е важно, че го замесвам от предната вечер!
Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB