14 януари 2016

Меки и лесни кифлички с конфитюр


Продукти:

250 мл прясно мляко
50гр.разтопено масло
1/2 кубче прясна мая
1/4ч.ч.захар
2ч.ч. брашно
щипка сол

2 яйца
2ч.ч. брашно

конфитюр
яйце за намазване
маково семе за поръсване 

Приготвяне:

Тук ще опиша  начина по-който направих тестото.

Вечерта в дълбока купа смесваме  250 мл прясно мляко,50гр.разтопено масло, 1/2 кубче прясна мая,1/4ч.ч.захар,2ч.ч. брашно и щипка сол.Получава се "кексово тесто".Покриваме и оставяме да престои до сутринта.Сутринта тестото 'бушува" в купата.
Разбиваме две яйца и прибавяме към останалото тесто.Разбъркваме докато се усвоят яйцата.
Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 2ч.ч. брашно.Тестото се получава меко.
Разделяме на две или четири според това колко ви е мястото за разточване.Разточваме и нарязваме на триъгълници.В широката част поставяме плънката и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покриваме с кърпа и оставяме на топло.
Включваме фурната на 50градуса леко да се загрее.
След 10-15мин. намазваме с яйце и поръсваме с маково семе.
Слагаме тавата в леко затоплената фурна и включваме на 180 градуса.
Печем до порозовяване.
Във рецептата на Люси 
брашното е 3ч.ч.-при мен 4ч.ч.Последната чаша брашно да се слага постепенно до получаване на меко тесто.
 

Постни овесени бисквити без захар

Продукти:
1ч.ч.вряла вода
1ч.ч. фини овесени ядки
1/3ч.ч.растителна мазнина
12бр. фурми нарязани на ситно
15мл стевия
3/4с.л. бакпулвер
1/3пълнозърнесто брашно
40гр. стафиди
щипка индийско орехче
1п. ванилия
канела
Приготвяне:
Заливаме 1ч.ч. фини овесени ядки и 12бр. нарязани фурми с 1ч.ч.вряла вода .
Оставяме да престоят около 5мин.Добавяме 1/3ч.ч.растителна мазнина,15мл стевия,щипка индийско орехче,1п. ванилия и канела.
Объркваме.
Смесваме 1/3пълнозърнесто брашно с 3/4с.л. бакпулвер .
Прибавяме към другата смес заедно с 40гр. стафиди.
Разбъркваме и разстиламе върху домакинско фолио.
Оформяме във вид на "салам".
Оставяме за няколко минути в хладилник ,за да се стегне.
Нарязваме на ленти и слагаме в тава върху хартия за печене.
Печем на средна скара и 170градуса до порозовяване.
1ч.ч. =250мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB