13 март 2016

Мекици за двама


Продукти:

за закваската:


1/2кубче жива мая
1/4ч.ч. топла вода
1с.л..брашно
щипка захар
                                         
1бр. яйце
1/4ч.ч. кисело мляко/60гр
1/4ч.ч.прясно мляко/60мл
1/4ч.ч. вода/60мл
2 2/3ч.ч. брашно/370гр
1/3ч.л. сол


  Приготвяне:                                                           


Размиваме маята с   1/4ч.ч. топла вода,1с.л..брашно и щипка захар.Оставяме да шупне.
Разбъркваме 1 яйце с 1/4ч.ч. кисело мляко,
1/4ч.ч.прясно мляко и 1/4ч.ч. вода.
Смесваме 2 2/3ч.ч. брашно с 1/3ч.л. сол и правим кладенче.Изсипваме закваската и яйчната смес в него.Замесваме тесто.Получава се лепкаво тесто.
Оставяме да втаса.
Загряваме мазнина около 1,5см в дълбок тиган или плитка тенджера.
Откъсваме малко топче с мокри или намазнени ръце и разтегляме.Поставяме в мазнината и пържим докато стане златисто от долната страна.След това обръщаме и пържим и от другата страна.


1ч.ч.=250мл
Тестото може да замесите от предната вечер и да приберете в хладилник.Сутринта изваждате и след около 30мин. може да изпържите мекиците..
Не добавяйте наведнъж брашното.Оставяйте винаги малка част за добавяне накрая/ако е нужно/

Писюр кюфте на фурна

Продукти:

за кюфтетата:

500-600гр кайма
1глава лук
1/4ч.ч. измит ориз
1ч.л. шарена сол
1/4ч.л. кимион
чер пипер
сол

за соса:

400гр.консерва белени домати
1морков нарязан на кубчета
1глава лук
700мл гореща вода
1ч.л. червен пипер
1/2к.л. захар
чер пипер
сол

 1/4ч.ч. измит ориз
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Нарязваме лука и морковите на дребно. Запържваме в мазнина.Прибавяме 1ч.л. червен пипер.Объркваме и заливаме с нарязаните на дребно домати от консерва и соса .Изчакваме да заври и добавяме горещата вода,1/2к.л. захар,чер пипер и сол.Оставяме да ври на тих огън,докато станат готови кюфтетата.
Омесваме продуктите за кюфтета.Оформяме и нареждаме в подмазана с мазнина тава.Печем в загрята фурна около 15мин.
Заливаме със доматения сос и оставяме да се готви още около 30мин.Прибавяме 1/4ч.ч. измит ориз.Разбъркваме и печем докато ориза набъбне.Накрая поръсваме обилно с магданоз.

Ястието може да се приготви и в тенджера.
След като приготвим кюфтета ги прибавяме в врящия доматен сос.
Друг вариант е да ги запържим леко в тиган и тогава да добавим към соса.
















Хумус

Продукти:

1/2ч.ч.мляно сусамово семе
1/3ч.ч. зехтин или растителна мазнина
1консерва сварен нахут/от 580гр.
3големи склидки чесън
1/4ч.ч.зехтин
3с.л. лимонов сок
1/3ч.л. кимион
чер пипер
сол

 за поръсване:

червен пипер
магданоз
зехтин

Приготвяне:

В дълбок съд слагаме 1/2ч.ч. мляно сусамово семе,1/3ч.ч. зехтин/или растителна мазнина/ и 3 големи склидки чесън.Пускаме пасатора докато се образува хомогенна смес.
Отцеждаме нахута от течноста в консервата и измиваме под течаща вода.Течноста от консервата запазваме.
Прибавяме нахута на няколко пъти към сусамовата смес и пасираме като редуваме със зехтина/1/4ч.ч./.
Накрая овкусяваме като прибавяме 3с.л. лимонов сок ,1/3ч.л. кимион,чер пипер и сол.
При необходимост прибавяме 1-2с.л. от течноста в консервата.
Объркваме добре.Разстиламе в чиния.
Отгоре поръсваме със зехтин,червен пипер и магданоз

Рецептата с малки изменения тук
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB