8 броя фини кори за баница
500 гр.сварено или печено пилешко месо
3 средно големи глави кромид лук
1бр. патладжан/средно голям
2бр. моркови
1 ч. ч. замразен грах
2с. л.лютеница или доматено пюре
сол
млян черен пипер
мащерка
олио
За бешамела:
300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
140 гр топено сирене
40 гр краве масло
смлян черен пипер
сол
кашкавал за настъргване и поръсване
Приготвяне:
Измиваме и обелваме патладжана.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцеди за 15мин.Измиваме и отцеждаме.
Приготвяме бешамеловия сос като разтопяваме 40 гр краве масло добавяме брашното и
бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното
прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.Поръсваме със сол и чер пипер.Покриваме със капак и оставяме да изстине.
Запържваме
патладжана до порозовяване.Изваждаме от тигана и слагаме едро нарязания
лук и моркови.След като лука се запържи прибавяме нарязаното на малки
парчета сварено пилешко месо.Похлупваме с капак за около 10мин.Прибавяме
последоватено 2с.л. лютеница или доматено пюре,патладжана,замразения
грах и подправките.Объркваме и оставяме да се задуши за няколко
минути.Оставяме да изстине,за да не попие сока от ястието в корите.
Разделяме сместа на осем.
Взимаме
един лист кори за баница.Поставяме в подходяща по големина купичка
.Запълваме с определената смес и покриваме с краищата на корите.Обръщаме
и поставяме в намазнена тавичка.Оформяме осем "бохчи".
Покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем до зачервяване.
Пълната рецепта стъпка по стъпка вижте тук
0 коментара:
Публикуване на коментар