25 ноември 2009
Постни шоколадови бисквити
Продукти:
40гр захар
60гр мусковадо
150мл вода
50гр тъмно какао
70мл. растителна мазнина
50гр сушени сливи нарязани
30гр фурми нарязани на дребно
240гр. брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
Приготвяне:
Слагаме в малка тенджерка вода,захар,растителна мазнина и какао.Загряваме на котлона докато заври сместа.Изсипваме сушените плодове и оставяме да поври на тих огън около 5 минути.Оттегляме от котлона и оставяме сместа да изстине.
Смесваме в купа 240гр. брашно с 1ч.л. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме към полуизстиналата шоколадова смес.Объркваме с лъжица и накрая леко омесваме с ръце.Получава меко нелепнещо тесто.
От шоколадовото тесто оформяме малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна на средна скара.
За по-интензивен вкус може да се добави към течните съставки 100гр натурален шоколад.
Правила съм ги в дватата варианта.
Тиролски кюфтенца
Продукти:
за кюфтенцата:
500-600гр. мляно месо
1к.ч. мокри хлебни трохи
1/2к.ч. ориз
1к.ч. нарязан лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1бр. белтък
1к.л. сол
чер пипер
за соса:
1ч.ч. нарязан пресен лук
2с.л. брашно
1бр. жълтък
100гр. топено сирене
1л. вода
дафинов лист
бял пипер
сол
Приготвяне:
Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме като малки кебапчета и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1л. вода с дафинов лист и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30мин.Изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка.Прецеждаме бульона.
Оставяме малко да се охлади и добавяме на струйка към жълтъка.Разбъркваме добре.
Запържваме нарязания лук.Добавяме брашното и оставяме да се запържи докато стане златист.Прибавяме постепенно с бульона при непрекъснато бъркане.Заливаме кюфтенцата.Слагаме нарязаното топено сирене и поръсваме с малко бял пипер.Печем в сгорещена фурна около 30мин.
Поднася се с варени картофи или ориз.
Рецептата е на Елена Маджарова.
Абонамент за:
Публикации (Atom)