30 октомври 2009

Шоколадови къпкейкс със конячни сливи



Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
40мл растителна мазнина
130мл айран
1 1/2ч.ч. брашно
2с.л. какао
50гр. сушени сливи без костилка
50гр. шоколад или шоколадов кувертюр/на парченца/
1с.л. коняк
1/2к.л канела
1/2к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер
щипка джинджифил





Приготвяне:

Нарязваме сушените сливи и поръсваме с коняк.Оставяме да престоят около 3-4часа.
Загряваме фурната до 200градуса.
Разбиваме яйцето със захар до побеляване.Прибавяме растителната мазнина и айрана при непрекъснато бъркане.Смесваме в купа брашно,какао,канела ванилия,джинджифил и бакпулвер.Объркваме и прибавяме към яйчната смес.Разбъркваме леко с лъжица.Изсипваме сливите и парченцата шоколад.Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Рецептата е за 8бр. мъфини.
Вместимоста на формите е 70мл.

Шоколадов сладкиш



парченце


Продукти:

3бр. яйца
1ч.ч. захар
120мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
230мл. прясно мляко
3 1/2ч.ч. брашно
1к.ч. тъмно какао
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер
1к.ч настърган шоколад




Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.
Разбиваме яйцата със захар до побеляване.Прибавяме разтопено краве масло и прясно мляко при непрекъснато бъркане.Смесваме 3ч.ч. брашно с ванилия и бакпулвер.Изсипваме постепенно в яйчната смес и разбъркваме до хомогенност.Отделяме 1/4 от тази смес.В другата смес/3/4/ слагаме какао,разбъркваме и накрая прибавяме настъргания шоколад.В бялата смес прибавяме 1/2ч.ч. брашно и също разбъркваме.
Покриваме тавичка с хартия за печене.От бялата смес правим осем "купчинки".Кафявата смес разпределяме около купчинките,така че да няма празно място.С дървено шишче бучваме в средата на бялата смес и изтегляме навън в кафявата смес.
Печем в загрята фурна около 25-30мин.Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 30/20см.

Може да изсипете кафявата смес в тавичката и да подравните.Със силиконова шпатула изтегляте сместа и в празното място сипвате от бялата кексова смес.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB