29 септември 2009
Типов хляб с пшеничен грис
разрез
Продукти:
1к.ч. кисело мляко
250мл хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
3с.л. растителна мазнина
1к.ч. пшеничен грис
4 1/2ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая
Приготвяне:
Слагаме последователно в машина за хляб кисело мляко,вода,захар,сол,растителна мазнина.Смесваме типово брашно и пшеничен грис.Прибавяме при другите продукти.Поръсваме със суха мая.
Включваме на програма месене и втасване.
След като удвои обема си изваждаме от машината.Оформяме от тестото дълъг фитил.Намазваме тавичката с мазнина.Слагаме в единия край началото на фитила и увиваме като спирала.Намазваме с мазнина тестото и оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече,изваждаме хляба от фурната,поръсваме с малко вода и завиваме с кърпа.
Може да използваме и класическия начин за замесване на тестото.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл.
Соленки с ръжено пълнозърнесто брашно
Продукти:
1бр. яйце
1к.ч. кисело мляко
5с.л. разтопено краве масло
1к.ч. натрошено сирене
2 1/2ч.ч. пълнозърнесто ръжено и бяло брашно-30/70
1/2ч.л. сол
1к.л. бакпулвер
1бр. жълтък с няколо капки растителна мазнина за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
Загряваме фурната до 220-230градуса.
Разбиваме яйцето.Прибавяме разтопеното масло и кисело мляко при непрекъснато бъркане.Слагаме натрошеното сирене,сол и разбъркваме.Смесваме двата вида брашно с бакпулвера.Омесваме меко тесто.Разточваме на правоъгълник с дебелина 3-4мм.Намазваме с объркан жълтък с няколко капки растителна мазнина.Поръсваме със сусам и леко притискаме.Нарязваме на квадратчета.
Нареждаме в тава покрита с хартия за печене.Печем на средна скара около 15мин.Ако е необходимо и няколко минути на горен реотан до зачервяване.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)