20 март 2010
Здравословни сладки със сусамов тахан и ябълка
Продукти:
1бр. яйце
1к.ч. захар
1к.ч. сусамов тахан
1к.ч. кисело мляко
1ч.ч. настъргани ябълки
1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч.царевично брашно
1к.ч. бяло брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2к.л. ванилия
1ч.л. канела
1к.ч. стафиди
1к.ч. нарязани сини сливи
Приготвяне:
Разбиваме 1бр. яйце с 1к.ч. захар.Прибавяме 1к.ч. сусамов тахан и 1к.ч. кисело мляко.Разбъркваме и прибавяме 1ч.ч. настъргани ябълки.В купа объркваме 1 1/2ч.ч. фини овесени ядки,1к.ч.царевично брашно,1к.ч. бяло брашно,1ч.л. бакпулвер,1/2к.л. ванилия и 1ч.л. канела.Прибавяме към течната смес и разбъркваме.Добавяме стафиди и нарязани сини сливи.
С лъжичка оформяме сладките в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Типови питки с риган
Продукти:
1бр. яйце/70мл./
1к.ч. кисело мляко
110мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
2 3/4ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая
1жълтък размит с няколко капки зехтин за намазване
риган за поръсване
Приготвяне:
Разбъркваме 1бр. яйце/70мл./,1к.ч. кисело мляко,110мл прясно мляко,40мл растителна мазнина,1/2к.л. захар и 1ч.л. сол.
В купа смесваме 2 3/4ч.ч. типово брашно и
1 1/2ч.л. суха мая.Прибавяме към течната смес и замесваме еластично тесто.Оставяме да почине 8-10мин.Оформяме питките по желания начин.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин.Поръсваме с риган.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)