![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlYjuOg9Tbumw3EL8IUwTyE_mhA6Yju5w3Q7dMPqVJqSz8ylmDuMZcibtdPGrU4JGNWcTpiGhwkN0EWLndp8HBDE0kF2EixUqqIKBL5sZMj1WDqgmWTE2HeA9TvIJPkxGVMsztU11Xki0_/s400/img_26941_dcf0e_31950197.jpg)
за закваската:
1/2кубче жива мая
1/4ч.ч. топла вода
1с.л..брашно
щипка захар
1бр. яйце
1/4ч.ч. кисело мляко/60гр
1/4ч.ч.прясно мляко/60мл
1/4ч.ч. вода/60мл
2 2/3ч.ч. брашно/370гр
1/3ч.л. сол
Приготвяне:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaWDtM6G4D6bC310qapXB5w7s_Bgy8QTcldRzPU9vtal7TccWua4eMV85hr_BkRwb45zEvuTyA7gt2QB0EJdQ7TjOCb6smFGeT0OMo_GehqURxLszy5PfqOzwxCUCgtPPzpQahnuDbvMGQ/s400/img_27051_30452_31950198.jpg)
Разбъркваме 1 яйце с 1/4ч.ч. кисело мляко,
1/4ч.ч.прясно мляко и 1/4ч.ч. вода.
Смесваме 2 2/3ч.ч. брашно с 1/3ч.л. сол и правим кладенче.Изсипваме закваската и яйчната смес в него.Замесваме тесто.Получава се лепкаво тесто.
Оставяме да втаса.
Загряваме мазнина около 1,5см в дълбок тиган или плитка тенджера.
Откъсваме малко топче с мокри или намазнени ръце и разтегляме.Поставяме в мазнината и пържим докато стане златисто от долната страна.След това обръщаме и пържим и от другата страна.
1ч.ч.=250мл
Тестото може да замесите от предната вечер и да приберете в хладилник.Сутринта изваждате и след около 30мин. може да изпържите мекиците..
Не добавяйте наведнъж брашното.Оставяйте винаги малка част за добавяне накрая/ако е нужно/