за закваската:
1/2кубче жива мая
1/4ч.ч. топла вода
1с.л..брашно
щипка захар
1бр. яйце
1/4ч.ч. кисело мляко/60гр
1/4ч.ч.прясно мляко/60мл
1/4ч.ч. вода/60мл
2 2/3ч.ч. брашно/370гр
1/3ч.л. сол
Приготвяне:
Размиваме маята с 1/4ч.ч. топла вода,1с.л..брашно и щипка захар.Оставяме да шупне.
Разбъркваме 1 яйце с 1/4ч.ч. кисело мляко,
1/4ч.ч.прясно мляко и 1/4ч.ч. вода.
Смесваме 2 2/3ч.ч. брашно с 1/3ч.л. сол и правим кладенче.Изсипваме закваската и яйчната смес в него.Замесваме тесто.Получава се лепкаво тесто.
Оставяме да втаса.
Загряваме мазнина около 1,5см в дълбок тиган или плитка тенджера.
Откъсваме малко топче с мокри или намазнени ръце и разтегляме.Поставяме в мазнината и пържим докато стане златисто от долната страна.След това обръщаме и пържим и от другата страна.
1ч.ч.=250мл
Тестото може да замесите от предната вечер и да приберете в хладилник.Сутринта изваждате и след около 30мин. може да изпържите мекиците..
Не добавяйте наведнъж брашното.Оставяйте винаги малка част за добавяне накрая/ако е нужно/