01 май 2010

Сладкиш "Република"

Продукти:

3бр. яйца
1/2п. краве масло
1ч.ч.захар
1ч.ч. извара
1ч.ч.прясно мляко
60мл портокалов сок
2 3/4ч.ч. бяло брашно
2с.л. тъмно какао
1/2к.л. есенция от ром
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
3бр. десерт "Република"

шоколадов сос:

40гр. краве масло
3/4к.ч. захар
3с.л. какао
70мл прясно мляко

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 1ч.ч.захар и 1/2п. краве масло до побеляване.Прибавяме последователно 1ч.ч. извара и едно по едно 3бр. яйца до получване на хомогенна смес.Добавяме към получената кремообразна маса 1ч.ч.прясно мляко,60мл портокалов сок и 1/2к.л. есенция от ром.В купа смесваме 2 3/4ч.ч. брашно със 1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.
Объркваме със течните съставки.Отделяме 1/3 от кексовата смес и объркваме с 3с.л. какао.
Нарязваме десертите "Република" на малки парченца.Разпределяме в бялата и какаовата смес и леко объркваме.
Застиламе тавичка с хартия за печене.С лъжица правим купчинки от бялата смес като оставяме разстояние помежду им.На празните места запълваме с какаовата смес.С помощта на дървено шишче правим леки кръгообразни движения по цялата тавичка.
Получават се светли и кафеви кръгообразни ивици.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото останат няколко трошички.
През това време приготвяме шоколадовия сос.
Загряваме 70мл прясно мляко,3/4к.ч.захар,3с.л. какао и 40гр. краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
След като изстине нарязваме сладкиша на квадрати.
При сервиране заливаме със шоколадов сос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Царевични питки с мак

Продукти:

2бр. яйце/100мл
130мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
1ч.л горчица
1к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/4ч.ч.царевично брашно
2ч.ч.бяло брашно
5с.л. пшеничено нишесте
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък и няколко капки зехтин за намазване
маково семе за поръсване

Приготвяне:

Продуктите се слагат в описаната последователност в машина за хляб.Пускат се на програма "месене".Получава се меко еластично тесто.Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност.Разделяме на 10топчета.От всяко оформяме фитил и оформяме по този начин .Подвиваме краищата и прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме с маково семе.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB