11 декември 2009
Шоколадова тарта с фъстъци и карамел
Продукти:
60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. какао
11/4ч.ч. брашно
2с.л. прясно мляко
1бр яйце
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
180гр. бланширани фъстъци
за карамеловия сос:
1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
50мл.прясно мляко
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на "трохи".
Разбиваме яйцето със захар и прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно и какао.Омесваме тестото.
Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 25-26см.Разточваме тестото върху нея и прехвърляме в тавичка.Надупчваме с вилица.Изсипваме бланшираните фъстъци.
Печем в загрята фурна.
Приготвяне на карамеловия сос:
В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.
Заливаме фъстъците едва когато се охлади,но все още е течен карамела.
Оставяме в хладилник за да се стегне.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Пълнена шоколадова торта с кокос
Продукти:
2бр. яйца
60гр. разтопено краве масло
150мл прясно мляко
1к.ч. тъмно какао
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. настърган натурален шоколад
за кокосовия крем:
40гр.кокосови стърготини /1пакетче/
1к.ч.прясно мляко
1к.ч. захар
1 1/2ч.ч. ванилов крем на д-р Йоткер/без варене/Крема трябва да е плътен.
Приготвяне:
на кокосов крем:
В купичка слагаме прясно мляко и захар.Оставяме да заври и изсипваме кокосовите стърготини.Лекичко бъркаме сместа на котлона около 6-7мин.Охлаждаме и прибираме в хладилник за 2-3часа.Прибавяме към кокосовата смес лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане ванилов крем.
на блата:
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме кравето масло и после прясното мляко. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,и настъргания шоколад.Объркваме добре и изсипваме върху хартия за печене във висока тава с диаметър 18см. Пече се в предварително загрята умерена фурна, като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.
Изстиналия блат поставяме върху подложка.С нож се очертаваме кръг 2см навътре.Изгребваме се с лъжица блата до половината от височината на тортата.
Наситняваме и смесваме с кокосовия крем.Объркваме добре и пълним тортата с него.Оставяме да престои в хладилник няколко часа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тортата е с диаметър 18см.
Чеснови кюфтенца на фурна
Продукти:
за кюфтенцата:
500-600гр. мляно месо
1к.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1бр. белтък
1к.л. сол
чер пипер
за соса:
3бр. жълтъци
1к. кисело мляко /500гр/
2скл. счукан чесън
2-3сварени картофа
1к.ч. гореща вода
чер пипер
сол
кашкавал за поръсване
Приготвяне:
Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Изпържваме кюфтенцата от двете страни до леко зачервяване.Нареждаме в тавичка.Прецеждаме мазнината.
Разбиваме жълтъците с кисело мляко.Прибавяме чесън,1к.ч. гореща вода,чер пипер и
сол.Пасираме картофите и прибавяме млечно-яйчния сос.Заливаме кюфтенцата и печем до готовност.Поръсваме с настърган кашкавал и оставяме във фурната докато се разтопи.
Рецептата е на Елена Маджарова.
Соса се сгъстява след като престои известно време.
Абонамент за:
Публикации (Atom)