11 декември 2009
Шоколадова тарта с фъстъци и карамел
Продукти:
60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. какао
11/4ч.ч. брашно
2с.л. прясно мляко
1бр яйце
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
180гр. бланширани фъстъци
за карамеловия сос:
1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
50мл.прясно мляко
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на "трохи".
Разбиваме яйцето със захар и прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно и какао.Омесваме тестото.
Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 25-26см.Разточваме тестото върху нея и прехвърляме в тавичка.Надупчваме с вилица.Изсипваме бланшираните фъстъци.
Печем в загрята фурна.
Приготвяне на карамеловия сос:
В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.
Заливаме фъстъците едва когато се охлади,но все още е течен карамела.
Оставяме в хладилник за да се стегне.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Нанита,
толкова продуктивна - възхищавам ти се!
Още не съм осмислила пълнената шоколадова торта, ти вече си с нова идея.Чудесна е!
Сладка неделя, Диана
С фъстъци и карамел.. трябва да се пробва тази комбинация!
Успешна празнична подготовка, Нанита :-)
Публикуване на коментар