11 декември 2009

Шоколадова тарта с фъстъци и карамел




Продукти:

60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. какао
11/4ч.ч. брашно
2с.л. прясно мляко
1бр яйце
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

180гр. бланширани фъстъци


за карамеловия сос:

1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
50мл.прясно мляко


Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на "трохи".
Разбиваме яйцето със захар и прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно и какао.Омесваме тестото.
Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 25-26см.Разточваме тестото върху нея и прехвърляме в тавичка.Надупчваме с вилица.Изсипваме бланшираните фъстъци.
Печем в загрята фурна.

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.
Заливаме фъстъците едва когато се охлади,но все още е течен карамела.
Оставяме в хладилник за да се стегне.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

2 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
толкова продуктивна - възхищавам ти се!
Още не съм осмислила пълнената шоколадова торта, ти вече си с нова идея.Чудесна е!
Сладка неделя, Диана

Dimitrana S. каза...

С фъстъци и карамел.. трябва да се пробва тази комбинация!

Успешна празнична подготовка, Нанита :-)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB