08 ноември 2009
Вити питки с маслини и сирене
Продукти:
за закваската:
50мл. хладко прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. суха мая
1бр. яйце
100мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
3 1/4ч.ч. брашно
за плънката:
1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан праз
Приготвяне:
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 100мл мляко и 50мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме тестото на две.Слагаме едната половина върху набрашнен плот и разточваме във форма на правоъгълник с размери 15/25см.Със нож нарязваме на осем ленти.Слагаме от плънката и завиваме всяка лента във форма на пъпка,като подпъхваме единия край отдолу.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Стараем се да бъдат стабилни,за да не се накланят настрани.Оформяме и останалите питки.Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.Печем в загрята фурна.
Покриваме с кърпа за около 30мин.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Абонамент за:
Публикации (Atom)