27 април 2010

TORTA PASQUALINA със спанак и сирене



Anuck и Диани имат чудесни предложения,които ме изкушиха да направя и аз TORTA PASQUALINA .Тестото не е в оригинален вариант/многолистно/,но се получи вкусно.

Продукти:

за тестото:

1бр. яйце/50мл/
140мл прясно мляко
70мл зехтин
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.ч. типово брашно
3/4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

за пълнежа:

400гр. спанак
3-4стръка пресен лук
2скл. чесън нарязан на ситно
1ч.ч. сирене
1бр. яйце
1к.л. риган
сол
3бр. яйца

3с.л. галета за поръсване
белтък и няколко капки прясно мляко за намазване

Приготвяне :

Слагаме по описания ред продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма "месене и втасване".
През това преме приготвяме плънката.
Измиваме и нарязваме спанака и пресния лук.Запържваме в зехтин докато остане на мазнина.Прибавяме нарязани на ситно чесън и след 1-2мин. оттегляме от котлона.Оставяме да изстине и прибавяме 1бр. яйце,1ч.ч. сирене,1к.л. риган и сол.Разбъркваме.
Разточваме 2/3 от тестото във форма на кръг, върху хартия за печене с диаметър 26см.Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см.Поръсваме с 3с.л. галета.Разстиламе спанака и правим три вдлъбнатини.Чукваме във всяка една от тях по едно яйце.
Разточваме 1/3 от тестото във форма на кръг с диаметър 20см.Покриваме спанака.Загръщаме тестото от долната кора върху горната кора.Правим няколко прореза с нож и намазваме с разбит със прясно мляко белтък.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна.
Намазваме с краве масло .

1ч.ч.=200мл

Шоколадови мъфини със сметана и сушени плодове/без глутен


Продукти:

1бр. яйце/50мл/
1к.ч. захар
1ч.ч. заквасена сметана
50мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
3с.л. коняк
3с.л. какао
1ч.ч. оризово брашно
1ч.л. бакпулвер
3/4ч.ч. сушени плодове
1к.л. ванилия
2шушулки кардамон/стрити/

Приготвяне:

Поръсваме сушените плодове с 3с.л. коняк.
Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа разбъркваме 1бр. яйце,1ч.ч. заквасена сметана,50мл прясно мляко и 40мл. растителна мазнина.В друга купа смесваме 1ч.ч. оризово брашно с 1к.ч. захар,3с.л. какао,2шушулки кардамон/стрити/,1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Разбъркваме и добавяме сушени плодове.Объркваме добре и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB