19 февруари 2016
Сливенски милинки
Продукти:
1ч.ч. топла вода/250мл
2 с.л. олио
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая
2 3/4ч.ч. и 1/4ч.ч за доизмесване
50 г стопено масло
Крем за намазване:
100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
1/2 разбито яйце за намазване по желание.
Приготвяне:
Разтваряме прясната мая със част от топлата вода,брашното и щипка захар.Оставяме за няколко минути да шупне.Прибавяме останалата част от водата, 2 3/4ч.ч.брашно и другите продукти.Замесваме меко тесто.При необходимост добавяме и 1/4ч.ч брашно за доизмесване.
Оставяме да удвои обема си.
Приготвяме крема като разбъркваме маслото и прибавяме като редуваме брашно и вода.Накрая посоляваме.
От тестото оформяме малки топчета и нареждаме в подмазана с масло тава.Разтопяваме 50гр масло и с помощта на четка намасляваме обилно топчетата.Намазваме отгоре с масления крем.
Оставяме отново да втасат.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
1ч.ч.=250мл
Рецептата на Йоли от тук
В рецептата е упоменато да се намажат с разбито яйце преди печене.Правила съм и в двата варианта.У дома повече се харесват без да са намазани с яйце.Получава се хрупкава коричка отгоре.
Абонамент за:
Публикации (Atom)